Advertisement
Zdravlje žene i muškarca

PCOS povezan s komplikacijama u trudnoći

Dvostruki rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa i preranog poroda kod žena sa sindromom policističnih jajnika

PCOS povezan s komplikacijama u trudnoći

Učestali hormonalni poremećaj, poznat pod nazivom PCOS – sindrom policističnih jajnika,  izgleda je povezan s povećanim rizikom od komplikacija za vrijeme trudnoće kao što su preeklampsija, razvoj gestacijskog dijabetesa i prerani porod - sugerira nova studija objavljena u listopadu u British Medical Journal.

Sindrom policističnih jajnika, hormonalni poremećaj, javlja se kod 5-15% žena reproduktivne dobi, a njegovi simptomi uključuju neredovite mjesečnice, probleme s ovulacijom, prekomjernu težinu i povećan rast dlaka na tijelu. 
 
Istraživanje je pokazalo da su trudnice s PCOS-om sklonije preeklampsiji (stanje povišenog krvnog tlaka koje se javlja za vrijeme trudnoće, opasno po život trudnice) te da je dva puta vjerojatnije da će razviti gestacijski dijabetes ili se prijevremeno poroditi.
Povećani rizici od razvoja navedenih komplikacija nikako se ne mogu dovesti u vezu s životnom dobi trudnice, tjelesnom težinom ili medicinski potpomognutom oplodnjom – naglasili su u objavljenoj studiji.
 
„ Žene s PCOS-om moraju imati strogi liječnički nadzor za vrijeme trudnoće i poroda, redovito kontrolirati šećer u krvi i krvni tlak te je potpuno jasno da se trudnoća žena sa sindromom policističnih jajnika mora smatrati rizičnom.“ – zaključio je svoje istraživanje Nick Macklon s University of Southampton, Engleska.
 
 
Izvor: British Medical Journal
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se