Solgar vitamini i minerali

Pripremite kožu za ljeto uz namirnice bogate astaksantinom

Crveni pigment astaksantin se često koristi kao sredstvo za pripremu kože za ljeto te zaštitu od sunca iznutra

Pripremite kožu za ljeto uz namirnice bogate astaksantinom

Astaksantin je dio obitelji karotenoida (jednako kao i beta-karoten, lutein i likopen), prirodnih pigmenata koji daju boju biljkama i životinjama. Ovaj crveni pigment zaslužan je za karakterističnu boju rakova, jastoga i škampa, i ne samo njih – zanimljivo je kako plamenci ružičastu boju svoga perja duguju upravo astaksantinu.

Astaksantin se najviše primjenjuje kao antioksidativna zaštita stanica od oksidativnog stresa i štete uzrokovane djelovanjem slobodnih radikala. Povezuje se i sa zaštitom od sunca i prevencijom fotostarenja, zbog čega se često koristi kao sredstvo za pripremu kože za ljeto te zaštitu od sunca "iznutra". A dobru dozu astaksantina osigurat će sljedeće namirnice.

>> Koža i fotostarenje: Kako spriječiti oštećenja kože uzrokovana suncem?

Morske alge

Najmoćnijim prirodnim izvorom astaksantina smatra se Haematococcus pluvialis, vrlo mala alga ili mikroalga koja se nalazi u morskom okruženju. U svojim stanicama sadrži više od 80 % astaksantina, zbog čega je upravo ona glavni izvor astaksantina u mnogim dodacima prehrani.

Pripremite kožu za ljeto uz namirnice bogate astaksantinom

Losos

Losos je potentan prehrambeni izvor astaksantina, koji može varirati u rasponu od 4 do 40 miligrama po kilogramu. Najveće koncentracije mogu se naći u pacifičkom lososu, u usporedbi s atlantskim lososom, a moguće je i da ribe koje su ulovljene u divljini imaju veće koncentracije astaksantina od njihovih uzgojenih pandana.

Škampi

Astaksantin je primarni pigment u škampima koji boji njihove ljuske crvenim i narančastim nijansama. Dok mnoge crvenkasto-narančaste namirnice svoju boju dobivaju od drugih karotenoida (ili iz flavonoida), kod škampi je ovaj karotenoid u posebno visokoj koncentraciji (astaksantin često čini najmanje dvije trećine svih karotenoida u škampima). Jedno posluživanje škampa od 100 g sadrži oko 1-4 miligrama astaksantina.

>> 8 najboljih namirnica za zdravu, prekrasnu i čistu kožu

Morski plodovi

Općenito, i drugi morski plodovi u crveno-ružičastim nijansama mogu biti izvor astaksantina, neovisno o boji prije ili poslije termičke obrade (na primjer, iako škampi mogu imati sivkasto-plavu boju kada su sirovi, nakon kuhanja prelaze u ružičasto-narančastu). Nekoliko potencijalnih izvora astaksantina uključuje pastrvu, kril račiće, jastoge i rakove.

7 stvari koje moraš znati o vitaminu C – čuvaru tvog imuniteta i zdravlja

Solgar Astaksantin 5 mg

Snažna formulacija koja u samo jednoj kapsuli dnevno sadrži 5 mg astaksantina iz alge Haematococcus pluvialis, prirodnog izvora s najvećom koncentracijom astaksantina. Proizvod ne sadrži gluten, kvasac, pšenicu, soju niti mliječne proizvode te je formuliran bez upotrebe konzervansa, umjetnih aroma ili boja.
Tvoja koža je jedinstvena, zato odaberi pravu zaštitu od sunca prema svom tipu kože
www.solgar.hr


 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se