Hrana kao lijek

Osvježavajuća sirova torta s narančama

Helenu Jakoliš sa zdravoislasno.blogspot.com naranče su inspirirale za slasnu čokoladnu tortu

Osvježavajuća sirova torta s narančama

Blogerica Helena Jakoliš već se svojim zdravim slasticama prebacila u prve jesenske i zimske dane u kojima dominiraju agrumi. Zbog celijakije, Helena se odlučila na sirovu prehranu, a kako u njoj ne bi ostala zakinuta za slatko - specijalnost su joj slastice.  

 
Torta se satoji od kore, narančinog i čokoladnog punjenja. Bademe stavite u blender i usitnite ih do mrvica, nakon toga stavite orahe i učinite isto s njima. Smjesu prebacite u zdjelu, marelice s vodom stavite u blender, usitnite ih u kašu, pa ih dodajte smjesi badema i oraha, pomiješajte, dodajte med i kokosovo ulje te dobro pomiješajte.
 
Sastojci za koru:
 
- 2 šalice badema
- 1 šalica oraha
- 15 marelica koje su se natapali nekoliko sati u vodi
- 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja
- 4 žlice meda ili više ako želite slađe
 
Dobivenu smjesu ravnomjerno raširite u kalup za torte.
 
Pripremite punjenje od naranče:
 
- 1 šalica svježeg soka od naranče
- 1 1/2 šalica natopljenih indijskih oraščića
- 1/2 smrznute banane
- 1 naribana korica od naranče, 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja
- 4-5 žlica meda
 
 
Osvježavajuća sirova torta s narančama
 
Namočene indijske oraščiće stavite u blender sa sokom od naranče, pomiješajte, dodajte banane, naribanu koricu od naranče i opet pomiješajte. Na kraju dodajte kokosovo ulje i miješajte do kremaste teksture. Dobivenu smjesu ravnomjerno raširite na koru i stavite u zamrzivač na nekoliko sati.
 
Pripremite čokoladno punjenje:
 
- 1 šalica indijskih oraščića
- 3 žlice badem mlijeka ili vode
- 1 smrznuta banana
- 3 žlice kakao praha
- 4 žlice rastopljenog kakao maslaca
- 4-5 žlica meda
 
Rastopite kakao maslac na vodenoj kupelji. Indijske oraščiće stavite u blender s mlijekom, pomiješajte dodajte bananu, kakao i med te sve dobro pomiješajte te na kraju dodajte kakao maslac i miješajte do kremaste smjesu.
 
Kolač izvadite iz zamrzivača te na nadjev do naranče rasporedite čokoladno punjenje pa opet vratite na nekoliko sati u zamrzivač.
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.