Promocije

Priče o hrani – od mesa do moussea

Dr.sc. Darija Vranešić Bender razotkriva kemiju hrane u vašoj kuhinji

Priče o hrani – od mesa do moussea

Hrana o nama govori puno više nego što mislimo. A ponekad i nego što želimo. U izboru jela i načinu njegove pripreme zrcali se naš cjelokupan odnos prema društvu i prema nama samima. Zato hrana zaslužuje naše znanje i ljubav – osnovna je poruka najnovije knjige Darije Vranešić Bender “Priče o hrani”, koja se čita poput najboljeg krimića, i u jednom zalogaju.  

 
Ova knjiga, kako navodi recenzentica doc. dr. sc. Donatella Verbanac, otvara apetit za znanjem o hrani jer iznosi nove podatke koji privlače pozornost i bude interes za samostalno eksperimentiranje u kuhinji. 
 
Autorica vješto uvlači čitatelja u složeni svijet hrane na zanimljiv i poučan način. Riječ je o štivu koje se lako čita i koje, unatoč utemeljenosti na egzaktnim znanstvenim činjenicama iz područja nutricionizma i prehrambene tehnologije, te izraženom autorskom pristupu opisanoj problematici, posjeduje potrebnu univerzalnost, čineći knjigu bliskom svakom čitatelju.
 
Knjiga „Priče o hrani“ drugi je hit Darije Vranešić Bender, nutricionistkinje s bogatim iskustvom u različitim područjima znanosti, kliničkog rada i konzultantskih aktivnosti.  
 
Priče o hrani – od mesa do moussea
Knjiga Priče o hrani druga je uspješnica nutricionistkinje Darije Vranešić Bender 
 
Knjiga je podijeljena u tri dijela koji nose nazive "Kultura prehrane", "Simbioza žlice i vilice" i "Robovi okusa". Prvi dio govori o odnosu čovjeka i hrane kroz neke nove i stare spoznaje o percepciji okusa, psihološkom doživljaju hrane i hranjenja te podastire osnovne činjenice o mediteranskoj prehrani kao zlatnom standardu moderne prehrane - u organoleptičkom i zdravstvenom smislu.
 
Drugi dio prikaz je različitih svakodnevnih namirnica – od kruha i žitarica, preko mesa, ribe, mliječnih proizvoda, piva, vina do različitih dodataka, poput šećera, soli, sladila i začina. Sve te namirnice prikazane su kroz prizmu kemije hrane u kuhinji, od povijesnih podataka do moderne molekularne gastronomije. Pritom su kemijske promjene koje se zbivaju u hrani tijekom pripreme objašnjene  jednostavno, razumljivo, a ipak oplemenjuju znanje nevještih u kuhinji, kao i profesionalnih kuhara. 
 
Treći dio simboličnog naziva „Robovi okusa“ donosi priče o nekim omiljenim jelima i njihovim osobitostima, poput čokolade, juhe, različitih pjenica, emulzija kao što je majoneza ili omiljene ledene delicije sladoleda. 
 
Priče o hrani zapravo su zbirka intrigantnih priča koje otkrivaju što se doista kuha u vašoj kuhinji. Namirnice su secirane oštrim perom znanstvenice, zaljubljenice i vrhunske poznavateljice hrane. Knjiga je mikroskopski precizna, ali i sočna zbirka koja otvara nove horizonte spoznaje o hrani i kulinarstvu. Uronite i vi u čaroban svijet hrane i saznajte pregršt novih korisnih informacija. 
 
 
Priče o hrani – od mesa do moussea
 
 
Izdavač: C.T. – Poslovne informacije d.o.o., Zagreb, Ljudevita Posavskog 22/II; Tel./fax: 01/46 12 083
 
Knjigu potražite u trgovinama Tisak medije i svim boljim knjižarama po cijeni od 129 kn.
Knjigu možete kupiti i online putem sljedećih web-shopova:
 
 
Rekli su o knjizi:
 
„Praktične, informativne, aktualne, znanstvene, ali i nježno ispričane priče o odnosu čovjeka i hrane, o intimnoj vezi u kojoj ljubav i znanje taj odnos čine zdravim i sretnim!“
Jasna Duspara, glavna urednica portala Zdrava Krava
 
„Uza sve spoznaje o dobrim i lošim namirnicama, autorici je ipak prvo na pameti da je blagovanje nadasve disciplina u kojoj su tolerancija i demokratičnost na prvome mjestu pa kad je nešto jako fino i ne mora biti samo zdravo. Ova je knjiga kao najfinija spiza.“
Radovan Marčić, hedonist i gastrokritičar
 
„Knjiga je poučna i zanimljiva, a čita se kao krimić jer stalno iznosi nove i nove podatke koji nam privlače pozornost te, što je najvažnije, budi interes da sami eksperimentiramo i tražimo nova rješenja u kuhinji.“
Doc. dr. sc. Donatella Verbanac, biokemičarka i autorica knjiga o hrani i prehrani
 
„Knjiga „Priče o hrani“ na zanimljiv vas način uvlači u kemiju hrane i trendove u kuhinji. Podjednako je namijenjena kuharima amaterima i profesionalcima, budi maštu i otvara vidike za nove eksperimente. Ova knjiga može pomoći u pokušaju da učinimo naš posao zanimljivijim i kreativnijim jer čak i najmonotoniji posao može imati kreativnu komponentu, a kako onda neće nešto kao što je rad u kuhinji gdje je, prema Darijinim riječima „bezbroj mogućih kombinacija“.
Marijo Čepek, chef i kulinarski konzultant, Oblizeki d.o.o.
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.