Advertisement
Medicina i farmacija

Pripremite se za test na alergije

Osigurajte se pravovremeno – neki lijekovi koje uzimate mogu zamaskirati pozitivnu reakciju na testu, a neki drugi mogu pak izazvati tešku alergijsku reakciju

Pripremite se za test na alergije

Prije no što će vam liječnik preporučiti testiranje na alergiju, porazgovarat će detaljno s vama o povijesti bolesti, simptomima koje ste imali i načinima na koje ste se liječili. Vaši će odgovori, kao i sam liječnički pregled, pomoći liječniku da odredi postoji li genetička predispozicija za alergije u vašoj obitelji te upućuju li vaši simptomi doista na alergiju ili na neku drugu bolest.  

Ako postoji sumnja, liječnik će vas uputiti na test. Prije testiranja donesite liječniku popis svih lijekova koje ste uzimali ili uzimate jer uzimanje nekih lijekova može dati krive rezultate pri testiranju na alergije. Neki drugi lijekovi pak mogu uzrokovati tešku alergijsku reakciju pri testiranju. Budući se lijekovi metaboliziraju i izlučuju iz tijela na različite načine i u različitim vremenskim periodima, liječnici bi vas mogli zamoliti da prestanete s uzimanjem nekih lijekova do 10 dana prije samog testiranja. 
 
Lijekovi koji mogu interferirati s testom na alergije:
 
- antihistaminici na recept (desloratadin i feksofenadin)
- bezreceptni antihistaminici (bromfeniramin, difenhidramin, klorfeniramin...)
- triciklički antidepresivi (amitriptilin, doksepin)
- H2-blokatori koji smanjuju sekreciju želučane kiseline kod gastritisa (cimetidin i ranitidin) 
- omalizumab ili Xolair- lijek za astmu koji može interferirati sa rezultatima testa na alergiju i šest mjeseci nakon što ste ga prestali uzimati  
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se