Zdravo i fino

Pesto Genovese s orasima

Osim opere, slikarstva i arhitekture, Talijani su svijetu u naslijeđe ostavili i finu klopu. Pesto Genovese, talijanski klasik, u Tamarinoj izvedbi s orasima prijedlog je za današnji brzi i fini ručak.

Pesto Genovese s orasima

Bezvremenski i toliko voljeni klasik.

Vjerojatno ste već upoznati s ovim umakom? Ja ga obožavam; prelijte njime bilo što i hrana će oživjeti. Toliko volim ovaj umak i što god prelijem njime dobije sasvim novu dimenziju i vrhunski okus. Volim talijansku kuhinju i uvijek kažem kako bih mogla živjeti na tjestenini sa jednostavnim povrtnim umacima. Zapravo, mnogo je toga talijanskog što volim: arhitektura, ulice pune ljudi na lijepim, starinskim vintage biciklima, gelato, kava, pizza i focaccia, Baricco... Talijanski me ručak mislima uvijek odvede na set Praznika u Rimu, Pisma Juliji ili Pod suncem Toskane. Ne patim na romantične komedije, čak pomalo zazirem od istih, ali ima nešto tako zavodljivo, slatko i radosno u tim talijanskim prikazima koji slave život, ljubav,hranu...La dolce vita, kazao bi Fellini.

Vratimo se ovom umaku-na internetu nalazim da se za Pesto Genovese najčešće koriste pinjoli...ali ja sam ipak iskoristila orahe. Najprije se u mužaru istuče češnjak sa solju pa se dodaju listovi bosiljka i usitne se kružnim pokretima, tako da puste sokove. Zatim se dodaju orašasti plodovi, sir pa na kraju maslinovo ulje.

Navodno pesto umak potječe iz Genoe na sjeveru Italije. Riječ pesto izvire iz glagola pestare, što znači zdrobiti,usitniti,a proizlazi iz izvornog načina pripreme u mužaru. Pesto možete čuvati u čvrsto zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana, a možete ga i zamrznuti za kasniju uporabu. Poslužite ga uz tjesteninu, ribu, krumpire, kao premaz za peciva... Danas postoje brojne varijacije na temu pa umak možete raditi s bilo kojom vrstom zelenog lisnatog povrća (npr. peršin, rikula, špinat) te u crvenoj varijanti poznatijoj kao Pesto Rosso, koja koristi rajčice, bademe i mnogo manje listova bosiljka. Ponegdje se dodaju masline i gljive-igrajte se okusima.

 

·                     150 g listova svježeg bosiljka

·                     50 g ribanog tvrdog Parmezana

·                     30 g Pecorino sira

·                     50 g oraha (ili u originalu pinjola)

·                     100 ml maslinova ulja

·                     2 režnja češnjaka

·                     prstohvat muškatnog oraščića

·                     krupna morska sol po ukusu

Dakle, za originalnu verziju se u mužaru usitni češnjak sa krupnom solju pa se tome dodaju listovi bosiljka, koji se usitne kružnim pokretima kako bi pustili sokove. Zatim dodajete orahe pa naribane sireve, muškat. oraščić i na kraju sve povežete maslinovim uljem.

Ukoliko nemate mužar, možete sve usitniti u električnoj sjeckalici.

 

Napisala: Tamara Novaković

www.bite-my-cake.blogspot.com

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.