Zdravo i fino

Preokrenuti kolač

Kolač od jabuka, kefira, maslinovog ulja i lješnjaka

 Preokrenuti kolač

Tijesto kolača je uobičajeno tijesto rađeno na principu voćnih pita naših baka (čaša ulja, čaša šećera, 2 čaše brašna, čaša jogurta), a umjesto jogurta stavila sam kefir. Naime, već dulje vrijeme koristim Tibetansku gljivu  i obožavam njen kiseli okus.

Osim što je zdrava pa je jedem na tone sa žlicom, od nje možete napraviti kruh, ali i kolače. Odlična mi je u kombinaciji s biskvitnim tijestima koja ispadnu meka i pahuljasta, a kada se kolač ohladi, biskvit nije ni malo suh. Ako nemate Tibetansku gljivu (sve o njenoj ljekovitosti i kefiru koji stvara možete pročitati na internetu), ili ne možete kupiti kefir, možete koristiti običan tekući jogurt u ovom receptu. 
 
Ovog puta koristila sam samo 2 manje jabuke i poslagala sam ih u obliku cvijeta na dno kalupa. Drugi puta ću koristiti više jabuka, tako da ću ih prvo poredati poput cvijeta na dno kalupa, a preko toga dodati još sloj jabuka po cijelom kalupu, potom preliti tijestom. 
Pravi sezonski receptić koji bih preporučila svakome! Kod nas hvala Bogu jabuka uvijek ima 
Ovo je moja verzija ovog kolača. 
 
 
Preokrenuti kolač od jabuka, kefira, maslinovog ulja i lješnjaka 
(za 1 kolač, 24 cm)
 
Potrebni sastojci:
 
3 jabuke srednje veličine, oguljene i narezane na tanke ploške
2 žlice maslaca
1/4 žličice  cimeta u prahu
2/3 šalica + 2 žlice kristal šećera
1/3 šalica mljevenih lješnjaka, prženih
120 ml kefira ili jogurta
120 ml maslinovog ulja
240 g glatkog pšeničnog brašna + još ukoliko je potrebno
3 cijela jaja
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1 žličica bourbon vanilije u prahu
prstohvat soli
 
 
Priprema:
 
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za pečenje torti premažite u tankom sloju s otopljenim maslacem, a potom pospite s malo brašna. Otresite ostatak brašna. Ostavite sa strane. 
 
Lješnjake stavite na papir za pečenje pa ih popecite u pećnici ili u bržoj varijanti na tavici bez dodatka ulja. Sameljite ih u blenderu. 
 
Jabuke operite, ogulite pa narežite na tanke ploške. Jabukama ne morate odstraniti sredinu, dovoljno je izvaditi samo koštice.
 
U široj tavi rastopite maslac s cimetom i šećerom pa na to poslažite kriške jabuka. Neka se kuhaju oko 2-3 minute sa svake strane. Nemojte da se raspadnu u kuhanju. Ovisno o vrsti jabuka, neke će odmah biti mekane, a neke će trebati kuhati dulje. 
 
Kriške jabuka poslažite po dnu pripremljenog kalupa.
 
U većoj zdjeli, izmiksajte kefir s šećerom. Dodajte vaniliju, jaja, maslinovo ulje. Stalno miksajući dodajte malo po malo brašna, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Na kraju silikonskom lopaticom umiješajte lješnjake.
 
Ulijte pripremljeno tijesto preko jabuka pa pecite oko 20-30 minuta. Provjerite čačkalicom da li je kolač pečen prije nego ga izvadite iz pećnice.
 
Ostavite kolač da se ohladi, a potom ga izvadite iz kalupa i poslužite.
 
Napisala: Maja Matus
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.