Eko proizvodnja

Predstavljen nikad bogatiji program manifestacije Pazi što jedeš

Centralna tema manifestacije je Mediteranska prehrana te kao takva će biti zastupljena u velikom broju ovogodišnjeg događanja

Predstavljen nikad bogatiji program manifestacije Pazi što jedeš
Ovog se vikenda, od 21. do 23. listopada 2016., u Zajednici Talijana – Circolo u Puli, održava šesto izdanje manifestacije Pazi što jedeš koji je predstavljen na medijskoj konferenciji u srijedu, 19. listopada. Organizatori manifestacije su Etnografski muzej Istre/ Museo Etnografico dell'Istria i Udruga Istarski eko proizvod, s time da ove godine u vrijedno partnerstvo im se pridružilo učilište Diopter.
 
Kako su istaknuli na medijskoj konferenciji, ove godine je ponuđen nikad bogatiji program - sedam predavanja, šesnaest radionica, dva Okrugla stola, najveći prodajni, ekološki sajam kao i dva koncerta.
 
Najveći eko sajam u Hrvatskoj
 
Centralna tema manifestacije je Mediteranska prehrana te kao takva će biti zastupljena u velikom broju ovogodišnjeg događanja. U programu je širok raspon aktivnosti - kako za najmlađe tako i za one starije. Službeno otvorenje manifestacije zakazano je za petak, 21. listopada 2016. godine u 12 sati. Novitet ovogodišnje manifestacije jest činjenica da će se predstaviti do sad najveći broj eko proizvođača iz Hrvatske i inozemstva, ali i da će manifestacija trajati čak puna tri dana.
 
Predstavljen nikad bogatiji program manifestacije Pazi što jedeš
 
Svakog dana manifestacije, od 10 do 19 sati, održavat će se eko sajam na kojem će svoje proizvode izlagati više od 50 eko proizvođača iz Hrvatske, ali i inozemstva. Posjetitelji će moći kupiti voće i povrće, med, džemove, maslinovo ulje, vino, sokove, mliječne proizvode, cvijet soli i druge eko proizvodi. Osim toga, posjetitelji će moći degustirati različite proizvode u predviđenim terminima – u subotu od 15 do 16 sati, te u nedjelju od 14 do 15 sati. 
 
Za svakoga ponešto – radionice, predavanja, Okrugli stol
 
Osim eko sajma, očekuje nas niz predavanja i Okrugli stol na temu mediteranske prehrane i predavanja s temama uzgoja ribe pa sve do prerade visokokvalitetnog maslinovog ulja. Naime, ovogodišnja centralna tema manifestacije jest mediteranska prehrana koja kao takva predstavlja kulturni identitet priobalnog stanovništva. Upravo na Okruglom stolu koji će se održati u subotu od 12:30 sati, potaknut će se diskusija na temu implementacije mediteranske prehrane u našim jelovnicima te njenoj vrijednosti kao kulturna nematerijalna baština.
 
U bogatom programu predviđen je i velik broj radionica za sve uzraste – od izrade decoupage-a i izrade kukaca od plastelina pa sve do pripreme pašte po starinski. Vrijedno je istaknuti i da natjecateljica popularnog MasterChefa, Zvjezdana Vukić, će održati radionicu „Zdravo po mom“ na kojem će učiti sudionike pripremi zdravih jela.
 
Studenti za studente
 
Prvi dan manifestacije, 21. listopada, biti će obilježen Studentskim danom koji je zamišljen kao platforma za dijeljenje istraživanja, zaključaka i iskustva na temu zdrave prehrane, održivog razvoja i ekologije. U realizaciji sudjeluju studenti sa Sveučilišta Jurja Dobrile će kroz organizirane posjete imati priliku sudjelovati na predavanjima i radionicama različitog tipa.
 
Predstavljen nikad bogatiji program manifestacije Pazi što jedeš
 
U sklopu Studentskog dana održat će se i tzv. Živa knjižnica u organizaciji Udruge ZUM. Živa knjižnica je inovativna metoda upoznavanja ljudi s različitim temama. Ono što je inovativno kod Žive knjižnice je činjenica da knjige predstavljaju ljudi koji žele ispričati svoje raznolike životne priče, dogodovštine, avanture i iskustva. Čitatelj posuđuje/odabire knjigu na ograničeno vrijeme (15 minuta) te saznaje sve što ga zanima, a zatim knjigu vraća na police za drugu posudbu.
 
Predstavljanje projekta „Eko je fora“
 
Maja Milevoj, ravnateljica Učilišta Diopter, na medijskoj konferenciji je pojasnila i njihov doprinos manifestaciji. Istaknula je kako u petak, 21. listopada, Okruglim stolom, koji će se održati u 12 sati obilježiti pred-završetak projekta „Eko je fora“ kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, kroz poziv Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih faza II. Nositelj projekta je Diopter - otvoreno učilište Pula, a partneri projekta su Učilište Studium iz Vukovara, udruga Istarski eko proizvod i Institut za razvoj tržišta rada.
 
Projekt traje ukupno 12 mjeseci, do 29. studenog 2016. Ključni rezultati projekta uključuju razvoj standarda zanimanja i standarda kvalifikacija za ekološkog proizvođača voća, povrća i aromatičnog bilja (prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru), provedbu prvog ciklusa programa obrazovanja za Ekološkog proizvođača voća, povrća i aromatičnog bilja za 40 polaznika te se kroz projekt paralelno radilo na umrežavanju i jačanju kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih te u znanja samih nastavnika/predavača. 
 
Na okruglom stolu će se prezentirati završna razmišljanja partnera o provedenim aktivnostima i uručiti potvrde uspješnim polaznicima obrazovnog programa. U sklopu projekta se organizira i Eko sajam te radionice o izradi prirodne kozmetike i radionica kulinarstva.
 
Više informacija o programu manifestacije možete potražiti na www.pazistojedes.com ili na Facebook stranici.

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.