Prirodna kozmetika

Pasja ruža i ulje ploda divlje ruže

U kozmetici to je ulje prvog odabira za tretiranje bora, strija, hiperpigmentacija i neizostavni dio krema i uljnih mješavina za njegu suhe i zrele kože

Pasja ruža i ulje ploda divlje ruže

Izgled biljke i rasprostranjenost

 
Pasja ruža (Rosa canina) je vrsta roda Rosa (porodica Rosaceae), to je 1.5-4m visok grm sa savijenim granama i oštrim trnjem. Listovi pasje ruže su neparno perasto rastavljeni, a listići su jajoliki i nazubljeni. Cvjetovi su veliki, ružičaste ili bijele boje, a biljka cvate od lipnja do srpnja.
 
Rosa canina je rasprostranjena po cijeloj Europi, zapadnom i srednjem dijelu Azije, sjevernoj Africi, a prenesena je u Ameriku.
Ruže su rasprostanjene samo na sjevernoj hemisferi, a u tropskim krajevima rastu samo u planinama.
Plod pasje ruže dozrijeva u rujnu i listopadu, a naziva se šipak. Zreli plodovi su crvene boje, a unutar šipka se nalaze brojni, tvrdi plodići obavijeni kratkim čvrstim dlačicama.
 
 
Kemijski sastav
 
Šipkovo usplođe (crveni mesnati dio) sadrži mnogo vitamina C (do 2%), organske kiseline (limunsku, jabučnu), invertni šećer, saharozu, tanine, karotenoide (likopen i ksantofil) od kojih potječe crvena boja, pektin (do 25%) te flavonoide i antocijane u malim količinama.
Šipkovi plodići sadrže organske kiseline, vitamin C, masno ulje (do 8%) te tragove eteričnog ulja.
 
 
Djelovanje i upotreba
 
Šipkovo usplođe (Cynosbati fructus) se tradicionalno upotrebljava kao tonik za cijeli organizam i kao izvor vitamina C.Blagi laksativni i diuretski učinka izazivaju voćne kiseline i pektini.
Šipkovi plodići (Cynosbati semen) se tradicionalno upotrebljavaju kod bolesti mjehura te kao sredstvo protiv bubrežnih i mokraćnih kamenaca, a neki znanstvenici pripisuju to djelovanje voćnim kiselinama iz plodića.
Recentne dvostruko slijepe placebom kontrolirane studije ukazuju na moguću efikasnost posebnog ekstrakta plodića i usplođa šipka (LitoZin) kod osteoartritisa. Ekstrakt šipka, podvrste Rose canine, je umanjio bol i upalu te povećao pokretljivost kod osoba oboljelih od degenerativnih bolesti zglobova.
Iako se sa sigurnošću još ne zna koje sastavnice šipkovog ekstrakta iskazuju takvo djelovanje, vjerojatno se radi o sinergističkom efektu lipofilnih sastavnica (karotenoidi, ulje) te flavonoida i napose galaktolipida (GOPO) prisutnih u ekstraktu.
 
 
Ostalo
 
U prehrambenoj industriji šipkovu se čaju dodaju cvjetovi hibiskusa koji napitku daju crvenu boju jer pigment iz usplođa (karotenoidi) nije vodotopiv u nekoliko minuta pripreme čaja.
Iz svježeg šipkova usplođa priprema se ukusna marmelada.
 
 
Pasja ruža i ulje ploda divlje ružeUlje ploda divlje ruže
 
Hladnim prešanjem pažljivo osušenih plodova divlje ruže (najčešće Rosa canina i R. rubiginosa syn. R. eglanteria, no i R. moschata, R. villosa, R. rugosa i ostale srodne vrste), dobiva se ulje zlatno-crvenkaste do crvene boje zbog prisustva karotenoida iz ploda. Šipkovi plodići, ne usplođe, su dio ploda koji daje dragocjeno ulje.
Ulje ploda čileanske divlje ruže (znano i pod nazivom Rosa mosqueta) se dobiva iz vrsta R. rubiginosa i R. canina te rjeđe R. moschata. Redovito se navedene vrste pomiješaju (sve rastu divlje u južnim Andama) pa se iz miješanih plodova istiskuje ulje.
Ulje ploda europske divlje ruže (najčešće se dobiva iz ploda R. canine) je tamno crvene boje, sadrži dominantno nezasićene masne kiseline: do 55% linolne (omega 6), do 27% alfa-linolenske (omega 3) i do 22% oleinske masne kiseline (omega 9). Udio zasićenih masnih kiselina (palmitinska, stearinska, arahidna) kreće se od 6-12%.
 
Sadržaj vitamina E penje se do 130mg/100g; dominira gama tokoferol, koji ima najsnažnije kemoprotektivno djelovanje od svih tokoferola, a količina alfa tokoferola je ekvivalentna količini alfa tokoferola u lješnjakovom i suncokretovom ulju. Delta i beta tokoferol su prisutni u nižim koncentracijama.
Prisustvo tretinoina (trans-retinoinska kiselina, «aktivni» vitamin A) u uljima divljih ruža je upitno. Dok su neki znanstvenici isti pronašli u malim koncentracijama, drugi poriču da ulje sadrži taj oblik vitamina A.
 
No bez obzira na spor oko postojanja tretinoina u ulju divlje ruže ono se pokazalo vrlo efikasno za tretiranje ožiljaka, opeklina, oštećene kože i upalnih bolesti kože (psorijaza, seboreični i atopijski dermatitis).
 
U kozmetici to je ulje prvog odabira za tretiranje bora, strija, hiperpigmentacija, a zajedno s noćurkom (ili boražinom) neizostavni je dio krema i uljnih mješavina za njegu suhe i zrele kože.
Koristi se i oralno kod upalnih kožnih bolesti, ateroskleroze (snižava razinu kolesterola u krvi) te kod gastritisa i čira na želucu i dvanaesniku.
S obzirom da je ulje nestabilno treba ga čuvati na hladnom i tamnom mjestu te paziti na rok trajanja!
 
 
Recepti sa biljnim uljem ploda divlje ruže
 
Ulje za tretman ožiljaka od akni i postupalnih hiperpigmentacija
 
15ml ulje ploda divlje ruže
10ml macerat centelle (u lješnjaku ili sjemenu grožđa)
4ml jojobe
1ml biljno ulje sjemena mrkve
10 kapi e.u. ružmarin verbenon
10 kapi e.u. širokolisna lavanda
5 kapi e.u. elemi
5 kapi vitamin E (d-alfa tokoferol)
 
 
Ulje za prevenciju strija u trudnoći (od 4. mj)
 
15ml ulje divlje ruže
10ml macerat centelle (u sjemenu grožđa)
3ml ulje sjemena nara (Punica granatum)
1.5ml biljno ulje sjemena mrkve
10 kapi vitamina E (d-alfa tokoferol)
 
 
Ulje za tretman bora
 
14ml biljno ulje divlje ruže
10ml biljno ulje noćurak ili macerat centelle
5ml biljno ulje sjeme nara
1ml biljno ulje sjemena mrkve
7 kapi e.u. smilje
8 kapi e.u. bušin
10 kapi vitamin E (d-alfa tokoferol)
 
Ulja se nanose dva puta dnevno nakon tonika (spravljenog od hidrolata i dodanih hidratantnih i regenerativnih tvari) na još uvijek vlažnu kožu. 
 
 
                                                                                                     
Napisao : Ante Boko, fitoaromaterapeut
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.