Advertisement
Silvija Kolar-Fodor

Počelo je proljeće!

Piše: Silvija Kolar Fodor. I u gradu, usred gradske vreve, možete načas zastati i osluhnuti zvukove proljeća - svuda su oko vas

Počelo je proljeće!! To je ono što već jako dugo išćekujem, prižejkujem, veselim se tome. To znači da konačno, onako zapravo, počinje vrtlarska sezona i radovi u vrtu. To znači da konačno, malo pomalo okolina počinje dobivati boje: trava se počinje zeleniti, a prvi proljetni cvjetići pokazuju svoje šarene latice..da, počinje šarenilo, počinju mirisi, počinju zujati bumbari i pčelice....i znate što još? Počinju pjevati ptičice.

 

Zadnjih tjedan dana, možda i više, često sam jednostavno stala u vrtu i slušala. Različite zvonke melodije čuju se sa svih strana: s obližnjeg grmlja, s susjedovog drveća, negdje daleko iznad mene u zraku...svaka vrsta ima svoju posebnu melodiju, i nekako mi se čini, samo u proljeće pjevaju toliko raznoliko i posebno, toliko veselo...kao da time iskazuju svo svoje veselje što započinje još jedan ciklus života.

Odrasla sam u kući na kraju sela, s jedne strane pogled je na livade i polja, s druge srane šumarak prepun ptičica. Početkom proljeća, svakog jutra već u cik zore, slavuj bi me budio svojom prekrasnom pjesmom. Isto tako, u kasnu večer, odnosno već noć, istom tom pjesmom završavao je dan. Bio je to prekrasan početak, i prekrasan završetak dana. Danas ne živim jako daleko od tog šumarka, ali ipak predaleko da bih noću i u rano jutro čula tu prekrasnu melodiju. Zato sam se jučer navečer odšetala do šumarka...i jednostavno stala i uživala u prekrasnoj, pomalo tugaljivoj melodiji...Ne sjećam se kada sam zadnji put čula bilo što tako prekrasno...a bilo je više ptičica, svaka je u svom kutku šumarka pjevala svoju vlastitu melodiju. Biti tamo na tom mjestu, u toplo proljetno predvečerje, uz sve te divne melodije,  jednostavno...stati u trenutku, i biti svjestan svih mirisa i zvukova prirode...prava istinska ljepota trenutka.

Ako i nemate tu sreću kao ja i nemate u blizini niti šumarak niti slavuje, ne znači da ipak nećete čuti pjesmu ptica. Treba samo stati i slušati. I u gradu, usred gradske strke i buke, i tamo pjevaju ptičice svoje melodije. Ali morate usporiti, stati, postati svjesni da su one oko vas, onda ćete ih i čuti.

U ovoj novoj vrtlarskoj godini koja upravo počinje, u ovom novom cilkusu života koji se budi, želim vam svima puno radosti, veselja, živahnosti, dobrih ideja, inspiracije, veselja, sreće, šarenila, zelenila i obilja u vašiv vrtovima. Uživajte u proljeću, uživajte u stvaranju, uživajte u prirodi koja je zaista prekrasna u svim svojim oblicima. Tu je oko nas, samo treba malo stati da viste ju mogli bolje vidjeti, čuti i doživjeti.

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Počelo je proljeće!- komentira RenataB RenataB

    Hvala Silviji na još jednom prekrasnom ?lanku i zahvaljujem na svim savjetima za nas bio vrtlare amatere. U potpunosti razumijem njeno ushićenje zbog po?etka proljeća, nije bilo kako do?ekati novu vrtlarsku sezonuCool

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se