Advertisement
Medicina i farmacija

Pametan zavoj za kronične rane

Australski istraživači predstavili su projekt “pametnog zavoja” čija vlakna reagiraju promjenom boje na promjenu temperature tkiva

Pametan zavoj za kronične rane

Australski istraživači u Melbourneu predstavili su projekt “pametan zavoj”. Radi se o inovaciji, zavoju koji mijenja boju ovisno o temperaturi kože koja se nalazi ispod zavoja što će olakšati tretiranje rana i promatranje potencijalnih infekcija. Znanstvenica i inovatorica koja je kreirala vlakna iz kojih će tek nastati zavoj je Louise van der Werff, s Monash University u Melbourneu. 

Istraživački tim Monash University koji radi na projektu vjeruje da će zavoj skratiti vrijeme zacjeljivanja i omogućiti brže liječenje kroničnih rana. Vlakna osjetljiva na promjenu temperature koja će se nalaziti unutar takvog zavoja u stanju su registrirati promjenu temperature za 0.5°C. Robin Cranston, voditelj istraživanja, smatra da će “ Ovaj novi način previjanja rana baciti novo svjetlo na razumijevanje kroničnih rana i najefikasnijih načina za njihovo tretiranje.”

Pametan zavoj za kronične rane

S nekim je oblikom kroničnih rana upoznato 3% Australaca, a najveća prednost ovakvih povoja leži u tome što mogu registrirati povećanje temperature u rani koja se javlja kao posljedica infekcije. “Vlakna pokazuju zelenu boju kada je temperatura tkiva normalna, plavu kada padne ispod normale, a povišena temperatura se registrira crvenom bojom”, demonstrira inovatorica Louise van der Werff.
 
Pametni zavoji upravo ulaze u fazu istraživanja koja će možda potrajati i do pet godina nakon čega bi se konačno mogli pojaviti na policama ljekarni. 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se