Nutricionizam

Što više voća, povrća i cjelovitih žitarica, a manje mesa - nove prehrambene smjernice po uzoru na Kanadu

Health Canada predstavlja novi prehrambeni vodič koji preporučuje svakodnevnu konzumaciju cjelovitih namirnica, voća i povrća, a osim izbora namirnica, naglašava i važnost konteksta u kojem jedemo

Što više voća, povrća i cjelovitih žitarica, a manje mesa - nove prehrambene smjernice po uzoru na Kanadu
 





Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, način na koji kupujemo i pripremamo hranu dramatično se promijenio. Jedemo više jela van kuće, trošimo manje vremena na kuhanje i jedemo previše prerađene hrane. Implikacije uključuju pojavu pretilosti, bolesti karakteristične za zapadnjački svijet i nezdravi stil života koji ostavlja posljedice na naše zdravlje.

Novi kanadski prehrambeni vodič slijedi znanstvene preporuke i na jednostavan način pokazuje kako bi trebao izgledati vaš tanjur - napunite pola tanjura povrćem i voćem, jednu četvrtinu proteinskim namirnicama i jednu četvrtinu cjelovitim žitaricama.

Fokus na prave namirnice

Prehrambene preporuke nisu komplicirane: svakodnevno jedite raznovrsnu zdravu hranu. Birajte dosta voća i povrća. Jedite namirnice bogate proteinima. Uključite cjelovite žitarice. Odaberite vodu kao piće izbora.

Umjesto zdvajanja nad količinom namirnica potrebnih za dnevni unos ključnih nutrijenata, vodič preporučuje konzumaciju cjelovitih namirnica - ako svoju prehranu temeljite na namirnicama kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice, grah i leća, riba, nemasno meso i jogurt, možete biti sigurni da konzumirate dovoljno nutrijenata. Osim toga, istraživanja su potvrdila da je cjelokupan obrazac naše prehrane taj koji odlučuje kad je zdravlje u pitanju.

Što više voća, povrća i cjelovitih žitarica, a manje mesa - nove prehrambene smjernice po uzoru na Kanadu

Foto: Health Canada

Kad je riječ o izboru proteina, vodič daje prednost onima biljnog podrijetla, kao što su mahunarke, grah i tofu, umjesto onih iz životinjskih izvora, kao što su mliječni proizvodi, jaja, meso i riba. Pretjerana konzumacija crvenog mesa povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i kolorektalnog karcinoma. S druge strane, konzumiranje više bjelančevina iz biljnih izvora povezano je s manjim rizikom od prerane smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Prehrambeni vodič također preporučuje konzumaciju vode - to je dijelom zbog sprečavanja dehidracije, ali i ograničavanja unosa šećera. Ako pijete više vode, vjerojatno pijete manje zaslađenih sokova i energetskih napitaka.

Važno je i kako jedemo


Uz prehrambene smjernice, vodič podcrtava i važnu poruku – zdrava je prehrana više od hrane koju jedete. Također je riječ o kontekstu u kojem jedemo. Stoga vodič uključuje i savjete poput „budite svjesni svojih prehrambenih navika“, „kuhajte češće“, „uživajte u hrani“, „jedite obroke s drugima“, „čitajte deklaracije na hrani“ i „budite svjesni marketinga hrane“. Time je cilj potaknuti razvoj vještina koje podržavaju zdrave prehrambene navike i njihovo kultiviranje kod svih članova obitelji, pogotovo djece.

Više informacija na
www.food-guide-canada.ca

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se