Povezanost hormonskih terapija i raka dojke

Dugotrajno korištenje hormonskih terapija povećava rizik od raka dojke

Ovo je opis
Objavljeno: 18.04.2012.


Povezanost korištenja hormonskih terapija kod žena u menopauzi i rizika od raka dojke često je predmet novijih istraživanja. Rezultati takvih studija upućuju na to da korištenje bilo kakvih hormonskih terapija, uključujući i sam estrogen - može povećati rizik od raka dojke ukoliko se koristi više od 10 godina. 

 
Često uvriježeno mišljenje je da tablete estrogena smanjuju rizik od raka dojke kod žena u menopauzi, dok ga hormonske terapije povećavaju i čine opasnijim. Dakle, odavno je poznato da kombinacija estrogena i progesterona kakvu nalazimo u najvećem broju hormonskih nadomjesnih terapija, može povećati rizik od raka dojke. Međutim, žene koje imaju operiranu maternicu mogu uzimati samo hormon estrogen - za koji se mislilo da smanjuje takav rizik.
 
Nova studija pokazuje drugačije rezultate ukoliko se tablete koriste dulji niz godina. Istraživanje je provedeno na oko 60 000 žena i rezultati pokazuju da korištenje bilo kakvih hormona u periodu od 10 godina i više, povećava šanse za oboljenje od raka dojke. 
 
Dr. Wendy Chen, profesorica medicine s bostonskog instituta za rak, izjavila je: ˝Saznali smo da bi osobe koje koriste samo hormon estrogen u terapiji također trebale biti oprezne kada se radi o duljem periodu njegove uporabe. Rizik od raka dojke kontinuirano raste s duljim korištenjem hormonske terapije.¨
 
Studija dr. Chen pokazala je da je rizik od raka dojke 88% viši kod žena koje su koristile estrogen i progesteron tijekom 10 do 15 godina, u odnosu na žene koje ga nisu koristile. Rizik se udvostručio kod žena koje su koristile takvu terapiju 15 do 20 godina. Istraživači su zaključili da taj rizik nikad ne jenjava već samo nastavlja rasti s duljim korištenjem. 
 
Ovi rezultati bili su tema rasprava na konferenciji o raku koja je nedavno održana u Chicagu. Doktori su zaključili da bi žene trebale koristiti hormonsku terapiju u što manjim dozama i to u što kraćem periodu. 
 
Povezanost između rizika od raka dojke i terapije estrogenom naslućivala se još 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je velika studija Inicijativa za žensko zdravlje (˝Women's Health Initiative˝), provedena u Sjedinjenim Američkim Državama, počela pratiti popratne efekte hormonskih terapija. Istraživanje utjecaja kombinacije estrogena i progesterona prekinuto je 2002. godine zbog povezanosti s rizikom od srčanog udara i raka dojke.
 
U 2004. godini, također je zaustavljeno istraživanje utjecaja samog estrogena na žensko zdravlje jer su znanstvenici zamijetili rizik od moždanog udara i pojavljivanja ugrušaka u krvnim žilama. Prije mjesec dana, istraživanje onkološkog fonda, objavilo je kako žene koje za vrijeme menopauze uzimaju estrogen imaju manji rizik od raka dojke. Neki znanstvenici su ustvrdili da takva studija nije potpuna jer nije uzela u obzir sve dokaze. 
 
Što bi žene na kraju krajeva trebale učiniti?
Dr. Chen preporučuje ženama da promisle dva puta prije nego što počnu s nekim oblikom hormonske terapije, a doktorima savjetuje da pokušaju naći neku alternativu umjesto takvih terapija, kada je to moguće. 
 
 
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook

Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Njega i zdravlje djeteta

Petica - igrom do
Predstavljen program prevencije pretilosti djece školske dobi... više
 
Uspješno završena akcija Donesite
Prije 47 dana Klaunovi-doktori su posebno educirani profesionalci koji svojim terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci... više
365 dana suhog mališana
Prije 65 dana Što kažete na godinu dana bez kupovanja pelena? Nije šala! Pampers u... više

Zdravlje muškarca

Čudotvorno sjeme bundeve čuva
Mala sjemenka povoljno djeluje na hiperplaziju prostate... više
 
Movembar je: nabaci brk,
Prije 485 dana Neke studije pokazuju kako bi prehrana, ali i antioksidans likopen mogli smanjiti... više
Prehrana je važan faktor
Prije 695 dana Rak prostate najčešće pogađa starije muškarce, ali zdravim načinom života i redovitim... više
Kupujem livade i oranice u Virju u prdjelima zvan...
22.02.2015. | 15:03 | by Podravac1
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Koja sladila koristim?