Advertisement
Wellness i spa oaza

Preporuke za masiranje trudnica

Brojne su dobrobiti masaže za trudnice, ali važno je odabrati iskusnog terapeuta

Preporuke za masiranje trudnica

Eksperti trudničke masaže smatraju da bi se masažna tehnika trebala prilagoditi promjenama u tijelu žene koje se odvijaju tijekom trudnoće. Na primjer, volumen krvi se dramatično mijenja tijekom trudnoće i povećava do 50% tijekom trudnoće. Javljaju se i problemi s venama i oticanjem i razine antikoagulansa koji se i inače nalaze u krvi prirodno rastu  kako bi se spriječilo da žena iskrvari tijekom poroda. 

Te promjene u cirkulaciji povećavaju opasnost od stvaranja krvnih ugrušaka u nogama i stručni terapeuti nikada neće preporučiti snažniju masažu nogu već vrlo lagane pokrete kada se masiraju noge. Također svi pokreti masaže nogu moraju biti usmjereni prema srcu. Također se preporučuje izbjegavati masiranje trbuha i abdomena i samo ako je potrebno masirati, ali uz lagani pritisak.

Dobrobiti od masaže u trudnoći
 
Brojne su dobrobiti masaže u trudnoći. Masaža pomaže smanjiti različite bolne senzacije koje se javljaju u trudnoći ( bolovi u leđima, grčeve u nogama, glavobolje i bolovi vratu itd.) u trudnoći. Pomaže i kod smanjenja stresa i napetosti, smanjuje edeme u nogama i pomaže kod poroda. Međutim da biste bili sigurnu da smijete na trudničku masažu, savjetujemo da o masaži obavezno porazgovarate sa svojim ginekologom te da zatražite njegovo dopuštenje. 
 
Tehnike i položaji u masaži trudnica
 
Postoji preko 80 različitih tipova masaže trudnica, ali su najčešće trudnice masiraju na ove načine:
- masaža dubokih tkiva gdje se primjenjuju čvrsti pokreti duboko u mišiću
- švedska masaža 
- shiatsu 
 
Položaj tijela u masaži trudnica  razlikuje se od položaja kod standardne masaže. Čak i prije no što je vaš trbuščić počeo rasti, bit će vam neugodno ležati na trbuhu. Ponekad uzrok mogu biti i bolne i osjetljive dojke. 
 
Mnogi će profesionalci iz tog razloga smatrati da je najbolji položaj za masiranje onaj u kojem žena leži postrance ili polusjedeći položaj. Iako postoje mnogi položaji za masažu trudnica – najvažnije je da ste u položaju koji neće uzrokovati napetost nigdje u tijelu
Niti izazvati neku neželjenu reakciju.
 
Stoga je korisno prije vaše prve masaže popričati sa vašim terapeutom o njegovu iskustvu i načinu na koji masira trudnice. I kako biste bili sigurni da ste došli u prave ruke, provedite o terapeutu malo istraživanje i nemojte se sramiti zatražiti certifikat škole koju je terapeut pohađao! 
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se