Putovanja

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Ako tražite slovensku regiju u kojoj ćete provesti savršen vikend, neka to bude Prekmurje – centar hedonističkih, wellness, gastro i enoloških užitaka

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Već je skok preko granice kod susjeda nam Slovenaca dovoljan za otkrivanje novih sadržaja i hedonističkih užitaka. Bogata wellness ponuda, domaća hrana, prekrasna priroda, vrhunska vina pa čak i tropski vrt - Prekmurje ima sve pa i puno više od onoga što ste očekivali. Jeste li možda znali da vas u Prekmurju očekuje i pravi pravcati vulkan i da su od tog vulkana, odnosno područja koje nazivaju Vulkanija, napravili pravu turističku atrakciju koju svakako posjetite ako ste u društvu najmlađih.

Ovaj dio Slovenije zauzeo je područje njezinog krajnjeg sjeveroistoka i nalazi se na tromeđi Austrije, Hrvatske i Mađarske – zemalja koje su uvelike utjecale na njegov razvoj i gospodarski rast. Većinom prevladava poljoprivredni krajolik, a uz brežuljke na sjeveru ove regije u kontrastu su ravnice koje presijecaju rijeke Mura i Ledava. Polja kukuruza izmjenjuju se sa selima koja se pružaju uz cestu, a ovo je i dom jata roda koje se svake godine vraćaju u svoja gnijezda. Pitom je ovo kraj da ne može biti pitomiji, umnogome nalik našem Međimurju pa je i to vjerojatno razlog zašto su Međimurci toliko česti gosti Prekmurja – osjećaju se vjerojatno kao da su doma. Ovo mi u razgovoru potvrđuje i kolegica iz Čakovca koja kaže kako se često biciklima „zalete“ do Prekmurja – na dobar ručak, kratki izlet ili u brzinski šoping.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Prekmurje je nekada bilo i važno lončarsko središte, o čemu danas svjedoči crkva u selu Bugojina arhitekta Jože Plečnika, dekorirana keramičkim detaljima, a danas je to regija koja hvata svoj turistički zalet i ozbiljno se, zajedno sa svojim centrom Prekmurskom Sobotom, postavlja na kartu hedonističkih, wellness, gastro i enoloških užitaka na koju svakako valja obratiti pozornost. Iako se radi o domu Prekmurske gibanice, ovaj je kolač danas tek dio zanimljive prekmurske ponude koja je slojevita, različita u okusima, a opet skladna i zaokružena, baš kao i sama Prekmurska gibanica.

No, krenimo redom. Kako bi vam vikend zaista bio savršen, za početak posjetite pravu prekmursku domačiju. Mi predlažemo da to bude Domačija Firbas i to iz nekoliko razloga.

Domačija Firbas u sjeni stabala krušaka


Soba ili sjenik - koliko god zvuči nevjerojatno, u Domačiji Firbas vas na obje lokacije čeka udoban krevet i domaći ambijent. Isto tako vas čeka i tuširanje iz vjedra kao i ono u udobnom apartmanu ili kupka u „po domaće“ napravljenom jacuzziju koji se zagrijava drvima.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Više od 20 godina ovo obiteljsko imanje u Slovenskim goricama svojom gostoljubivošću i domaćim proizvodima dočekuje svakog posjetitelja, nudeći im najbolje iz prirode i vlastite farme. Gospođa Marjana glavna je u kuhinji, gospodin Alojz nadgleda vino i viljamovku, sin Dejan brine za uređenje imanja, a sin Bojan odgovoran je za dobro raspoloženje posjetitelja. I stoga nije nikakvo čudo da ćete se zbog toga osjećati kao doma.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Njihovo imanje mami sve goste željne mira i dodira s prirodom, bilo samo na jedno popodne ili na nekoliko dana. Okolica nudi brojne staze za biciklizam i pješačenje, a tu je sve što vam treba da zaigrate odbojku, nogomet i stolni tenis ili da se pak okušate u streličarstvu. Ako vam ni to nije po volji, jednostavno se prepustite uživanju u sjenici ispod stabla oraha. Ipak, možete se uključiti i u svakodnevne poslove na farmi pa u pratnji majstora prošetati konje.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

A svo bogatstvo prirode možete okusiti i na stolovima Domačije Firbas - iz vlastitog vrta i voćnjaka na stolove stiže domaća marmelada, voće, bučino ulje, kolači, knedle od dizanog tijesta, zatim domaći svježi sir, kisela juha, paštete, zaseka (kosana mast ili mast s čvarcima) meso u hladetini i kobasice, ali gozba ne staje ovdje. Specijalitete kuće obavezno prate domaća vina (pinot bijeli, rizling i muškat), rakija i vilijamovka po kojoj je ova domačija poznata i nadaleko.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Osim vilijamovke, obavezno kušajte i gusti sok od kruške i sušenu krušku, a naš je savjet da si ostavite dovoljno vremena između ručka i večere. Naime, hrana je toliko ukusna, kalorična i obilna da će i doručak biti dovoljan da vas „drži“ sitima do večere. A večera? Ako vam je poznata ona Balaševićeva „Što se nekad dobro jelo“ – tako nekako izgleda i večernji meni na Domačiji Firbas. Tko ovo preživi, pričat će.

Hotel Livada Prestige – tradicija u spoju s modernom prezentacijom

Ako tražite savršeno mjesto za smještaj među prekmurskim ravnicama, u Moravskim Toplicama nalazi se Hotel Livada Prestige, dio Sava Hotels & Resorts grupe. Tu će na svoje doći svi ljubitelji golfa i wellnessa jer goste očekuje veliki wellness centar i najveći golf teren u Sloveniji.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Gostima hotela na raspolaganju stoje čak dva wellness centra - u Hotelu Livada Prestige nalazi se centar tajlandskih masaža Thai, a u Termama 3000 je i wellness centar Thermalium, čija su posebnost programi na osnovi crne termomineralne vode i masaže s uljem u kojem se maceriraju lokalne ljekovite biljke. Thermalium centar opuštanja i ljepote, zajedno s terapijskim centrom, nudi više od 120 opuštajućih i 150 terapijskih usluga. U bogatoj ponudi raznovrsnih usluga ističu se one kojima je dodan prstohvat Prekmurja – bučino ulje, med i biljke panonskih livada. Na svakom koraku se u ponudu hotela uklapa bogatstvo koje se krije na poljima, u šumama, livadama i u tradiciji i to je upravo ono što me oduševilo u ponudi ovog hotela s pet zvjezdica.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Osim toga, u 122 sobe Hotela Livada Prestige krije se još jednu pogodnost - ovo je jedini hotel u Europi s kadama koje omogućuju kupelji u termalnoj vodi u vašoj sobi. A tu su i beskrajni travnjaci, zadivljujući prekmurski okoliš, raznovrsni golf izazovi u Sloveniji - sve ćete to naći na Golf igralištu Livada samo nekoliko koraka udaljenom od Hotela.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Sava Hotels & Resorts njeguju suradnju s ekološkim uzgajivačima i proizvođačima pa tako s imanjem Korenika razvijaju mali začinski vrt i kozmetičke proizvode. Eko-socijalna farma Korenika nalazi su u Šalovcima, u samom srcu Parka prirode Goričko, gdje su uspostavili sustav ekološke proizvodnje - tako na dvadeset hektara zemljišta proizvode razno bilje, voće i povrće koje obrađuje u organske proizvode, a Hotel Livada Prestige je upravo u ovoj farmi pronašao idealne partnere za razvoj svoje ponude. Korenika je uredila i začinski vrt u hotelu te ćete usred ručka moći vidjeti kuhara kako na otrči do vrta i nabere začinsko bilje koje će vas za nekoliko trenutaka dočekati na tanjuru.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

A kuhinja… mmm. Imali smo priliku uživati u a la carte ručku, ali i u buffet večeri te se teško mogu odlučiti koji mi je obrok bio bolji. Tradicijske namirnice sljubljene na tanjuru tijekom ručka na jedan potpuno moderan način ili odlična večera kojom je dominirala slovenska tradicijska kuhinja  koju je predvodilo jelo iz kotlića – bograč, zaista je teško odlučiti između ova dva obroka. No, iako nisam neki pretjerani ljubitelj slatkoga, ipak mi je od svega najveći utisak ostavila moderna varijacija Prekmurske gibanice – lakša od tradicionalne inačice, pjenastija, nevjerojatnog okusa…

A ako zbog hrane osjetite trunak grižnje savjesti, trk u wellness prostor hotela u saunu ili u Terme 3000 gdje ćete potrošite suvišne kalorije ili se još i dodatno opustiti čemu će zasigurno pridonijeti i kristali čiju blagotvornu snagu možete osjetiti na posebnim mjestima unutarnjeg bazena.

Grand Hotel Primus – budi Rimljanin na jedan dan

Još jedan član Sava Hotels & Resorts grupe, Grand Hotel Primus svoje ime duguje slavnom rimskom vojskovođi Marku Antoniju Primusu koji je ime najstarijega slovenskog grada Ptuja prvi pronio svijetom. Dodir bogate rimske povijesti grada može se osjetiti na svakom koraku – gosti hotela mogu se opustiti u wellness centru rimskog stila ili uživajući u kulinarskim specijalitetima čiji recepti sežu daleko u prošlost. No, osim rimske kulinarike, kako gastronomiju zovu naši susjedi Slovenci, imali smo priliku probati pa čak i sami pripremiti neke dijelove fit ručka koji se sastojao od prefine salate, smuđa s povrćem i kolača od mrkve.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Wellness Valens Augusta svim gostima pruža vrhunsko opuštanje u stilu antičkog Rima kroz tri svijeta - Imperium dobrog osjećanja, termalne kupelji i saune Flavia te bazene Vespasianus. Izgrađen u rimskom stilu, Imperium je moderan centar s bogatom ponudom njege lica i tijela. Vespasianus je bazenski dio s obiljem modnih doživljaja, a onima kojima je draže opuštanje u saunama, Flavia nudi opuštanje i dobro raspoloženje na tragu rimske tradicije sauniranja. Mi smo imali priliku osjetiti rimski hedonizam na najjače – u privatnim prostorima u kojima vas čekaju saune i jacuzzi, uz pjenušac i voće, osjetit ćete kako je „teško“ bilo stanovnicima staroga Rima.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Večeru smo proveli onako kako Rimljanima i spada – u ležećem položaju, blagujući odličnu večeru, uživajući u programu koji su posebno za nas priredili i uživajući u kupanju u togama u toplom bazenu do kasnih večernjih sati. Radi se o posebnoj ponudi ovog jedinstvenog hotela tijekom koje možete postati Rimljanin ili Rimljanka na jedan dan. Vjerujte na riječ, bilo je tim Rimljanima itekako zabavno. Naravno, ako nisu bili u ulozi roba.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Tropski vrt usred Prekmurja

Tropski vrt usred Slovenije? Ne šalimo se, u Prekmurju vas zaista čeka 350 kvadratnih metara "džungle" s više od 900 egzotičnih biljaka. Palme, mango, kakaovac, papaja, mangosteen, ali i predivne orhideje – nešto je što zasigurno niste očekivali u Prekmurju.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Ovaj prekrasan tropski vrt nalazi se u sklopu Ocean Orchids, mjesta odakle diljem svijeta, ali i našom Hrvatskom, putuju prekrasne orhideje u bilo koje doba godine. Proizvodni pogon obogaćen je bojama tropske divljine i vrtom tropskih biljaka pa tako iz vrta možete baciti na oko na pogon gdje svaki dan cvjeta oko 4000 orhideja.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Osim čitavog niza različitih vrsta orhideja, posjet Ocean Orchids omogućuje divljenje mnogim tropskim i suptropskim biljkama iz cijelog svijeta. Šest metara visok objekt pruža priliku za pogled izbliza na velik broj biljaka poznatih iz svakodnevnog života, kao što su banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas, đumbir i mnogi drugi. Ali oprez - iz ove bujne tropske prirode vreba i nekoliko vrsta biljki ljudožderki. Šalimo se, naravno, jer su opasne samo za kukce kojima se hrane.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Jeruzalem Ormož – obavezna stanica za ljubitelje vrhunskih vina

Vrhunski proizvodi vinskog podruma Jeruzalem Ormož neodvojivi su od prekrasne regije i slikovitog okoliša koji ih okružuje. Slijedeći svoju filozofiju kako najbolje stvari treba dijeliti s drugima, u svom radu povezuju bogatu tradiciju vinogradarstva i vinarstva s najsuvremenijim vinskim trendovima. Okrugli oblik vinskog podruma prirodno je uklopljen u konfiguraciju terena, a sastoji se od pet podzemnih etaža koje se spuštaju 25 metara duboko.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Treća etaža mjesto je gdje se odvija magija - tu se čuvaju hrastove bačve u kojima dozrijevaju vina proizvedena isključivo iz grožđa vlastitih vinograda pod paskom najboljih vinogradara iz Jeruzalemskih vinograda, a pune ih u prestižnu liniju naadaleko čuvenih vina. Temeljita obnova podruma olakšala je proizvodnju vrhunskih vina redovitih i posebnih berbi - sauvignona, rizlinga, traminca, chardonnaya, sivog i bijelog pinota, žutog muškata i domaćeg šipona. Stoga nije ni čudno da se vina Jeruzalem Ormuž diče voćnim i svježim okusom karakterističnih sorti, za što su i više puta nagrađivana.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

 

Žena kao žena pa iako bi mi izbor inače pao na slatkasti muškat, pogotovo ako je u obliku pjenušca, ovoga me puta s nogu bacio (ne doslovce) pjenušac Sauvignona koji u kušaonici možete kupiti za nekih 6-7 eura. Cijena je zaista prava sitnica za jedno ovako savršeno pjenušavo vino koje postaje još i savršenije kada shvatite koja tehnologija proizvodnje stoji iza te jedne jedine boce. Ako ste u blizini, svakako ih posjetite.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Taverna Kupljen s božanstvenim pogledom

Jeruzalemska Taverna Kupljen otvorila je svoja vrata 1898. godine i otada je popularno mjesto sastanka i druženja na pola puta Vinske ceste između Jeruzalema i Svetinja. Na tom se mjestu donedavno nalazila vinogradarska zgrada, od koje je sada ostao 270 godina stari nadsvođeni podrum i 67 m duboki bunar, koji cijelu gostionicu opskrbljuje vodom. Kompletna je oprema izrađena od preša i bačava, a zidove i police krase brojni antikviteti kojima taverna duguje svoj posebni šarm.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Izdvojena galerija na katu osigurava intimniju atmosferu, a pogled s terase za lijepog se vremena pruža Hrvatskoj i Austriji, zapadnoj Mađarskoj, Pohorju i Panonskoj nizini. Nažalost, o ovom su nam predivnom pogledu samo pričali jer smo je posjetili tijekom maglovitog dana u listopadu kada nismo mogli vidjeti dalje od desetak metara ispred nosa. A ako vas zatekne u Taverni takvo vrijeme ili se, nakon burne veselice i odlične hrane, poželite i odmoriti, taverna nudi i sobe za 1 ili 2 osobe te apartmane.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Sljedećeg jutra razbistrite glavu bogatim doručkom iz ponude taverne uživajući u svježem zraku i pogledu s terase. A kada ste tamo, ne propustite kušati Postružnjaču – dizano tijesto, poput pizze, sa svinjskom masti čvarcima koja ima milijardu kalorija, ali je toliko ukusno da ćete je jesti s takvim guštom kao da nema niti jednu kaloriju. Taverna Kupljen je poznata i po načinu na koji pripremaju divljač i odreske, a za kraj se zasladite Prleškom gibanicom koja će se potpuno otopiti u ustima.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

A osim po odličnoj hrani i vinima, ova je taverna ostala zapamćena i po domišljatosti svog pokojnog vlasnika. Naime, ova regija graniči s Austrijom koja je zaštitila ime Styria – Štajerska i niti jedno se vino u Prekmurju nije moglo nazvati ovim zaštićenim imenom. Zato je domišljati vlasnik vinarije Jože Kupljen, nakon prvotne zabrane da se koristi imenom Styria, sasvim legalno kupio zvijezdu u sazviježđu Orion i nazvao je imenom Star of Styria i time doskočio strogim austrijskim zakonima.

Prekmurje - tamo gdje se uvijek dobro jelo, dobro pilo i uživalo

Ta zvijezda i dan danas, nakon njegove smrti, sjaji istim sjajem, a dva vina White Star of Styria i Red Star of Styria samo zbog njega nisu „samo“ vina već svakim gutljajem pričaju priču domišljatosti, kreativnosti i tradiciji ukorijenjenoj u svim stanovnicima ovoga kraja.

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.