Advertisement
Medicina i farmacija

Pripazite na krvni tlak u srednjoj dobi!

Povišen krvni tlak u srednjoj životnoj dobi povećava rizik od bolesti srca i krvnih žila u starijoj dobi

 Pripazite na krvni tlak u srednjoj dobi!

Nova studija pokazuje kako oscilacije krvnog tlaka u srednjoj životnoj dobi ili čak i ranije mogu ukazivati na povećan rizik od srčanog udara ili moždane kapi u starijoj dobi.

Analiza podataka prikupljenih iz 7 različitih studija koje su uključile 61 000 ispitanika, jedna od najopsežnijih analiza ikada provedenih, procjenjivala je povezanost povišenog krvnog tlaka u srednjoj dobi i rizike od razvoja srčanog udara ili moždane kapi u starijoj dobi. Istraživači su potvrdili da osobe s normalnim krvnim tlakom u dobi od 55 godina imaju relativno malu šansu da dobiju srčani ili moždani udar.
 
Međutim, kod osoba koje su u dobi od 55 godina imale povišeni krvni tlak - rizik za srčani ili moždani udar popeo se na čak 42-69%. 
 
- Istraživanje je još jednom pokazalo koliko je važno održavati normalan krvni tlak – izjavila  je voditeljica istraživanja Norrina Allen, PhD s Chicago Northwestern University Feinberg School of Medicine. 
Samo u Americi, čak 74 miliona odraslih osoba ima povišen krvni tlak – što znači da im je sistolički tlak 140 mmHg ili viši, a dijastolički 90 mmHg ili viši.
 
- Osobe koje su svoj tlak kroz duži niz godina održavale na razinama od 120/80 imale su i najmanji rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila, što se ne može reći za osobe kojima je krvni tlak bio 140/90 pa i viši – zaključila je dr. Allen
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se