Alenka Brozina, dr.med.

Prehrana kod GERB-a: bez masnog, kave i alkohola

Antacidi tipa Gastala i Rupuruta nisu jedini koji pomažu kod GERB-a, jer jednako dobro pomaže i promjena prehrambenih navika, ali i usvajanje dobrih navika zdravog življenja

Prehrana kod GERB-a: bez masnog, kave i alkohola

Prema vlastitim kliničkim iskustvima, zamijetila sam da veliki broj ljudi boluje od problema povezanih sa “povećanom proizvodnjom” kiseline u želucu te oboljenja poznatog kao gastroezofagealni refluks (GERB). Stoga nije niti čudno da su danas “lijekovi protiv žgaravice” jedni od pripisivanijih lijekova. Ono što se najprije savjetuje bolesnicima je pridržavanje određenih higijensko-dijetetskih uvjeta, a prvenstveno korekcija prehrambenih navika, na što ću se osvrnuti u ovom tekstu.

Što je GERB i kako nastaje?

Da bi u potpunosti razumjeli nastanak problema, osvrnut ćemo se ukratko na anatomiju početnog dijela probavne cijevi, odnosno želuca i jednjaka. Na završetku jednjaka postoji jedan mali “ventil” koji se naziva donji jednjačni sfinkter i čija je zadaća da se zatvara netom što prođe hrana jednjakom do želuca i tako sprečava “vraćanje” hrane iz želuca u jednjak, što bi značilo da je put “jednosmjeran”. Ukoliko donji jednjačni sfinkter ne “radi ispravno”, put postaje “dvosmjeran” i sadržaj želuca se može vratiti u jednjak što izaziva tegobe u vidu žgaravice, peckanja u područja žličice te ponekad dovodi do nespecifičnih grudnih opresija koje se zabunom mogu shvatiti kao tegobe uslijed srčanih oboljenja.

Najčešći uzroci GERB-a su hijatalna hernija (kila želuca), pretilost, konzumiranje obilnih obroka (i posebno zauzimanje “horizontalnog” položaja nakon jedenja takvih obroka), pušenje, trudnoća i određene prehrambene namirnice.

Što jesti i što ne jesti kod GERB-a

Inkriminirane namirnice su one koje izazivaju pojačano lučenje kiseline u želucu i to su najčešće rajčice, citrusno voće, masna hrana (da, i čokolada je uračunata!), povećana količina orašastih plodova (koji također spadaju u “masniju” hranu), punomasni sirevi, začini i začinjena hrana. Također se preporučuje isključenje alkohola, kava i kavovina kao i gaziranih napitaka.

Preporučuje se korištenje čaja od kamilice, dok se ne preporučuje korištenje mente (čajevi i proizvodi koji sadrže mentu). Usto se preporučuje u prehranu uvesti sljedeće namirnice: zobenu kašu, đumbir, banane, dinje, nemasno bijelo meso i bijelu ribu, rižu i couscous. Gazirane napitke zamijenite običnom vodom, a kavu čajem od kamilice.

Važno je modificirati i druge navike kao što je prestanak pušenja, ne odlaziti spavati s “punim želucem “ (posljednji obrok trebao bi biti 2-3 sata prije spavanja), reducirati tjelesnu težinu (smršaviti) te ako je to potrebno modificirati postelju za spavanje (podnica s mogućnošću podizanja uzglavlja). U konvencionalnoj terapiji koriste se antacidi (tipa Gastal, Rupurut i sl.) te IPP (blokatori protonske pumpe) i blokatori H2 receptora. Također postoje i biljni pripravci za ublažavanje tegoba GERB-a o čemu ćemo više napisati drugom prilikom.

www.alenkaadenium.blogspot.com

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.