Eko proizvodnja

Pazi što jedeš 2015. – o tržnicama i eko uzgoju

Fokus ovogodišnje manifestacije bit će na fenomenu tržnica kao solidarnim ekološkim mjestima gdje se prodaje hrana iz certificiranog ekološkog uzgoja bez pesticida

Pazi što jedeš 2015. – o tržnicama i eko uzgoju

Etnografski muzej Istre/Museo Etnografico dell'Istria i udruga Istarski Eko Proizvod organiziraju ove godine 5. manifestaciju „Pazi što jedeš“. Manifestacija se sastoji od sajma ekoloških proizvoda, radionica za djecu i odrasle i stručnih predavanja. Tim smo povodom razgovarali s kustosicom Etnografskog muzeja Istre i voditeljicom projekta Tanjom Kocković Zaborski. Ona je dio tima mladih ljudi različitih struka, od profesora povijesti, inženjera agronomije, zdravstvenih radnika, etnologa i turističkih radnika, koji u organizaciju unose svoje znanje i na volonterskoj bazi organiziraju ovu manifestaciju.

Predstavite nam ukratko o čemu je riječ. Zašto manifestacija „Pazi što jedeš“?
- Manifestaciju „Pazi što jedeš“ vidim prvenstveno kao neku vrstu aktivizma za zdravu i lokalnu hranu. Posebnost ove manifestacije je interdisciplinarni pristup istraživanju i prenošenju znanja o hrani. Upravo je suradnja institucije kao što je Etnografski muzej Istre i udruge koja okuplja certificirane ekološke proizvođače – IEP možda nešto što je jedinstveno i na prvi pogled neobično. No, i mi, etnolozi kao i proizvođači hrane bavimo se problemima zdrave i lokalne prehrane u od polja pa do stola. Imajući na umu, naravno, prenošenje znanja uzgoja i pripreme hrane sa koljena na koljeno.

Postoji li određena tema koja se provlači kroz ovogodišnji projekt „Pazi što jedeš”?

- Postoji, tako je peta manifestacija „Pazi što jedeš” posvećena temi tržnica. Tržnice su mjesta, ne samo od povijesne i ekonomske važnosti, već i mjesta gdje se odvija neposredna komunikacija sela i grada, poljoprivrednika i kupaca. Poseban naglasak stavit ćemo na fenomen solidarnih ekoloških tržnica, kao mjesta gdje kupci mogu kupiti proizvode iz certificiranog ekološkog uzgoja bez pesticida. Zanimljiva je činjenica da je ideja o solidarnim eko tržnicama (SET) upravo nastala u Puli.

Pazi što jedeš 2015. – o tržnicama i eko uzgoju


Tijekom ovih pet godina obradili smo teme kao što su prevencija i prehrana osoba sa šećernom bolešću, istraživanje i prezentacija teme prehrane u muzejima, način uzgoja i konzumacija hrane u urbanim sredinama (urbani i društveni vrtovi), hrana i djetinjstvo (nekada i sada) - sa posebnim naglaskom na važnost lokalne i zdrave hrane od najranije dobi te tijekom školovanja. Organizirali smo 30 radionica za djecu i odrasle, 30 predavanja te sajam za do sada preko 160 izlagača.


Što nas očekuje tijekom dva dana trajanja ove manifestacije?
- Tijekom subote i nedjelje (7. i 8.11.2015.) održavat će se radionice za djecu: „Pašta po starinski“, radionice pripovijedanja koje će održati naše suradnice iz udruge Pusti priču, radionice izrade lampiona, koje će održati naše suradnice iz udruge Waldorf te radionice sađenja i pletenja za odrasle.

Predavanja će obuhvatiti teme poput privilegije kupovanja lokalnog – tržnica Dolac (Zagreb), solidarne eko tržnice Pula, zelene tržnice u Zadru, povijesti riječke tržnice, prezentiranje zajedničke poljoprivredne politike i programa ruralnog razvoja 2014-2020, ekonomiji koja je bolja prema lokalnoj zajednici.

U sklopu manifestacije organiziramo najveći sajam ekoloških proizvoda u Hrvatskoj sa 50 izlagača iz Hrvatske, ali i Slovenije. Tu ćete moći kušati, kupiti i porazgovarati sa proizvođačima. Da nabrojimo samo neke proizvode: ekološko voće i povrće, pekmezi, sokovi i druge prerađevine, lješnjaci, proizvodi od lana i konoplje, maslinovo i bučino ulje, sirevi i mliječni proizvodi, žitarice i razna brašna, med i drugi pčelinji proizvodi, lavanda, samoniklo bilje, ekološko sjeme i još puno toga.

I na kraju istaknula bih jednu novinu na ovogodišnjoj manifestaciji, a to je Studentski dan – 6.11.2015. U suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli organizirali smo studentski dan. Željeli smo dati mogućnost studentima da pokažu rezultate svojih istraživanja koje može poslušati i šira javnost. Predavanja će se održati na Fakultetu ekonomije i turizma, Dvorana Pula u 14:00-16:00 h. Tamo će studenti predstaviti svoje seminarske i specijalističke radove na temu hrane, zelenog poduzetništva i održivog razvoja.


Više informacija o programu manifestacije možete potražiti na www.pazistojedes.com ili na Facebook stranici.

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.