Advertisement
Relaksacija i meditacija

Preuzmite kontrolu nad stresom

Dovedite se u red - ovladajte stresom i očuvajte svoje zdravlje

Preuzmite kontrolu nad stresom

Stres je prirodna reakcija našeg tijela koja zapravo ima zaštitnu ulogu, ali stalno izlaganje njegovom pritisku ostavlja posljedice na zdravlje cijelog organizma - zato nemojte dopustiti da stres kontrolira vaš život već vi upravljajte stresom!

Ako se vaš um i tijelo konstantno nalaze ˝na rubu˝ zbog stresa kojeg nosi užurbani način života riskirate ozbiljne zdravstvene probleme. Kada se izložite nekoj prijetnji ili potencijalno opasnoj situaciji, primjerice – tijekom jutarnje šetnje veliki pas zalaje na vas, vaš hipotalamus pritisne tipku za uzbunu. Tada vaše tijelo dobiva navalu hormona stresa, uključujući adrenalin i kortizol.
 
Adrenalin ubrzava rad srca, podiže krvni tlak i tako omogućava vašu bržu reakciju. Kortizol – glavni hormon stresa, povećava razinu glukoze u krvi, poboljšava sposobnost vašeg mozga da koristi taj šećer te povećava dostupnost tvari koje su nužne za obnovu tkiva. 
 
Kortizol također potiskuje tjelesne funkcije koje u stresnoj situaciji nisu nužne za preživljavanje; probavni sustav te sustav za reprodukciju i rast, a utječe i na regije mozga koje kontroliraju raspoloženje, motivaciju i strah.
 
Dugoročno izlaganje kortizolu i ostalim hormonima stresa može poremetiti gotovo sve procese u vašem tijelu. Na taj način povećava se rizik od velikog broja bolesti kao što su: 
 
- bolesti srca
- nesanica
- problemi s probavom
- pretilost
- pogoršanje pamćenja
- problem s kožom
 
Način na koje vaše tijelo reagira na stres ovisi u najvećoj mjeri o vašim genima i dosadašnjem životnom iskustvu.  
 
Kako podnositi stres na zdraviji način?
 
Gotovo je nemoguće u potpunosti izbjeći sve stresne situacije u životu, ali na to ni ne možete utjecati. Ono što možete izmijeniti jest način na koji te situacije djeluju na vas. Možete naučiti prepoznati stresne situacije na vrijeme te preuzeti kontrolu nad sobom i tako sačuvati svoje psihičko i fizičko zdravlje. ˝Plodovi˝ upravljanja stresom jednostavno su neprocjenjivi: miran um i moguće – dulji i zdraviji život. 
 
 
Strategije upravljanja stresom:
 
- zdrava prehrana, redovita tjelovježba i dovoljno sna
- korištenje vježbi za opuštanje
- održavanje zdravih prijateljstava
- smijeh i dobar smisao za humor
- traženje profesionalne pomoći ukoliko je potrebno
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se