Nagradna igra

Pošalji najbolji recept za božićne kolače

Veronika delikatese našim čitateljima poklanjaju dva vrijedna poklon paketa

Pošalji najbolji recept za božićne kolače

Božić je vrijeme ljubavi, mira, druženja, ali je to i vrijeme uživanja u bogatoj blagdanskoj trpezi sa svojim najmilijima. Ovog Božića Veronika delikatese su za naše čitatelje priredile dva vrijedna poklon paketa prirodnih, ekoloških proizvoda hrvatskog sela u kojima ćeš zasigurno uživati, a sve što trebaš je napisati nam svoj omiljeni recept za božićne kolačiće.

 
Zaviri u stare knjižice s receptima, nazovi mamu, baku ili tetu nek ti otkriju tajnu svoje makovnjače, kiflica s vanilin šećerom i čokoladnih kuglica ili nam napiši svoje recept za svoje omiljene kolačiće u kojima spajaš naizgled nespojive sastojke i koristiš neke egzotične sastojke. Najbolji od vas, a prema procjeni našeg uredništva, osvajaju vrijedan poklon paket Veronika delikatesa. 
 
Pošalji najbolji recept za božićne kolače 
 
O Veronika delikatesama
 
Vjerni potrošači Veronika delikatesa naučeni su na miris zagorskih livada u Veronika mlijeku, a sa svakom šnitom sira koju kušaju otvaraju im se vrata u prošlost zdravih, prirodnih delicija, onakvih kakve su se pripremale i u vrijeme naših baka. No, Veronika delikatese idu za vas i korak dalje.  
 
Napokon i u svom gradu možete pronaći prirodne, zdrave, ekološke proizvode hrvatskog sela iz netaknute prirode, koje su vrijedne ruke pripremile bez umjetnih dodataka i pojačivača okusa. Otvorite vrata Veronika delikatese i u njoj pronađite svježe mlijeko i proizvode od mlijeka, maslinovo i bučino ulje, sirupe i 100% prirodne sokove, med i pripravke od meda, džemove i pekmeze, rakije, likere, pršute, kulen, kobasice i domaće čvarke. Još puno toga očekuje vas u Veronika delikatesi gdje možete kušati, kupiti, naručiti dostavu ili samo u ugodnom ambijentu razmijeniti svoje stare recepte s ljubaznim prodavačicama.
 
Pošalji najbolji recept za božićne kolače
 
Otvorite vrata Veronika delikatesa i uživajte u ponudi domaćih i zdravih proizvoda iz cijele Hrvatske - od dnevno svježeg mlijeka sa zagorskih brega i mliječnih proizvoda do svježeg povrća iz svih krajeva Hrvatske, domaćih kobasica i špeka, istarskog pršuta i čvaraka iz Slavonije, sokova i sirupa rađenih od ekološki uzgojenog voća i povrća i još puno svega dobroga što vam mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu proizvesti i pružiti. 
Pošalji najbolji recept za božićne kolače
Gdje pronaći Veronika delikatese?
 
Mini mljekara Veronika d.o.o. 
Veronika delikatese

Veronika delikatese Špansko
Adresa: Trg 101 brigade br.1
 
Veronika delikatese Jastrebarsko
Adresa: Strossmayerov trg 9
 
Veronika delikatese Travno
Adresa: Božidara Magovca 40
 
Veronika delikatese Mlinovi
Adresa: Mlinovi 23
 
Veronika delikatese Srednjaci
Adresa: Majstora Radonje 12
 
Delikatese Lanište
Lanište 15 c
 
Delikatese Dugave
Školski prilaz 1
 
Delikatese Središće
Brune Bušića 7
 
U ponedjeljak 22.12.2014. u 16 h pozivamo čitatelje na otvorenje još jedne Veronika delikatese u Zagrebu, Ilica 62 i malo prigodno druženje. 
 
 
Kako osvojiti poklon paket Veronika delikatesa? 
 
Zaviri u bakinu, maminu, tetinu kuharicu i pošalji nam najbolji recept za božićni kolač i tada jedan od dva poklon paketa koje ti daruju Veronika delikatese može biti tvoj! Recept ostavii u komentaru ispod ovog članka i to prijavljen/a preko Facebooka ili preko profila na Naturali. Svoju prijavu ostavi najkasnije do petka 26. prosinca. 
 
Tvoja Naturala.hr 
 
29. prosinca 2014. objava rezultata darivanja
 
Darove osvajaju Mirjana 15 za recept Omiljeni medenjaci i Zora Martin Matika za recept Kolač od orahovog mlijeka. Molimo čitateljice da se jave na info@naturala.hr sa svojim podacima. Ujedno zahvaljujemo svim čitateljima koji su sudjelovali u slanju recepata za kolače.
 
Tvoja Naturala.hr
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira abigailwilliams abigailwilliams
    Medenjaci bake Kate
    sastojci:
    50 dkg oštrog brašna
    20 dkg šećera
    10 grama cimeta
    1 žličica sode bikarbone
    15 dkg meda
    1 žlica stite masti
    3 jaja
    polovice jezgre oraha za dekoraciju
    priprema: 
    brašno, šećer, cimet i sobu bikarbonu izmješati
    dodati ostatak sastojaka i napraviti tijesto
    staviti u frižider da se malo odmori i stisne
    praviti kuglice srednje veličine te složiti u tepsiju na pek papir
    peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva da blago zarumene
    u sredinu svake kuglice utisnuti polovicu oraha
  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira suzy suzy

    Orahovi mjeseci  Smile

    Tijesto : 15 dkg margarina,

                 15 dgk secera,

                  15 dkg mljevenih oraha

                  7 dkg brasna

                   1/2 praska za pecivo

                     4 bjelanjaka

    Preljev :      4 zutanja

                      15 dkg secera u prahu

                       1 vanilin secer

    Krema : 1 dcl mlijeka

                 10 dkg mljevenih oraha

                 10 dkg margarina

                  10 dkg cokolade za kuhanje

                   10 dkg secera

    Priprema ; za tijesto umutiti maslac pjenasto sa secerom, dodati orahe, brasno s praskom i na kraju cvrsti snijeg od bjelanjaka.Staviti na 180 Cda se peče ali ne do kraja.Za preljev izmiksati zumanjke,secer i vaniliju i premazati po kolacu te ostaviti u peci na 50 C da se susi.Za kremu u mlijeku otopiti secer i u vrelo dodati orahe,cokoladu i margarin te namazati po zutom dijelu tijesta.Ohladiti i posuti mljevenim orasima te rezati u obliku mjeseca.

    Ovaj kolac nesmije se peci dan prije Bozica jer vec na Bozic neznam da li ce ga biti ;)..Mi ga popamo u trenu ;)

    •  
  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira Lion Lion

    Ovo je recept za Čokoladne raspucance, ali ja ih zovem Božićnim jer ih nekako baš u ovo vrijeme najčešće radim. Šteta da ne mogu postaviti fotku,da vidite kako su mi i ove godine ispali,ali vjerujte na riječ da su jaaako fini :)
    Potrebno je za oko 30 -ak kolačića -

    • 200 g tamne čokolade
    • 50 g maslaca
    • 2 jaja
    • 100 g smeđeg šećera
    • 1 žličica ekstrakta vanilije
    • 200 g brašna (u Tanjinom receptu stoji glatko a ja sam pomiješala glatko i oštro)
    • 1/2 žličice praška za pecivo
    • prstohvat soli
    • malo cimeta
    • šećer i šećer u prahu za valjanje kuglica
      Priprema-
    • Na pari otopite čokolau i maslac.Ostavite da se malo ohladi.
    • Pomiješajte u jednoj zdjeli brašno, prašak za pecivo, kardamom i prstohvat soli.
    • U drugoj zdjeli izmiksajte jaja i šećer, dodajte vaniliju i polako ručno miješajući dodajte čokoladu s maslacem i brašno sa suhim sastojcima. Dobro promiješajte smjesu pa zdjelu pokritjte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 3-4 sata, ili još bolje da prenoći u hladnjaku. Isprva će smjesa biti jako mekana ali hlađenjem se stisne. Ako se preko noći smjesa jako stege, prije formiranja u kuglice ostavite da se malo opusti na sobnoj temperaturi.
    • Lim obložite papirom za pečenje.
    • Od ohlađene smjese oblikujte kuglice (možete ih vaditi žlicom ili smjesu izvaljajte u valjak i režite na manje komadiće pa dlanovima brzo oblikujte kuglice).
    • Kuglice uvaljajte prvo u kristal šećer a zatim u šećer u prahu.
    • Složite kuglice u lim za pečenje pazeći na razmak.
    • Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 10ak minuta na 180°C.
    • Keksi se trebaju raspucati a u sredini ostati mekani. Kada se ohlade stegnut će se:
      I brzo nestati :)

     

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira ivana1589 ivana1589

    Iako paše u bilo koje doba godine, raffaello je ipak pravi zimski kolač - poput pahuljica kojih za ovaj Božić vani nedostaje...

     

    Raffaello

    Za smjesu je potrebno:

     

    1/2 l mlijeka

    15 žlica šećera

    10 žlica gustina

     25 dag maslaca

     20 dag kokosovog brašna

     2 vrećice vanilin šećera

    +

    20 dag badema (oguljenih)

    10 dag kokosovog brašna

     

     

    Gustin i šećer treba pomiješati da se dobije smjesa slična kao za puding.

    Mlijeko zakuhati i kad zavrije, maknuti s vatre. Dodati smjesu šećera i gustina, promješati, te skuhati gustu kremu.

    Kad se smjesa ohladila, dodati joj izrađeni maslac i dobro promiješati, te dodati kokos.

    Lagano mokrim rukama raditi male kuglice, u sredinu svake staviti badem, te ih uvaljati u kokos.

     

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira mimi30 mimi30

    Božićni kolačići od oraha

    Sastojci za tijesto: 

    200 g margarina
    180 g šećera
    2 žumanjka
    350 g glatkog brašna
    vanilin šećer
     
    Umijesiti tijesto od brašna, margarina, žumanjka, šećera i vanilin šećera. Zamotati u foliju i ostaviti u frižideru 2 sata.
     
    Ostali sastojci:
    2-3 bjelanjka
    200 g mljevenih oraha
    3 žlice šećera
    3 vanilin šećera
     
    Orahe pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom, a bjelanjke na pola izmiksati.
     
    Od tijesta praviti kuglice, umočiti ih u bjelanjak, pa u smjesu mljevenih oraha i šećera. U kuglice udubiti rupu prije pečenja, a po potrebi ponoviti i za vrijeme pečenja. Peći na limu obloženom papirom za pečenje. Peči 20-25 min. na 180 stupnjeva.

     

    Ostaviti ih da se dobro ohlade, pa udubine puniti pekmezom, čokoladom ili čokoladnim namazom.
  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira ecume ecume

    Zimsko-Cokoladne mirisne kuglice

    Ovom receptu me poucila moja frendica koja je do ove godine mrzila sve sto s kuhinjom ima veze te je stoga ovaj recept jako vrijedan na vise razina! Zivjeli keksi! Zivjela cokolada! Zivjelo prijateljstvo! Zivjela naturala!

    200g tamne cokolade

    190 g maslaca

    80 g meda

    450 g brasna

    35 g kakaa

    8 g sode bikarbone

    8 g praska za pecivo

    prstohvat soli

    zacini: cimet, muskatni orascic, piment, klincic

    3 jaja

    100 g smedjeg secera

    2 bijele cokolade

    Otopite cokoladu i maslac. Dodajte med. U zdjeli pomijesajte brasno, sodu, prasak, sol, kakao i zacine. U drugoj zdjeli izmijesajte jaja i secer. Pomijesajte smjesu cokolade, meda i maslaca s jajima i secerom. Polagano dodavajte suhe sastojke. Ostavite u hladnjaku pokriveno pola sata. Zlicom hvatajte smjesu, oblikujte u kuglice, rastanjite kuglicu na dlanu i na nju stavite kockicu bijele cokolade, pa preklopite i opet napravite kuglicu. Poslazite kuglice na pleh i ostavite 2 sata u hladnjaku. Pecite u zagrijanoj pecnici 11 minuta na 180 C. Dobar tek i sretni blagdani!

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira commet commet

    Najbolji medenjaci moje bake

    500 g brašna

    20 dkg smeđeg šećera

    4 velike žlice meda 

    1 mala žlica sode bikarbone

    3 cijela jaja

    mješavina začina za medenjake

     

    Pomiješati suhe sastojke sa suhima, mokre sa mokrima. Brašno dobro prosijati

    i dodati sodu bikarbonu, te šećer koji treba sitno samljeti. U drugu posudu dobro

    izmiješati jaja, med i mješavinu začina za medenjake. Obje smjese pomiješati i 

    umijesiti glatko tijesto. Zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti da odmori pola sata.

    Razvaljati na 0,5 cm i rezati oblike modlicama. Peći dok lagano porumene i kasnije

    ih ukrasiti po želji. 

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira berudlav berudlav

    Domaća orehnjača

    Za tijesto:

    1 jaje

    1 žumanjak

    500g glatkog brašna

    30g margarina

    60g šećera u prahu

    1 vrećica suhog kvasca

    Za nadjev:

    500g oraha

    150g šećera

    100g suhog grožđa

    po ukusu naribane korice limuna i naranče

    šećer u prahu za posipanje

    2dL mlijeka

    cimet

    rum

    PRIPREMA:

    Pomješati suhi kvasac sa malo brašna i šećera. U smjesu uliti malo vode da se dobije rjeđa kašica. Ostaviti na toplom da naraste. Za to vrijeme napravite filu od: mljevenih oraha, šećera, suhog grožđa, ribane korice limuna i naranče te cimeta. Sve zajedno prelijte vrućim mlijekom. Dobivenu smjesu malo prokuhajte pa stavite na hlađenje. Na kraju u filu dodajte i malo ruma. Zatim započnite s izradom tijesta: u brašno dodajte omekšali margarin i izmrvite ga, u sredini napravite udubljenje pa u njega dodajte jaje, šećer, žumanjak, sol i narasli kvasac. Sve zajedno umjesite u tijesto. Tijesto podijelite na 4 dijela i oklagijom oblikujte svaki dio na otprilike 25x20cm. Potom premažite tijesto napravljenom filom i srolajte. Dobivene orehnjače zatim položite jednu do druge na nauljen pleh i ostavite da tako odmara nekih 30-ak minuta na hladnom mjestu. Zatim preostaje samo da ispečete orehnjače u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva kroz sat vremena. Kad je gotova pospite ju sa šećerom u prahu dok je vruća.

     

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira Ivana7 Ivana7
    IŠLERI

    Tijesto:
    14 dag maslaca
    20 dag oštrog brašna
    7 dag šećera
    1 žumanjak
    80 g ribane čokolade (može i kakao)
    5 dag mljevenih badema

    Krema:
    2 jaja
    10 dag šećera
    1 dl mlijeka
    80 g otopljene čokolade
    20 dag margarina

    Čokoladna glazura:
    100 g čokolade za kuhanje
    60g margarina


    Priprema:
    1. Sastojke umijesiti, tijesto razvaljati, rezati male krugove i peći na papiru za pečenje 10-ak minuta na 200°C.
    2. Kremu skuhati na pari (izmiksati jaja sa šećerom, dodati otopljenu čokoladu, još miksati i sve ukuhati u mljieku). Kad se ohladi, umiješati 20 dag margarina.
    3. Lijepiti krugove kremom i gornji dio umočiti u čokoladnu glazuru.

    Za glazuru: otopiti čokoladu i margarin na pari dok se ne sjedine.

    Po želji ukrasiti još i šarenim šećernim ukrasima.

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira MalaMo066 MalaMo066

    Čupavci

    Sastojci:

    Biskvit - 3 jaja, 300 g brašna, 220 g šećera,  100 ml mlijeka, 180 ml ulja, 1 prašak za pecivo

    Krema - 100 g čokolade za kuhanje, 250 g margarina, 1 šalica šećera, 200 ml mlijeka

     

    Priprema:

    U posudu za miksanje staviti bjelanjke, a žumanjke odvojiti u jednu čašu. Miksati bjelanjke  u čvrst snijeg, pa dodavati i miksati redom: ulje, 6 žlica brašna i prašak za pecivo, jedan po jedan žumanjak, pa mlijeko i preostalo brašno. Uliti u pleh srednje veličine u koji smo stavili papir za pečenje. Peći na 180 C dok se biskvit počne odvajati od stranica pleha.

    Kremu skuhati na način da se prvo stavi otopiti margarin i čokolada, kad je otopljeno, dodati šećer, pa mlijeko. Kad krema zakuha maknuti s vatre. Biskvit odrezati na kockice pa svaku umakati u kremu, pa u kokosovo brašno.

     

     

     

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira JelenaBerta JelenaBerta

    CHOCO CHILLI CHERRY TORTA  li kako je ja zovem, Veličanstvena 3C:

    PRIPREMA:

     Čokoladu otopite na pari zajedno s vrhnjem. Izmutite maslac sa šećerom i žumanjcima pa dodajte čokoladi. Umiješajte brašno pomiješanos praškom za pecivo. Na kraju dodajte čvrst snijeg od bjelanjaka. Smjesu ulijte u maslacem namazan i brašnom posut kalup za torte.Pecite oko 40 min na 200 C. Ostavite da se biskvit ohladi u kalupu i prerežite ga na tri dijela.

    KREMA:  Prokuhajte vrhnje za kuhanje. Čokoladu razlomite na manje kockice i prelijte vrelim vrhnjem. Promiješajte i ostavite da se malo ohladi. Istucite slatko vrhnje i umiješajte ga u čokoladnu kremu.

    Prvi biskvit pokapajte prokuhanim i zaslađenim sokom od višanja, posložite višnje, i prelijte kremom. Tako učinite i s drugim biskvitom i poklopite. Ostatkom kreme tanko prelijte tortu i ukrasite čokoladnim ukrasima po želji.

    Dodatno: možete umiješati višnje i u samu kremu po ukusu.

    SASTOJCI:

    TIJESTO:

    15 dag maslaca

    15 dag čokolade za kuhanje

    2 žlice slatkog vrhnja

    20 dag šećera

    6 jaja

    15 dag brašna

    1 prašak za pecivo

    KREMA:

    200 ml slatkog vrhnja

    400 g čokolade

    dva do tri prstohvata čilija -  probajte po ukusu da ne zaljutite previše, treba se samo lagano osjetiti.

    250 ml vrhnja za kuhanje

    Ostalo:

    Višnje iz kompota ili domaće, smrznute koje prethodno odmrznite

     

     

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira pingo pingo

    Imotske rafiole...sastojci..tijesto..50 dag brašna, 8 žutanjaka, 4 žlice šećera u prahu, 8 žlica rastopljene svinjske masti,8 žlica mlijeka....nadjev ..15 dag mljevenih oraha i isto toliko mljevenih badema, snijeg od 4 bijelanjka, korica od 1 neprskanog limuna i naranče, 2 vrećice šećera vanilije, rakija lozovača i kristal šećer. Priprema...pjenjačom razmutiti žutanjke,,dodati mast i šećer i pomalo dodavati brašno. Umijesiti tijesto da bude malo mekše od tijesta za rezance, ne pretvrdo i ne premeko. Tijesto treba da odstoji oko jedan sat, da odmori. Dok se tijesto odmara napraviti nadijev od svih sastojaka , koji se samo izmješaju..Tijesto nakon odmora , ponovo premijesiti, razvaljati ga tanko kao za rezance. Nadjev stavljati u jednakim razmacima u jednom redu, tijesto preklopiti, krajeve stisnuti, višak tijesta odrezati kotačićem za rezanje tijesta. Takve kolače posložiti u tepsiju za pečenje, koju prije toga treba obložiti papirom za pečenje, svaki kolač prije pečenja probušiti na nekoliko mjesta iglicom, da zrak prilikom pečenja može izaći van, da kolač ne popuca. Pečeni kolač umočiti u rakiju , uvaljati u kristal šećer. Uživajte!

     

     

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira planinarka planinarka

    Torta od badema i suhih šljiva

    Sastojci: 4 jaja, 5 žlica šećera, 10 dkg mljevenog badema, 1 šalica (2 dl ) brašna, 1 prašak za pecivo, 1 dl mlijeka, 1 dl ulja, 10 dkg suhih šljiva i 3 jabuke.
    Preljev: 1/2 l vrhnja za šlag i 10 dkg čokolade za kuhanje.
    Priprema: Izraditi 4 žumanjka sa 5 žlica šećera, dodati ulje, mlijeko, brašno sa praškom za pecivo, bademe, na sitno narezane suhe šljive, na kockice narezane jabuke i na kraju lagano umiješati snijeg od 4 bjelanjka. Kalup za pečenje torte ( promjera 20 cm ) cijeli obložiti papirom za pečenje. Tijesto istresti u kalup te ga peči 45-50 min na 180*C. Gotov kolač ostaviti da se malo ohladi a u međuvremenu napraviti čokoladni preljev. Vrhnje za šlag pomiješati sa čokoladom za kuhanje.Na laganoj vatri miješati dok se čokolada ne otopi, kad prokuha još par minuta kuhati. Tekući topli preljev preliti preko kolača, kojeg smo prije toga nabockali čačkalicom.Ostaviti na hladno da se stegne.Izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira malaos malaos
    PIJANE KUGLICE OD SUHOG VOĆA

    100 grama suhih šljiva (bez koštica)
    100 grama suhih smokava
    100 grama badema
    2 žlice šećera
    1 vrećica vanili šećera
    1-2 žlice ruma
    naribana korica 1 naranče
    2 žlice marmelade od šljiva
    šećer u prahu

    PRIPREMA:
    Suhe šljive i smokve sitno nasjeckajte, dodajte krupno samljevene bademe, šećer, vanili šećer, rum, naribanu koricu naranče i marmeladu od šljiva.
    Sve dobro izmiješati i umijesiti, oblikovati kuglice pa ih slagati u papirne košarice.

    Prije služenja kuglice posuti šećerom u prahu.

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira leda leda
    Božični voćni kruh 

    Sastojci: 10 dag suhih šljiva, 5 dag suhih brusnica, 10 dag grožđica,5 dag suhih marelica,10 dag oraha, lješnjaka i badema(mix od 10 dag.sveg zajedno), korica jednog limuna, 1/2 žličice mljevenog cimeta, 20 dag brašna T-850; do 1 dl vode, 2 žlice ulja, 2 žlice ruma ili prošeka, sok pola svježeg limuna ili naranče, 2 žlice javorovog sirupa ili 1 žlica sirupa od agave

    Priprema: Suho voće namočiti jedan sat, ocijediti, pa narezati na manje komade. Narezati orašaste plodove. Suhom voću i orašastim plodovima dodati začine, limunovu koricu, brašno . Dodati tekuće sastojke i sve lagano izmiješati. Zagrijati pećnicu na 180°C. Kalup za kruh premazati uljem i staviti tijesto. Peći jedan sat. Ne otvarati pećnicu prvih pola sata. Pečeni voćni kruh ostaviti da se posve ohladi. Voćni kruh može dugo ostati svjež i sočan ako se stavi u limenu kutiju ili zamota u plastičnu foliju.

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira MONTANO MONTANO

    BANANA - CAKE U BOŽIČNOM RUHU

    SASTOJCI: Banana 2 ( ako su male, treba 3komada) Orah (mljeveni) 1- 2 šake po želji Cimet 2 žličice po želji Brašno (glatko) 200g Šečer 160g- 200g po želji 2 jaja Ulje 4 jušne žlice Mlijeko 4 jušne žlice Prašak za pecivo

    *Papir za pečenje

    1. Banane izgnječiti vilicom.)

    2. U posudu staviti banane, cimet, orah, jaja, šečera, prašak za pecivo, mlijeka i ulje, dobro mješati (ručno mutilicom).

    3. Tu dodati brašno kroz sito i dalje mješati. Poslje lopaticom do kraja dobro promješati.

    4. Staviti papir u kalup za pečenje.

    5. Ovo tjesto (izmješanu smjesu) staviti u kalup za pečenje. I malo protresti kalup (ispustiti ga lagano iz zraka na stol) tako da ide zrak van iz tjesta.

    6. Otprilike 50 minuta peči (ovisi o pečnici). Kada smjesa počne pucati na vrhu blizu je kraju pečenja. Dobro je s štapićem ili vilicom probosti smjesu do dna i ukoliko ništa ne ostaje na štapiču ili vilici onda je kolač pečen.

    Bolje je jesti drugi dan, kada se sve skupa dobro ohladi

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira kiara29 kiara29

    Najbolje božićne štangice bake Marije


    Moja životna prijateljica moja pokojna baka,koje nažalost više nema, te ide još jedan  Božić bez nje ali  ostale su uspomene .., a jedan od njih je kolač koji je radila upravo ona, a kojeg u ovom obliku sigurno nigdje nećete naći. Moja baka  je bila prava maherica u izradi kolača. Nakon bake, nitko ga do sada nije uspio napraviti „kako spada“ (nikome se tako dobro ne stisne glazura kao njoj), no ja sam  uporna… i sve bolja iz godine u godinu..., a štangice su u međuvremenu postale - legenda!


    Vrijeme pripreme: 30 minuta
    Vrijeme pečenja: 30 minuta
    Temperatura pećnice: 120C
    Četvrtasti kalup promjera pećnice (obrnuta strana)

    Tijesto:

    • 4 cijela jaja (1 bjelanjak izdvojiti za glazuru)
    • 1/2 kg brašna
    • 25 dag grožđica (prethodno namočene u rumu)
    • 25 dag sitno narezanih oraha
    • 1 naprstak masti ili malo putra
    • naribana korica pola limuna
    • 20 dag štaub šećera

    Bijela glazura:

    • 1 bjelanjak
    • 25 dag štaub šećera
    • 1 sok od limuna

    Zagrijte pećnicu na 120C. Pomiješajte 4 žumanjka i 3 bjelanjka s brašnom, namočenim grožđicama, narezanim orasima, malo masti, koricom limuna i štaub šećerom i miješajte (prvo u zdjeli, a zatim na stolu) dok ne dobijete glatko tijesto. Prema potrebi dodajte malo mlijeka. Tijesto odvojite na dva dijela i svaki razvaljajte na debljinu prsta u dvije trake širine 12 – 15 cm. Rukama stisnite tijesto sa strane da se ne raspada. Kalup okrenite na drugu, obrnutu stranu i posipajte s brašnom te na njega rasporedite biskvitne trake i pecite biskvit 30 minuta dok vrh ne pocrveni.
    U međuvremenu napravite bijelu glazuru: umutite 1 bjelanjak, dodajte štaub šećer, procijeđeni sok 1 limuna i sve dobro izmiksajte.
    Okrenite pečene biskvitne kore naopako te po jednom dijelu rasporedite glazuru. Dok se još nije posušila glazura, odmah ih narežite na štangice pa tek onda namažite glazurom i drugu polovicu pa i nju narežite. Štangice najbolje ostavite preko noći da se dobro stisnu.

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira kathy510 kathy510

    MAMINE BAJADERE

    Mamine najbolje bajadere na svijetu obavezne su svakog Božića. Starinski recept, niti malo dorađen niti promijenjen, još uvijek najbolji.

    Recept: Bajadere

    Vrijeme pripreme: 1 sat
    Vrijeme hlađenja: nekoliko sati

    • 40 dag šećera
    • 8 žlica vode
    • 15 dag oraha ili lješnjaka ili badema
    • 15 dag keksa petit beurre
    • 12,5 dag putra
    • 2 rebra čokolade

    Glazura:

    • 2 žlice šećera
    • 2 žlice mlijeka
    • 2 žlice čokolade (2 rebra)
    • 5 dag putra

    40 dag šećera i 8 žlica vode kuhajte dok ne zakipi. Maknite s vatre kad se sa žlice počne umjesto kapljica istezati paučinasta nit.                        15 dag oraha i 15 dag mljevenih keksi miješajte s 12,5 dag putra, dodajte sirup te podijelite na 2 dijela. U jedan dio stavite otopljenih 2 rebra čokolade. Kalup premažite putrom i stavite prvo tamniju smjesu pa svijetlu. Napravite glazuru i prelijte preko bajadere. Ohladite nekoliko sati i onda režite dugačkim tankim nožem ili u kockice ili deblje šnitice, prema želji.


    Također prema želji bajadere možete staviti na oblatnu da je lakše režete. Također možete staviti prvo dio tamne smjese pa svijetlije i na kraju opet tamnije.

     

     

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira Ljubs Ljubs
    1. Nutella keksići

    2. Punjenje: 1/2 šalice nutelle, 1/2 šalice ili 65 g šećera u prahu

    3. Tijesto: 2 šalice brašna, 1 jaje, 1 žličica vanilijinog ekstrakta, 1/2 žličice praška za pecivo, 125 g maslava


    4. U manju zdjelicu stavite nutellu i secer u prahu,dobro izmjesajte i pravite kuglice od dobivene smjese!Dobit cete 24 kuglice.Stavljajte ih u tepsiju oblozenu pek papirom i ostavite na stranu.

    5. 2Nutella iznenadjenje !/slika/720515/

      Dobro izmiksajte omeksali maslac,secer i vanili secer i dodajte jaje.Izmiksajte pjenasto.U to dodajte prosijano brasno, prasak za pecivo,mlijeko u kojem se istopili cokoladu.Umjesite fino glatko i meko tijesto.

    6. 3Nutella iznenadjenje !/slika/720517/

      Najlakse cete tijesto razvuci valjkom izmedju dva pek papira,na nekih pola cm debljine.Isjecite 24 kocke.

    7. 4Nutella iznenadjenje !/slika/720519/

      Na svaku kocku stavite kuglicu od nutele i oblikujte lopticu,koju cete uvaljati u krupno mljeveni kikiriki.

    8. 5Nutella iznenadjenje !/slika/720521/

      Poloziti na tepsiju i lagano pritisnuti i spljostiti svaku lopticu!Svi keksici stanu u vecu tepsiju od pecnice, ne rasire se pri pecenju!

    9. 6

      Pecnicu ugrijte na 200' i pecite cca. 15 min.Bit ce mekani kad ih izvadite iz pecnice, hladjenjem se stvrdnu.

    10. 7
  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira dadoitea dadoitea

    PITA OD SIRA

    3 cijela jaja, 12 žl. ulja, 12 žl. šećera, 15 žl. glatkog brašna, vanilin šećer, ppla prašak za pecivo.

    To je smjesa za biskvit.

    Pola smjese staviti u tepsiju i malo zapeči, na to staviti kremu.

    500 g svješeg posnog sira, 2 jaja 100 g šećera, 2 velike žlice gustina, 2 vanilin šećera i korica od jedne naranđe (to ovom kolaču daje posebnost).

    Na kremu staviti drugi dio biskvita i peći dok ne porumeni. Vruć kolač posipati sitnim šećerom ili prošarati čokoladnom glazurom. Kolač je fin i "nekako svećani, blagdanski" i bez njega nama nema Božića. Sretan Božić svima.

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira doroteica53 doroteica53

    LIMETA BIŽIĆNI KEKSIĆI

    125 g glatkog brašna, 125 g margarina, 50 g pudinga od vanilije, 50 g šećera, korica od jedne limete, 50 g mlliječne čokolade, 1 žlica ulja

    Brašno, šećer, puding, margarin i naribanu limetu omijesiti, izvaljati i staviti 2 sata u frižider.

    Razvaljati na 5 mm debljine, oblikovati keksiće po želji i prošarati glazurom od čokolade.

     

     

     

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira libe libe

    Mamine šape s orasima

    Sastojci:50 dkg brašna,20 dkg.kristal šečera,25 dkgmaslaca,25 dkg mljevenih oraha,1 jaje,limunove korice,pola kašikice sode bikarbone

    izrada:rukama zamijesi i  puni namazane i pobrašnjene modlice,ali samo dopola,jer se dignu,peci na 200 stupnjeva dok blago porumene.Pečene posipaj vanili šečerom.Spremi u limenu kutiju,dugo su svježe.

    Degustacija:isprobano bezbroj puta,tope se u ustima       

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira mirjana15 mirjana15

    Bakine vanili kiflice

     

     

    -350 g brašna
    -200 g maslaca
    -70 g šećera
    -2 vanili šećera
    -1 jaje
    -100 g mljevenih oraha/lješnjaka/badema
     
    i još:šećer u prahu za posipanje pomješan s vanili šećerom
     
     
    Umjesiti prhko tijesto, umotati ga u prozirnu foliju da odstoji oko sat vremena.Kidati tijesto, raditi manje kuglice, koje između dlanova razvaljate u štapić, koji omotate oko palca i napraviti lijepu vanili kiflicu.Stavljati na pleh obložen papirom za pečenje.Peći na 180 oko 10-ak minuta dok ne porumene.
    Posuti sa šećerom u prahu.
    U slast!
     

     

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira mirjana15 mirjana15
    Zobeni keksići (zdravi su i zašto da ne za Božić, ja ih obožavam uvijek)

    Sastojci

    300 g zobenih sitnijih pahuljica
    100 g kokosovog brašna
    50 g integralnog brašna
    200 g maslaca
    2 jabuke naribane
    5-7 žlica meda
    15 kom pečenih lješnjaka
    15 kom badema
    50-100 g suhih brusnica
    1 vanilija burbon
    3-4 žlice rogača
    1 žličica cimeta
    prstohvat đumbira
    prstohvat muškatnog oraščića
    Maslac zajedno sa medom stavite da se otope na laganoj vatri(ako manje volite slatko stavite 5 žlica ako volite više stavite i više). Jabuke oprati, oguliti i naribati, dodajte im sitnije zobene pahuljice, začine, kokos, rogač (ako ga volite ako ne stavite tu količinu više kokosa ili brašna), integralno brašno, sitno izmrvljen lješnjak i bademe, brusnice i izmešajte sve zajedno, dodajte otopljeni i maslacem, smijesa mora biti mekana i gnjecava, ako nije dodajte malo vode.Između vodom mokrih dlanova radite male popećke, slažite na kalup za pečenje preko kojeg ste stavili papir za pečenje.
    Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko 15 munuta dok lagano neporumene.Prohladite i uživajte u zdravim keksićima za Božić!
    U slast!
  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira mirjana15 mirjana15
    Mamini linzeri

    500 g brašna
    250 g margarina
    4 žutanjka
    18 g štaub šećera
    1 prašak za pecivo
    1 vanili šećer
    malo soli

    i još:
    -omiljena marmelada
    -štaub šećer


    Napraviti prhko tijesto staviti ga u prozirnu foliju u hladnjak na pola sata, razvaljati i vaditi kakvu imate modlicu sa cvijetom, zvijezdom ili srcem, obratiti pažnju da vude isti broj podloga i gornjeg dijela sa rupom.Peći na 180 oko 15 minuta, prohladiti, ljepiti (u ovom slučaju srca sa pekmezom i posuti štaub šećerom.
    U slast!
  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira mirjana15 mirjana15
    Breskvice

    za tijesto
    200 ml ulja 
    200 ml mlijeka
    250 dcl šećera
    2 jaja
    1 praška za pecivo
    1 vanili šećera
    prstohvat soli
    korica limuna ribana
    oko 600 g brašna
    punjenje breskcica:
    izdubljena, smrvljena smjesa od pečenih breskvica
    oko 200 ml omiljenog pekmeza (u mom slučaju domaći od šljiva,ruma i čokolade)
    ruma po ukusu
    200 ml mlijeka koliko je potrebno da se dobije mekano fino prožeta smjesa
    ukrašavanje breskvica:
    ekstrakt od jagode
    oko 2 dcl vode
    oko 1 dcl rakije
    oko 150 g šećera Od svih sastojaka za tijesto umjesiti fino čvrsto tijesto, ostaviti oko pola sata u hladnjaku, razvaljati u valjke i rezati ravnomjerno, od odrezane kockice u dlanovima vrtiti dok se ne dobije lijepa loptica, stavljati ih na papir za pečenje i peći oko 15 minuta na 200 dok lagano ne dobiju boju.
    svaku polovicu loptice izdubiti nožićem, što dublje možete, pažljivo da se ne pokidaju
    mrvice koje ste dobili izdubljivanjem usitnite što sitnije dodajte im pekmez, rum i mlijeko tako da bude fina mekana, pomješana smjesa.puniti svaku rupu od breskvice sa tom smjesom
    pomješati ekstrakt od jagoda, rakiju i mlijeko, na tacnu posuti s kristalom šećera i svaku breskvicu s obje strane prvo umočiti u smjesu sa ekstraktom, ostaviti da odstoji dok idućih par komada isto umočite, pa nakon svakih 5-6 breskvica kada se ocijede uvaljati u šećer
    ostaviti ih da se posuše tek tada ih spremite u kutiju po mogućnosti limenu, sutra su finije i svaki dan sve finije i sočnije..Dobar tek!
  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira mirjana15 mirjana15
    Slatki zalogajčići
     

    -šaljca badema

    -šalica lješnjaka
    -1/2 šalice suhih brusnica
    -1 šalica suhih domaćih šljiva
    -1 šalica suhih domaćih smokava
    -sok 1 eko limuna
    -1/2 šalice domaćeg samljevenog rogača
     
    i još za kraj: kokos ljuskice, kakaao, grubo usitnjeni badem, može i sezam..., 15 cijelih badema i 15 cijelih lješnjaka...
     
     
    Suhe smokve i šljive malo usitniti, pa dodati sve sastojke u mulltipratik i usitniti sve dok smjesa ne postane fino povezana..
     
    Vaditi dijelove smjese za loptice , u sredinu staviti negdje lješnjak, a negdje badem, za monent iznenađenja, dio uvaljati u kokos, dio loptica u grubo sjeckani badem, dio u kakaoo. Pred kraj umjesto loptica napraviti par prutića i posuti sa sezamom.
     
    Lagano, slatko i zdravo!
     
    U slast!
  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira mirjana15 mirjana15
    Muhare ili varganji (usudi se probati)
    Sastojci za tijesto:
    250 g rastopljenog margarina
    250 ml mlijeka
    200 g šećera
    2 jaja
    700 g glatkog brašna
    1 praška za pecivo
    2-3 žlice ruma
    2-3 žlice arome vanilije
    2-3 žlice soka limuna
    prstohvat soli

    ostali sastojci:
    150 g pekmeza
    50 g kokosa
    150 g čokolade za kuhanje sa što većim udjelom kakaa
    150 g bijele čokolade
    1/3 ekstrakta jagode
    5 žlica/e ulja

    Umijesiti tijesto, na uobičajen način i ostaviti oko pola sata u
    hladnjaku.Podjeliti tijesto na 3/4 veće i 1/4 manje.Vaditi komadiće
    tijesta od veće smjese i između dlanova napraviti lopticu i sploštiti
    ju o dlan, sa krajem kuhače raditi rupu sa donje strane klobuka
    redati sa rupom prema dolje na papir za pečenje, od manje smjese
    napraviti peteljke identične broju klobuka.
    Peći na 180 dok ne porumene.Neka se ohlade dobro, po potrebi još
    nožićem izdubiti rupu ako nije dovoljno velika za peteljke.
    Od klobuka rupu puniti sa pekmezom, svaku peteljku umočiti u
    rastopljenu čokolada sa malo ulja, nakom čokolade umočiti u kokos i
    poljepiti sa pekmezom.
    Pola gljiva sa kistom premazati otopljenom čokoladom (sa malo ulja i
    par kapi ekstrakta naranče)za kuhanje sa što više kakaa i neka se
    dobro osuše.Drugu polovicu gljiva umakati (ili premazati kistom) u
    otopljenu bijelu čokoladu sa malo ulja i par kapi ekstrakta jagode,
    posuti sa kokosom samo muhare i po klobuku.Dobro neka se prosuše na
    tacni, staviti ih u limenu kutiju da se opuste i uz kavicu se
    prošetati kroz šumu sa gljivama.
    Dobar tek!
  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira mirjana15 mirjana15
    Omiljeni medenjaci

    250 g brašna
    85 g mljevenih badema
    2 žličice mlj. đumbira
    1 žličica mljev.cimeta
    1 žličica praška za pecivo
    1/2 žličice sode b.b.
    prstohvat mlj.klinčića, muškatnog oraščića, bebera
    200 ml.bistrog meda
    85 ml.maslaca
    naribana korica eko.limuna

    za glazuru:
    oko 100 g šećera u prahu, žličica limunovog soka, malo vode.

    Suhe sastojke pomješati, maslac i med zagrijati u šerpici i dodati svemu ostalm s limunovom koricom, izmješati, pokriti i ostaviti da se ohladi.Sto smjesa mekša medenjaci će biti mekši.
    Smijesu podjeliti na 30 loptica, koje spljoštiti između dlanova i staviti na papir za pečenje(ukrasiti po želji s listićima badema kao na slici).Peći na 180 oko 10 minuta, čim malo dobiju boju vaditi, prohladiti, premazati glazurom, ili otopljenom čokoladom...staviti u kutiju limenu par dana i savršeno!
    ps.jesu zdraviji nema šećera već med i maslac je ne margarin 
  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira mirjana15 mirjana15
    Medenjaci bez masnoće

    550g brašna
    1 žličica sode bikarbone
    1 žličica cimeta
    1/4 žličice klinčića
    (ili pola vrećice začina za medenjake)
    100g šećera
    6 žlica meda
    3 jaja

    Pomješati brašno i sodu, rastopljeni med, začine, šećer i razmućena jaja umješati i umjestiti kompaktno tijesto.
    Razvaljati i modlicama praviti željene oblike ili kuglice (ako ćete staviti bademe ili orahe na vrh odmah staviti prije pečenje)
    Peći na 180 dok ne počne hvatati boju.
    Ukrasiti po želji čoko glazurom ili razmućenim bjeljanjkom sa štaub šećerom i kojom kapi limuna.
  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira silvanabm silvanabm

    NARČOKO MUFFINI

     

    25 dag brašna, 2 dl mlijeka, 2  žlice kiselog vrhnja, 4 žlice pirea od bundeve, 2  jaja, ½  praška za pecivo, 1/2  žličice sode bikarbone, 2  žlice kakaoa, 17  dag muscovado šećera, 1 vanilin šećer s okusom ruma, Naribana korica 1 naranče, 10 dag čokolade za kuhanje, 1 dl ulja - ZA KREMU, 1 jaje, 1 žumanjak, 7,5 dkg muscovado šećera, 1 žličica likera od narače, 1,5 dcl soka iscjeđene naranče, 4 žlice pirea od bundeve, 4 lista želatine, Naribana korica jedne naranče, 1,5  dcl vrhnja za šlag

     

     

     

     

     

    Prosijati brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu u zdjelu. Napraviti udubinu, uliti kiselo vrhnje, mlijeko, muscovado šećer, kakao, naribanu koricu naranče, rastopljenu čokoladu,  jaja, ulje, pire od bundeve  i vanilin šećer s okusom ruma. Zamijesiti tijesto (ja ga zamijesim vilicom). Uliti dio smjese u košarice, staviti žličicu kreme od naranče (bez vrhnja za šlag) te povrh toga još smjese. Peći u zagrijanoj pećnici na 180° oko 15 minuta.  ZA KREMU - Na pati zagrijavati jaja, muscovado šećer i sok od naranče uz stalno miješanje dok se smjesa malo ne zgusne. U međuvremenu namočiti 4 listića želatine u hladnoj vodi. Nakon što se smjesa malo zgusne, maknuti s vatre, dodati ocijeđene listove želatine, dodati pire od bundeve i pustiti da se  ohladi. Ovom kremom puniti muffine (1 mala žličica za svaki muffim i to redom smjesa – krema – smjesa). Muffine pustiti da se ohlade u kalupima, potom maknuti kalup  te ih ukrasiti ostatkom kreme od naranče u koju treba dodati vrhnje za šlag  i posipati naribanom koricom naranče.

     

  • Pošalji najbolji recept za božićne kolače- komentira angellah angellah

    Evo moj recept za cantuccine, keksiće sa bademom koje radim svaki Božić :

    Cantuccini

    500  brašna (pola oštro, pola glatko)
    200 g cijelih badema
    250 g šećera 
    60 g otpoljenog maslaca
    3  jaja
    1 prašak za pecivo 
    1 vanil šećer 
    naribana korica limuna ili naranče 
    mrvica soli
    pola žlice meda
    2 žlice hladne vode

    Brašno prosijati i pomiješati sa praškom za pecivo.
    Staviti bademe u pećnicu na 8 min i 160 C da se ispeku (nije nužno, ali ispečeni imaju bolji okus).
    Umiješati 3 jaja, sol, naribanu koricu i šećer, med, te otopljeni maslac. Miješiti pomalo, te toliko da se svi sastojci povežu, ali da tijesto ostane mekano i elastično (lijepit će se za ruke, ali to je uredu). Dodati bademe i kratko ih promiješiti, da se jednolično rasporede po smjesi.
    Uzeti trećinu tijesta i na papiru za pečenje formirati spljoštenu kobasicu/ poluvaljak širok oko 5-7 cm. Ako bademi počnu ispadati van, samo ih ugurati nazad u tijesto. Napraviti isto sa ostatkom tijesta.
    Peći na 180 C 20-ak minuta, odnosno, dok ne izgledaju pečeno.
    Ostaviti malo da se ohladi (vrlo bitno da ih se ne reže vruće već malko jer će se inače raspasti) te rezati na šnitice debele 1 cm.
    Složiti šnitice na papir za pečenje i peći ih na 150 C još 20 minuta, 10 minuta s jedne i 10 s druge strane, da se osuše.
    Kekse se može raditi sa bademima, lješnjacima, pistacijom ili koladićima čokolade. Po želji ih se može išarati otopljenom čokoladom ili jedan kraj umočiti u čokoladu. Čuvati u zatvorenoj kutiji za kekse kako bi ostali prhki.