Advertisement
Prirodna kozmetika

Prirodna kozmetika izvana i iznutra

Piše: Vlatka Mileusnić. Za rješavanje problema akni, podočnjaka, hiperpigmentacije, suhe ili masne kože – prirodna kozmetika je najbolji izbor. Što treba znati o njoj i kako je koristiti?

Prirodna kozmetika izvana i iznutra

Vlatka Mileusnić, fitoaromaterapeutkinja, upoznala nas je već u nekoliko navrata s prednostima prirodne kozmetike, a sada će nam objasniti kako njegovati kožu prirodnim preparatima izvana, ali i – iznutra. 

Čišćenje jetre 
 
Prvi korak kod bilo kakvih kožnih poteškoća je čišćenje organizma, prvenstveno jetre. Taj princip se ne primjenjuje samo kod, na primjer problematične kože s aknama, već i kod osjetljive kože, kože sklone perutanju, iritacijama i alergijama, kao i kod svih stanja kože poput atopijskog dermatitisa, akne rozacee, seboreje, psorijaze, prhuti, osipa, ekcema, alergija... 
 
Kako čistiti jetru? Postoji mnogo načina kako pročistiti organizam i jetru – ovdje ćemo navesti jedan koji je praktičan, neškodljiv i nije preskup. To je čišćenje jetre s hidrolatom paprene metvice. 
 
Hidrolat paprene metvice čisti jetru i debelo crijevo. Naročito se preporuča za čišćenje jetre kod osoba koje imaju problematičnu kožu (prištiće, akne, masna koža). 
Čišćenje jetre je najbolje izvesti tijekom ranog proljeća i jeseni (prema potrebi, i češće). 
 
Doze se kreću od 10ml do 30ml hidrolata na dan (ovisno o starosti i težini osobe, te o težini problema s kožom), tijekom 21 dana. 
 
Paprenu metvicu možete uzimati na nekoliko načina: 
a) ujutro i navečer po 5 do 15ml hidrolata, pomiješano s vrlo malo vode; 
b) ukoliko imate naviku tijekom dana piti dosta tekućine, možete ukupnu količinu hidrolata (10 do 30ml) pomiješati s 1-2 litre vode i polako piti tijekom dana. 
Jedna čajna žličica sadrži otprilike 5ml hidrolata, a jedna jušna žlica otprilike 10ml hidrolata. 
 
Biljno ulje noćurka 
 
Poput čišćenja jetre, oralno uzimanje biljnog ulja noćurka je standardna terapija za sve kožne poteškoće. 
U pravilu, noćurak se uzima u dozi od jedne čajne žličice, tri puta nad dan nakon jela. Nakon jednog ciklusa uzimanja (1 ciklus = 21 dan) preporuča se napraviti pauzu od najmanje 2 tjedna.
 
Zdrava prehrana – što je to? 
 
Evo nekoliko definicija: 
„Zdrava ili pravilna prehrana je ona prehrana koja zadovoljava optimalnu potrebu organizma za dnevnim unosom energije i dovoljnom količinom prehrambenih i zaštitnih tvari koje su neophodne za održavanje fizioloških funkcija organizma i zdravlje.“ 
„Zdrava ili pravilna prehrana je ona prehrana koja tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine, te optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti, kako bi se osigurale potrebe organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima.“ 
 
Od različitih vrsta prehrane (vegetarijanska, lakto-vegetarijanska, veganska, makrobiotička, po krvnim grupama, mesna...) važno je odabrati onu koja Vam najviše odgovara. Ako Vam prehrana pruža energiju, osjećate se dobro nakon obroka, a ne umorno ili bezvoljno, onda se zdravo hranite. 
Uvijek postoji mogućnost, iako se dobro osjećate uz Vašu odabranu prehranu, da redovito unosite u organizam neku vrstu hrane koja Vam ne odgovara, a da toga niste ni svjesni. Mlijeko i mliječni proizvodi su vrlo česti primjer – o tome ćemo više pričati u opisu problematične kože. 
 
Specifična stanja kože, tretmani i očekivanja 
 
U nastavku ćemo prikazati niz najčešćih stanja kože koja često dovode u nedoumicu. Postavljaju se pitanja koji tretman točno koristiti, koliko dugo i koliko često, te koja su realna očekivanja kada će se pojaviti prvi rezultati. 
 
Problematična koža – prištići, akne...
 
Ovaj problem se sve češće susreće u današnje doba i više nije rezerviran samo za mlađu populaciju s „uzburkanim hormonima“. Sve više žena iznad 30, pa čak i 40 godina pate od problematične kože. Postoji nekoliko mogućih uzroka ovog problema te pronalaženje uzroka predstavlja najteži dio puta k ozdravljenju kože. 
Nakon što ustanovite pravi uzrok (vjerujte, to je puno teže nego što djeluje), te nakon što započnete odgovarajuću terapiju, prve rezultate možete očekivati već za mjesec dana. 
 
Uzrok može biti hormonalne prirode – ukoliko se sumnja na to, potrebno je napraviti nalaz hormona kako bi se ustanovilo da li je problem u disbalansu hormona. Ako nalazi to potvrde, obratite se svom liječniku ili fitoaromaterapeutu za odgovarajuću terapiju. 
 
Vrlo često je uzrok problematične kože – prehrana. Kako smo već spomenuli, iako se hranite zdravo, izbjegavate masnu, prženu i presoljenu hanu, gazirana pića, slatkiše, brzu hranu itd., postoji mogućnost da nesvjesno unosite u organizam nešto što Vam ne odgovara. Grubi pokazatelj su akne koje se nalaze na obrazima (naravno, ne uvijek i kod svakoga, ali ako imate akne na obrazima, razmislite o svojoj prehrani). Jedan od najčešćih uzročnika problematične kože su mlijeko i mliječni proizvodi. Čak i ako ne pijete mlijeko „na čaše“, razmislite koliko često jedete jogurte, jela spravljena s mlijekom, maslacem ili sirom. Ako imate dugotrajan problem s aknama i niti jedan tretman ne pomaže, ili pomaže samo kratko, probajte neko vrijeme izbaciti sve mliječne proizvode iz prehrane i pratite rezultate. Ukoliko su mliječni proizvodi uzročnici problema, rezultate bi trebali vidjeti za otprilike mjesec dana. 
 
Bez obzira na uzrok problema, čišćenje jetre je obavezan korak u tretmanu problematične kože. Isto tako, oralno konzumiranje biljnog ulja noćurka se toplo preporuča, a naročite je djelotvorno kod hormonalnih uzroka problematične kože. 
 
Dalje, dermalna rješenja su vrlo jednostavna i jasna, te se obavezno primjenjuju uz sve do sada navedeno.Ukratko, to su tonici s antibakterijskim, umirujućim i protuupalnim hidrolatima poput čajevca, hamamelisa, timijana linalola, lavande....Biljna ulja lješnjaka, kalofila, te macerat nevena.
 
Postoji veliki izbor eteričnih ulja koja se koriste u ovu svrhu: antibakterijska poput čajevca, timijana linalola, elemija, protuupalna poput njemačke kamilice, smirujuća poput lavande, rimske kamilice. Tu su i eterična ulja koja se koriste za sve tipove kože, te za sve vrste problema kože poput sjemena mrkve, širokolisne lavande i sl. Kod izrade krema mogućnosti se još više proširuju jer uz dosada navedeno mogu se kombinirati različiti emulgatori, te dodaci poput alantoina, cink-oksida i sl. Nemojte zaboraviti i dodatne pripravke poput pilinga, maski i sredstava za čišćenje kože. 
 
Opet napominjemo, samo dermalnim pripravci će samo u rijetkim slučajevima potpuno riješiti problem akni i prištića. 
 
I još ćemo samo navesti nekoliko trikova i principa koje je dobro primjenjivati kod ovog tipa kože: 
 
a) Higijena kože je vrlo važna. Čistite kožu redovito, i to blagim sredstvima – svakako izbjegavajte agresivna sredstva koja sadrže alkohol jer ćete postići kontraefekt. Ako je koža masna, nekoliko puta na dan je počistite hidrolatom ili kvalitetnim tonikom kako bi uklonili suvišnu masnoću. 
 
b) Maske od gline možete koristiti jedanput tjedno. Nemojte se iznenaditi, ako nakon što umijete masku s lica, ona se dodatno zamasti. To je normalan proces izbacivanja suvišne masnoće iz dubine kože. Također, može se dogoditi pojava dodatnih prištića nakon primjene maske – to je posljedica detoksifikacije koju glina izvodi na Vašoj koži. 
 
b) Ako koristite kombinaciju tonik + uljna mješavina, nekoliko kapi mješavine (potrebnu količinu ćete sami ustanoviti nakon nekoliko dana korištenja) nanesite na još vlažno lice nakon tonika, dobro utrljajte. 
 
c) Nemojte nanositi čista eterična ulja na prištiće – treba uvijek koristiti mješavinu eteričnih ulja u biljnom ulju. Za tu primjenu može se napraviti posebna mješavina s većom koncentracijom eteričnih ulja od one koje se koristi za uljne mješavine koje se nanose na cijelo lice. 
 
c) Da li ste čuli za izraz "It won't get better if you pick it"? U slobodnom, ne baš književnom prijevodu – Neće biti ništa bolje ako prčkaš po tome. Dakle, nemojte tiskati ili dirati prištiće, situacija neće biti ništa bolje, možete samo dobiti ožiljke, upale i dodatne infekcije. 
 
Suha koža 
 
Kod izrazito suhe kože koja izaziva osjećaj zatezanja i svrbeži, te se lako zacrveni ima jednostavnih rješenja. 
Opet treba početi s iznutra – kožu trebamo prvenstveno nahraniti kvalitetnom prehranom i dodacima prehrani. Biljno ulje noćurka puno pomaže u ovim slučajevima, ali često pomaže i bilo koje drugo kvalitetno, hladno prešano, nerafinirano biljno ulje poput maslinovog, suncokretovog i sl. Doziranje je već spomenuto – tri puta na dan po jedna čajna žličica, nakon obroka. 
 
Dermalno se trebaju primjenjivati ulja koja ne samo da dubinski hrane kožu, već bi bilo dobro i da umiruju kožu (svrbež i crvenilo). Shea maslac je prvo za čim ćemo posegnuti i to sasvim opravdano. Osjećaj olakšanja od zatezanja i peckanja se može pojaviti već nakon prve primjene. Zatim, tu je makadamija, pšenične klice, pa avokado, badem, marelica…Ne zaboravimo i macerat nevena u bademu, koji djeluje i protuupalno. 
 
Tijekom zime, kada je potrebna dodatna zaštita zbog vanjskih vremenskih utjecaja, ili kod vrlo suhe kože, postoji mogućnost dodatka lanolina u pripravak (prvenstveno kremu). Takva krema će pružati još i dodatni zaštitni sloj. 
 
Ukoliko uzrok suhe kože nisu neki vanjski utjecaji (napr. predugo svakodnevno zadržavanje u grijanim zatvorenim prostorijama) ili privremene primjene (napr. hormonski poremećaj), znači ako je to jednostavno Vaš tip kože, pripremite se da ćete trebati stalno koristiti kozmetiku za suhu kožu. 
 
Slijedi par savjeta kako koristiti prirodnu kozmetiku kod suhe kože: 
 
a) U većini slučajeva kombinacija tonik + uljna mješavina nije dovoljna, jer koži nedostaje zaštitni film koji na koži ostavlja emulgator. Ako želite koristiti baš tu kombinaciju, onda neka uljna mješavina sadrži i shea maslac, ili nakon nanošenja tonika utrljajte uljnu mješavinu nekoliko puta za redom, sve dok nemate osjećaj da je koža dovoljno nahranjena. Isto tako, ako ste u mogućnosti, tijekom dana nekoliko puta ponovite postupak nanošenja tonika i uljne mješavine. 
 
b) Kožu čistite nekim biljni uljem koje Vam odgovara. Najčešći izbor je bademovo ulje. 
 
c) Barem jedanput tjedno nanesite hranjivu masku na lice. To može biti i krema koju koristite svakodnevno – jednostavno je nanesite u debljem sloj i pustite da se polako upija barem dvadesetak minuta. 
 
d) S pilingom oprezno, pogotovo ako je koža osjetljiva, tanka i sklona crvenilu. Dovoljno ga je koristiti svaka dva tjedna, nanesite ga nježnim pokretima, nikako nemojte grubo trljati kožu. 
 
Osjetljiva koža 
 
Kako je već spomenuto, kod osjetljive kože je bitno, kada počinjete s nekim novim tipom kozmetike, birati one pripravke koji imaju što manji broj sastojaka, kako bi se lakše utvrdio eventualni alergen (ukoliko kozmetika izazove lošu reakciju). 
Zadržite se na jednostavnim pripravcima – tonik od hidrolata lavande ili rimske kamilice, macerat nevena u bademu s par kapi eteričnog ulja (lavande, rimske kamilice, sjemena mrkve), eventualno shea maslac ako je koža suha. Spomenuti sastojci u vrlo rijetkim slučajevima izazovu reakciju na koži i najsigurniji su za početak istraživanja prirodne kozmetike. 
 
Naš savjet u ovom slučaju bi bio: budite uporni i strpljivi. Ako imate osjetljivu kožu, prirodna kozmetika je zaista najbolje rješenje za Vas. (U ovom slučaju, pod prirodnom kozmetikom mislimo na jednostavnu kombinaciju hidrolata i biljnog ulja.) Kada je koža osjetljiva, može reagirati na apsolutno bilo koji sastojak, tako da nema garancije, ali čak i ako se to dogodi, nemojte odustati. Isprobavajte i dalje dok ne pronađete sastojke koji Vam odgovaraju. Zaista, od sve postojeće kozmetike koja se može danas nabaviti, za osjetljivu kožu nema bolje od čistih, prirodnih, osnovnih “sirovina” kao što su biljna ulja i hidrolati. 
 
Kada pronađete kombinaciju sastojaka koja Vam odgovara, vrlo je vjerojatno da će se koža oporaviti u roku od nekoliko mjeseci (ovo je vrlo individualno – kod nekih oporavak traje par tjedana, dok kod nekih i 2-3 mjeseca), te da će s vremenom steći veću otpornost što će Vam omogućiti da više eksperimentirate sa sastojcima. 
 
Podočnjaci
 
Podočnjaci su prvenstveno estetski problem koji može imati više uzroka nastajanja: genetska predispozicija, alergije, problemi s bubrezima ili srcem, tanka koža kod koje se vide krvne žile s mišićima, pigmentacija, hipotireoza, degenerativne promjene uslijed starenja itd. 
 
Prvo se treba provjeriti da li je nešto od navedenog uzrok podočnjaka – inače kozmetički, dermalni pristup neće puno pomoći. Ako ste eliminirali ove uzroke, možete pokušati s prirodnom kozmetikom i to - hidrolatom smilja. Najučinkovitiji način tretiranja podočnjaka su oblozi od hidrolata smilja: jednostavno namočite dvije vatice s hidrolatom, položite na kapke i tako odmarajte oči barem deset minuta. Ovaj postupak ponavljajte dva puta na dan. 
 
Očekivani rezultati: vrlo individualno – varira od 1-2 tjedna, pa sve do mjesec dana za prve rezultate. 
Prema nekim izvorima, nedovoljno spavanje i nema toliki utjecaj na nastanak podočnjaka...Ali, zašto riskirati? Ciljajte na 8 sati sna dnevno, za zdravlje i ljepotu.
 
Hiperpigmentacija 
 
Problem hiperpigmentacije se može ili vrlo lako i brzo riješiti, ili skoro nikako. Ovaj uvod ne djeluje baš obećavajući, ali evo kakva je situacija. 
Ukoliko se radi o hiperpigmentaciji na rukama (klasične „staračke pjege“), to se vrlo lako rješava već poznatom recepturom plod divlje ruže + sjeme mrkve + celer, u obliku uljne mješavine ili kreme. Treba samo poštivati nekoliko osnovnih pravila: kremu/ulje nanašati na ruke što češće tijekom dana i tretman provoditi samo tijekom nesunčanih (zimskih) dana. Znači, s terapijom se treba prestati početkom proljeća i ponovno započeti u kasnu jesen.
 
Tijekom ljeta ruke obavezno treba zaštiti kremom sa SPF-om. Redovitim korištenjem kreme protiv hiperpigmentacije realno se mogu očekivati prvi rezultati ili čak potpuno uklanjanje hiperpigmentacije za mjesec dana (rezultati mogu varirati ovisno o količini i vrsti hiperpigmentacije, te o kvaliteti i stanju kože).
Jedini nedostatak je što se pjege uglavnom vraćaju dok tretman ne traje (tijekom ljeta), tako da, ako imate pjege po rukama, pripremite se da je njihovo uklanjanje „igra bez granice“ iz godine u godinu. 
 
Hiperpigmentacija na licu se, iskreno, vrlo teško uklanja aromaterapeutskim pripravcima. Za to postoji nekoliko razloga: mješavine koje se nanose na lice ne mogu imati toliko visoku koncentraciju eteričnih ulja koliko je potrebno da se učinkovito djeluje na uklanjanje hiperpigmentacije, na lice se samo u rijetkim situacijama može nanositi pripravak dovoljno često tijekom dana (većina osoba je može nanositi maksimalno dva puta na dan, a potrebno je češće od toga), lice je više izloženo suncu pa je period kada je terapija moguća kraći. 
 
Ako imate samo nekoliko pjegica koje želite ukloniti, možete pokušati s već spomenutom mješavinom (visoke koncentracije eteričnih ulja- tada se nanosi samo na male površine i uz veliki oprez), ali nemojte očekivati spektakularne rezultate. Ukoliko je hiperpigmentacija na većoj površini lica, bilo bi potrebno napraviti mješavinu s koncentracijom eteričnih ulja primjerenoj za njegu lica, ali takva mješavina neće dovoljno djelovati na hiperpigmentaciju da bi se dobili neki uočljivi rezultati. 
 
Ožiljci 
 
Postoje razne vrste ožiljaka i u skladu s time, različitih vrsta terapije, te varijabilnih rezultata. Počnimo s najjednostavnijim – sitni crveni ožiljci koji nastaju kao posljedica akni (izgledaju kao crvene točkice ili mrljice, nisu ispupčeni). Koristeći aromaterapeutske pripravke, ovakvi ožiljci će vrlo brzo nestati. Klasične recepture sadrže plod divlje ruže (ili macerat centele u tom ulju), neven, pšenične klice, lješnjak, te eterična ulja ružmarina verbenona, smilja, bušina, ljekovite kadulje itd. Važno je što ranije započeti s terapijom, te mješavinu nanositi redovito – barem dva puta na dan. Ožiljci se počinju povlačiti već za tjedan dana, a u nekim slučajevima mogu potpuno nestati za nekoliko tjedana. 
 
Druge vrste ožiljaka od akni – izgledaju poput udubina ili rupica na koži – se daleko teže riješiti. Realna očekivanja su daleko od optimističnih, ali možete pokušati ukoliko ne se ne želite podvrgavati agresivnijim metodama uklanjanja ožiljaka. Koriste se iste mješavine kao i za gore spomenute ožiljke. 
Ožiljci koji su posljedica operativnih zahvata ili trauma kože se također tretiraju s mješavinom istih sastojaka. Rezultati su varijabilni, ali svakako se može očekivati promjena na bolje nakon nekog vremena. Kao i do sada, mješavinu treba nanositi redovito, a ovisno o vrsti ožiljka i karakteristikama kože, prvi rezultati se mogu pojaviti za 6 mjeseci, pa sve do nekoliko godina. 
 
Strije 
 
Terapija strija funkcionira na isti način kao i ona za ožiljke. Treba biti vrlo uporan s nanošenjem mješavine, redovito masirati kožu i održavati je elastičnom. Prvi rezultati se mogu pojaviti za nekoliko mjeseci. 
 
Celulit 
 
Nebrojeno puta dokazano i potvrđeno – aromaterapijska mješavina protiv celulita zaista djeluje! Radi se o klasičnoj recepturi mješavine eteričnih ulja koja djeluju na cirkulaciju, rad limfe, te koja razgrađuju masno tkivo. 
Kao što smo već nekoliko puta spomenuli – mješavina (koja zaista djeluje) će dati rezultati jedino ako budete uporni i redoviti. Dva puta na dan nanesite mješavinu protiv celulita i očekujte vidljive rezultate za mjesec dan. 
 
Par trikova kako da pojednostavite nanošenje mješavine: 
 
a) Najjednostavnije, a možda i najučinkovitije je nanositi mješavinu odmah nakon tuširanja, još na vlažnu kožu, prije nego što se pobrišete ručnikom. Nemojte pretjerivati u nanošenju ulja – ako je 2ml ulja dovoljna za cijelo tijelo i ako mješavinu protiv celulita nanosite napr. samo na noge, dovoljno je 1ml (otprilike 20 kapi). Predebeli sloj ulja neće imati veći učinak na celulit, a jedino što ćete time dobiti su masni ručnici i odjeća. 
 
b) Dosta je praktično (mada su u početku veći izdaci) koristiti i ulje i gel protiv celulita. Tada možete ulje koristiti kod tuširanja, a gel za ono drugo nanošenje pripravka tijekom dana. Gel se izrazito brzo upija i lako nanosi, pa se nećete trebati brinuti da li će odjeća ostati masna. 
 
Uz sve naravno moramo napomenuti da je celulit pokazatelj neispravne funkcije cirkulacije krvožilnog sustava i limfe. Kako bi dozvolili našem organizmu da pravilno funkcionira, odnosno da bude zdrav, potrebno je i voditi zdrav životni stil: zdrava prehrana, tjelovježba, dovoljan unos tekućine u organizam – sve to vjerojatno već i znate.
 
Akne rozacea, atopijski dermatitis, seboreja... 
 
Kod kroničnih kožnih bolesti važno je biti svjestan da dermalni pripravci nikako nisu jedino rješenje. 
Sve kožne bolesti zahtijevaju redovito čišćenje jetre (2-3 puta godišnje), oralnu terapiju biljnim ulje noćurka, eventualne dodatne dodatke prehrani u obliku vitamina, minerala i sl. 
Uvijek treba uzeti u obzir i psihosomatiku bolesti. 
Dovoljno je znati da terapije za takve bolesti traju dugo, pa se pripremite na strpljivost i upornost. 
 
Psihosomatika kože 
 
Koža je naš zaštitni omotač i naš kontakt s vanjskim svijetom. Ona vrlo jasno odražava naše unutarnje stanje jer postoji jaka veza između psihe i kože. Osjećaji poput ljutnje, straha, srama, nelagode, koje bi možda htjeli sakriti od ostatka svijeta – ili baš u slučaju kada ih želimo sakriti- se uvijek na kraju pokažu na našoj koži u obliku kožnih poteškoća ili čak bolesti. 
 
Uzmimo jedan banalan primjer – znojenje dlanova je važan znak našeg trenutačnog emocionalnog iskustva i dio naše neverbalne (i neželjene) komunikacije. 
Ne iznenađuje što se mnoge dermatološke bolesti mogu djelomično, ili u potpunosti, povezati s određenim psihološkim konfliktima kroz koje prolazimo, a koji se mogu izraziti jedino kroz kožu. Za neke kožne bolesti već je dugo vremena prepoznat i prihvaćen psihološki uzrok – na primjer urtikarija, atopijski dermatitis, psorijaza, akne. 
 
Zato je važno slušati svoju kožu jer nam ona puno govori o našim osjećajima. Ako imate problematičnu kožu, razmislite da li imate neke nerazriješene odnose, frustracije, ljutnju ili razočaranje koja Vas prati već godinama; općenito neke loše osjećaje koje pokušavate zakopati duboko u sebi. Stanje Vaše kože promatrajte iz drugog kuta: kao upozorenje da nešto nije u redu i priliku da poradite na sebi i razriješite taj duboki problem. 
 
Tek kada otkrijete emocionalni uzrok počinje pravo iscjeljivanje. 
To je još jedna, recimo neopipljiva, prednost prirodne kozmetike – eterična ulja djeluju holistički, ne samo na naše fizičko tijelo, nego i na naš um, duh i emocije. Njihovo energetsko djelovanje je uvijek prisutno, bez obzira da li meditirate i udišete ulje sandala ili pačulija, ili nanosite kremu na lice koja sadrži ružmarin verbenon, ili čak ako koristite parfem spravljen od eteričnih ulja. Ulja će Vam pomoći da ustanovite stvarni problem i pomagat će Vam cijelim putem Vašeg stvarnog iscjeljenja.
 
 

 

 
Napisala: Vlatka Mileusnić, fitoaromaterapeutkinja
Oshadhi
 
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se