Advertisement
Medicina i farmacija

Prestani pušiti i pobijedi

Javnozdravstvena akcija HZJZ za koju se prijave primaju od 04. do 14. studenog donosi vrijedne nagrade

Prestani pušiti i pobijedi

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ove godine organizira javnozdravstvenu akciju “Prestani pušiti i pobijedi!” na razini države. Ovogodišnja akcija organizira se u suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba, a nagradu osigurava tvrtka Johnson & Johnson S.E. d.o.o.

Pušenje je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema suvremenog svijeta i predstavlja epidemiju globalnih razmjera. Većina pušača željela bi prestati pušiti što zbog razvijene ovisnosti o nikotinu nije lako, stoga je uz njihovu vlastitu želju potrebna i podrška obitelji, liječnika i okoline.
 
Natjecanje u odvikavanju od pušenja kao metodu za prestanak pušenja prvi put je primijenio Nacionalni institut za javno zdravstvo iz Finske 1985. godine, a 1994. godine organizirao prvo međunarodno natjecanje.
 
Od tada je natječaj organiziran 7 puta, svake dvije godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, uz preporuku da države članice preuzmu organizaciju natječaja na nacionalnoj razini. Cilj je akcije da se pozitivnim pristupom, a ne samo zabranama potaknu pušači da donesu odluku o prestanku pušenja, da se odreknu po zdravlje štetne životne navike i pridonesu unaprjeđenju vlastitog zdravlja, zdravlja svojih bližnjih, kao i stvaranju okoliša bez duhanskog dima.
 
Natječaj je populacijski orijentirana zdravstvena intervencija za prestanak pušenja, a pokazala se isplativom i učinkovitom (cost-effective) metodom.
Natječaj pripada intervencijama u okviru promicanja zdravlja s originalnom idejom organiziranja za osobe koje žele prestati pušiti i koje tako mogu osvojiti vrijedne nagrade, iako je najveća nagrada njihov uspjeh – prestanak pušenja i poboljšanje zdravlja.
Upravo se ta zdravstvena akcija  pokazala izvedivom i učinkovitom metodom u odvikavanju od pušenja u različitim kulturama i društvima na širokoj populacijskoj razini.
 
Stoga i ove godine Hrvatska organizira natječaj na razini samo naše  države, kako bi se potaknulo pušače da donesu odluku o prestanku pušenja.
 
Pravila zdravstvene akcije/natječaja
U javnozdravstvenoj akciji mogu sudjelovati osobe u dobi od 18 i više godina, koje su redovito pušile godinu dana prije ove zdravstvene akcije/natječaja, a koje se odluče suzdržati od pušenja 4 tjedna i ispune pristupnicu.
 
Sudionici se na natječaj mogu prijaviti od 04. studenog do 14. studenog 2011. popunjavajući on-line pristupnicu ili putem pošte na adresu:
 
HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO
s naznakom:
“Za natječaj - PRESTANI PUŠITI I POBIJEDI!”
Rockefellerova 7
10 000 Zagreb
 
 
Prijave pristigle prije ili nakon navedenog roka, neće biti uzete u obzir!
 
 
Gdje se može naći pristupnica?
Pristupnica će biti objavljena u dnevnim listovima, 04. studenog 2011. godine u Večernjem listu te 05. studenog u 24sata, kao i na sljedećim web adresama www.24sata.hr i www.zdravakrava.hr. Tiskane pristupnice pošaljite na gore navedenu adresu, a internet pristupnicu možete popuniti i poslati ovdje!
Na pristupnici sudionici izjavljuju da će se suzdržati pušenja tijekom četiri tjedna i potom dati istinitu izjavu jesu li obećanje održali. Podaci koji se traže na pristupnici su slijedeći: ime i prezime, adresa, telefon, datum rođenja. Također navode ime, prezime, adresu i telefon svjedoka koji može potvrditi da se osoba suzdržala pušenja. 
 
JEDAN od sudionika natječaja
potencijalni je dobitnik nagrade u vrijednosti
 
10.000 kuna
 
na potrošačkoj kartici
 
Javno izvlačenje potencijalnog dobitnika javnozdravstvene akcije održat će se po završetku natječaja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, 10000 Zagreb, Rockefellerova 7, dana 12. prosinca  2011. godine. Nagrada se dodjeljuje nakon što se od sudionika i svjedoka dobije potvrdna izjava o suzdržavanju od pušenja tijekom protekla 4 tjedna. Izjavu se provjerava i  odgovarajućim testom.
 
Nagradu u vrijednosti 10.000 kuna osigurava:
 
Johnson & Johnson S.E. d.o.o.
 
Najveća nagrada je prestanak pušenja i poboljšanje zdravlja! 
 
Dobitnici su svi koji prestanu pušiti!
 
 
 
Dobri razlozi za prestanak pušenja
 
Cigareta sadrži ne samo sadrži katran, ugljični monoksid i nikotin (tvar u cigaretama koja stvara jednako jaku ovisnost kao i heroin), nego još i preko 4.000 kemikalija koje mogu biti vrlo otrovne. To uključuje amonijak, arsen, vodikov cijanid, formaldehid i metan.
Većina nas zna da katran iz cigarete škodi našim plućima, no jeste li znali da ugljični monoksid pojačava stvaranje tromba u krvi i oštećuje unutarnje stjenke naših arterija dok ulazi u krvotok?
 
Ako ste ikada mislili da pušenje izgleda seksi, vrijedi znati da ono može prouzročiti smanjenu plodnost kod žena, a impotenciju kod muškaraca.
Svi znamo da pušenje uzrokuje rak pluća.  No osim toga ono uzrokuje emfizem, krvožilne bolesti i perifernu vaskularnu bolest, kao i mnoge oblike raka.
 
Kod žena koje uzimaju kontracepcijsku pilulu, a puše, 10 puta je vjerojatnije da će doživjeti srčani napadaj ili kap nego kod nepušačica.
Točna su izvješća da su bebe od pušačica često nedovoljne tjelesne težine i nedonoščad, no jeste li znali da te bebe i više plaču i manje spavaju od drugih beba?
 
U djece pušača vjerojatnije će se tijekom njihova života razviti bronhitis, upala pluća i astma.
 
 
Sugestije za prestanak pušenja
 
Priprema je bitna: svakako se dobro pripremite za «Dan prestanka pušenja».
Prije Vašeg Dana prestanka pušenja, uklonite sve tragove Vašeg pušačkog pribora (tj. upaljače, pepeljare  itd.).
 
Zatražite podršku svoje obitelji, prijatelja i kolega, jer što više podrške dobijete, to ćete vjerojatno biti uspješniji.
 
Savjetujte se sa liječnikom ili ljekarnikom o korištenju pomagala za prestanak pušenja kao što je zamjenska terapija za nikotin (NRT).
 
O Vašoj potrebi prestanka pušenja može diskutirati s Vašim liječnikom koji Vam može prepisati druge provjerene terapije koje će Vam pomoći da prestanete pušiti.
 
Identificirajte u koja ćete doba najvjerojatnije jako zaželjeti cigaretu, a tada probajte promijeniti svoju rutinu da bi izbjegli iskušenje.
 
Kada je vjerojatno da žudite za cigaretom, zabavite se (počnite se baviti novim hobijem ili se čak počnite bavite novim športom).
 
Ako budete imali problema, prisjetite se da niste jedini, jer u natjecanju prestani i pobijedi na stotine tisuća pušača jednako se tako bore uz Vaše rame.
 
Redovito nagrađujte sebe – priuštite si nešto što volite upravo za onaj novac koji biste inače potrošili na cigarete.
 
Razmišljajte na pozitivan način! Vi ste jedina osoba koja ima moć osigurati da ćete Vi uistinu napustiti pušenje!
 
Prestanak pušenja jedna je od najisplativijih zdravstvenih intervencija, koja sprječava pojavu bolesti, povećava uspjeh liječenja i smanjuje smrtnost. Prestanak pušenja je težak i kompleksan proces. Prestankom unošenja nikotina iz cigareta, javljaju se tegobe sindroma ustezanja. Tegobe su neugodne, ljudi se ne osjećaju dobro i teško ih izdrže dulje vrijeme. Podnošenju tegoba pomaže čvrsta odluka pušača, vizualizacija koristi od prestanka pušenja (zdravstvene, financijske, socijalne, estetske ili duhovne koristi), samonagrađivanje te podrška okoline. Ukoliko su tegobe intenzivne značajno pomažu farmakolološka sredstva za prestanak pušenja.
 
Koje sredstvo odabrati ovisi o preferencijama pušača i komorbiditetu, zbog mogućih kontraindikacija ili neželjenih učinaka lijeka. Prva linija terapije za prestanak pušenja su nikotinska zamjenska sredstva, bupropion i vareniklin. Najbolje rezultate daje kombinacija svih metoda: nakon odluke pušača, savjetovanje stručne osobe uz podršku i farmakološko sredstvo.
 
Prestanak pušenja donosi ogromnu korist za zdravlje, u bilo kojoj dobi, uvijek je isplativo, kratkoročno i dugoročno, a što se ranije prestane korist je veća.
 
 
Preuzeto s HZJZ
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Prestani pušiti i pobijedi- komentira filip filip
    hvala puno :D
  • Prestani pušiti i pobijedi- komentira Naturala.hr Naturala.hr
    Filipe, i za tebe i za ostale ?itatelje - pristupnica je na ovom linku http://www.zdravlje.hr/hzjz/quitandwin2011/ Poz:)
  • Prestani pušiti i pobijedi- komentira filip filip
    gdje se mogu prijavit putem interneta za natjecaj,ne mogu nac ni na stranicama 24sata, a ni na stranicama hzjz-a??????? hvala

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se