Advertisement
Moja ljepota

Pripremite kožu za sunčanje

Beta-karoten, astaksantin, vitamin C – što od svega toga odabrati i u kojim dozama kao pripremu za sunčanje?

Pripremite kožu za sunčanje

Imate svijetlu kožu i već vas muka hvata od još jednog ljeta provedenog u sjeni bora dok vaši prijatelji uživaju u kupanju i sunčanju? Ne brinite, ima još vremena da se koža pripremi za ljetne mjesece, ali vrlo je važno da znate ispravne doze dodataka prehrani koji se koriste kao priprema kože za sunčanje.  

VITAMIN C i E - kako bi se koža pripremila na sunčanje dobro je oralno uzimati vitamin C i vitamin E stoga što antioksidansi pomažu u zaštiti kože od utjecaja štetnog zračenja. Doze koje se preporučuju su do 1g vitamina C dnevno i 1000-2000 IU vitamina E dnevno kroz kraći period. 
 
Antioksidansi pomažu zaštiti kožu od utjecaja slobodnih radikala te je u studijama dokazano da kombinacija vitamina E i C djeluje dobro na zdravlje kože. 
 
BETA-KAROTEN - Beta karoten je preteča ili provitamin vitamina A (retinola) i u organizmu se metabolizira u vitamin A. Lako je dostupan jer ga u većim količinama sadrži mrkva ( Daucus carota) po kojoj je i dobio ime, nalazi se i u zelenom lisnatom povrću, a daje boju narančastom i žutom voću i povrću. Najveći izvor prirodnog beta karotena sadrže alge, u prvom redu Spirulina Pacifica koja zbog svoje osjetljivosti na uvjete staništa proizvodi velike količine tog pigmenta kako bi se zaštitila od propadanja.
 
Kada govorimo o beta-karotenu preporučujemo isključivo beta-karoten iz prirodnog izvora u dozi od 6 mg/dnevno za vrijeme jačeg izlaganja suncu. Sintetski beta-karoten povezuje se s nekim slučajevima karcinoma kod pušača te se svim pušačima savjetuje izbjegavanje beta-karotena.
 
Prirodni izvori beta-karotena i ostalih karotenoida, pokazali su se djelotvornijima u djelovanju protiv oštećenja kože od sunčevih zraka. Kontrolirana studija je otkrila da je koža osoba koje su dnevno dobivale 30 mg, 60 mg i 90 mg prirodnih karotenoida  reagirala bolje u smislu zaštite od UV zraka.
 
LIKOPEN – karotenoid i antioksidans – uzima se u dozi od 5-10 mg dnevno.
 
Preliminarna studija je uspoređivala sintetski likopen (10.1 mg dnevno),  prirodni ekstrakt rajčice sa 9.8 mg likopena i sok rajčice s 8.2 mg likopena te je zaključeno da se nakon 12 tjedana značajno povećala zaštita kože od UV zraka kod osoba koje su uzimale proizvode na bazi rajčice. 
 
SPIRULINA - Najveći izvor prirodnog beta karotena sadrže alge, u prvom redu Spirulina Pacifica koja zbog svoje osjetljivosti na uvjete staništa proizvodi velike količine tog pigmenta kako bi se zaštitila od propadanja. Spirulina se uzima u dozi od 1-5 g podijeljeno u dvije do tri doze dnevno s tim da se starta s najnižom dozom koja se postupno povećava.
 
ASTAKSANTIN - Astaksantin je karotenoid, prirodni antioksidans koji se dobiva iz mikroalgi također se posljednjih godina sve više koristi u pripremi kože za sunčanje i prevenciji oštećenja koje može nanijeti štetno zračenje. Uzima se u dozi od 4-6 mg/ dnevno.
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se