Zdravo i fino

Pečena pastrva s umakom od pistacija i začinskih trava

Ovo će biti naš subotnji ručak – zašto ne bi bio i vaš?

 Pečena pastrva s umakom od pistacija i začinskih trava
Naturalci vam ovog hladnog vikenda preporučuju pastrvice za ručak iz nekoliko razloga – isporuka svježe ribe s mora poprilično zapinje ovih dana,  što zbog bure, što zbog prometnog kolapsa, pa je jedina svježa riba koju smo primijetili na tržnicama ovih dana ona slatkovodna.
 
Kao prilog predlažemo mladu blitvu ili špinat na lešo, a za one odvažnije kombinaciju bijelog graha i špinata na lešo koja izvrsno paše s pastrvama. U skuhani grah i špinat samo dodajte sol, papar, malo češnjaka i dosta maslinovog ulja.
 
Pastve pripremite na klasičan način – očistite ih, operite, osušite na upijajućem papiru i dobro posolite i popaprite. U utrobu umetnite malo majčine dušice, peršina i češanj češnjaka. Uvaljajte ih u oštro brašno i ispržite na mješavini maslinovog i suncokretovog ulja.
 
Dok se pastrve peku – usitnite u blenderu ¾ šalice očišćenih pistacija (probali smo i s bademima, odlično je!), 1-2 češnja češnjaka i  ½ šalice peršina pa dodajte ½ žličice suhog ružmarina, ½ žličice suhog origana i ½ žličice majčine dušice. Maslinovo ulje dodajete ovisno o željenoj gustoći umaka. Sve dobro izmiješajte. U umak se može dodati i malo suhog čilija za one koji vole „vatrenije“ kombinacije.
 
Umak posolite, popaprite i dok to napravite pastrve će već biti pri kraju pa vam, uz čašu dobrog bijelog vina, želimo dobar tek!
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.