Advertisement
Zdravlje žene i muškarca

Osteopatija pomaže kod neplodnosti žena

Manualna tehnika koja se pokazala učinkovitom kod ženske neplodnosti

Osteopatija pomaže kod neplodnosti žena

Problematika ženske neplodnosti je uvijek vrlo interesantna, a istovremeno i delikatna. O njoj se mnogo više zna nego ranijih godina, ali još uvijek postoji tzv. nerazjašnjena neplodnost u kojoj osteopatija kroz svoj pristup u velikom broju slučajeva može pomoći kroz osteopatsku prizmu gledanja na zdravlje.

Takvo gledanje govori o međusobnom utjecaju tjelesnih sustava jedan na drugi, važnosti globalne cirkulacije, strukturi koja vlada funkcijom što podrazumijeva zdravu strukturu kao uvjet za optimalnu funkciju svih djelova tijela, prisutnosti vitalnog potencijala tijela kao djela zdravstvenog mehanizma, mogućnosti samoizlječenja kroz homeostazu i autoregulaciju, globalnom pristupu koji traži uzrok funkcionalnog poremećaja jer uzrok ove problematike može ležati u strukturalnim, ali i psihološkim i emocionalnim aspektima zdravlja.

Bračna neplodnost predstavlja nemogućnost začeća u periodu od godinu dana uz normalan spolni odnos.
 
Razlozi neplodnosti pokazuje na to da je u 40% slučajeva riječ u neodgovarajućoj proizvodnji ili transportu sjemena kod muškaraca. 50% se uzrok nalazi kod žena, pritom 25% otpada na neodgovarajuću proizvodnju jajne stanice, drugih 25% na oštećenje jajovoda i drugih smetnji koje utječu na spajanje spolnih stanica, prolazu i implantaciji oplođene jajne stanice. 10% se odnosi na nerazjašnjene uzroke neplodnosti.
 
Uzroci muške neplodnosti
 
Najčešće smetnje plodnosti kod muškaraca su u stavaranju normalnih muških spolnih stanica i njihovoj poretljivosti. Uzroci se nalaze kod preboljelih zaušnjaka, varikoziteta testisa, zastoja testisa u kanalu, hormonskih smetnji, diabetesu, stresu, infekcijama, tumorskim oboljenjima, oštećenom genetskom materijalu, korištenju alkohola i nikotina u većoj mjeri dr.
 
Uzroci ženske neplodnosti
 
Uzroci ženske neplodnosti su razni. Najčešći uzroci ženske neplodnosti se nalaze u oštećenim jajovodima, izostanku ovulacije, endometrioze i životnoj dobi žene. Rezultat je različitih bolesti ženskih spolnih organa, urođenih smetnji i problema u ravnoteži ili lučenju spolnih hormona.
 
Anomalije spolnih organa onemogućuju kontakt spermija i jajnih stanica, infekcije ostavljaju traga u oštećenju i smanjenoj prohodnosti jajovoda, a endokrini poremećaji dovode do izostanka ovulacije ili smanjenoj pripremljenosti maternice za prihvat zametka.
 
Uzroci neplodnosti se mogu naći i u posljedicama emocionalnih stanja i stresa uopće.
Osteopatskim tretmanom pozitivno utječemo na rad endokrinog sustava i spomenutih struktura koje su važne za začeće.
 
Osteopatija za neplodnost 
 
Osteopatski rad je kod neplodnosti žena usljed nepoznatih uzroka usmjeren na postavljanje osteopatske dijagnoze i rješavanju istih nizom osteopatkih tehnika.
Na početku se prilikom razgovora uzima osobna anamneza koja nas može uputiti na neku problematiku.
 
Pacijentice se subjektivno često izjašnjavaju o prisutnosti stresa, abdominalnim i ginekološkim operativnim zahvatima, ozljedama vrata i padova na zdjelicu, bolovima u vratu ili lumbalnoj kralješnici, dugotrajnoj konzumaciji kontracepcijskih lijekova, čestoj konzumaciji crne kave, lošoj cirkulaciji, napuhnutosti, lošoj probavi, umoru, glavobolji, problemima sa štitnjačom i dr.
 
Objektivni pregled je usmjeren na pronalaženje osteopatskih lezija kroz promatranje posturalnih odnosa lokomotornog sustava kroz stajanje i pokretanje (posturalna tipologija, pozicija dijelova tijela), odstupanje od središnje linije (simetrija-asimetrija), stanja ovojnica centralnog živčanog sistema (kranio-spinalna tvrda moždana ovojnica), cirkulacije krvožilnog i limfnog sustava, kvalitete primarnog respiratornog mehanizma u tijelu (PRM) i povećanim miofascijalnim tenzijama.
 
Objektivnim pregledom često nalazimo povećanu tenziju kranio-spinalne tvrde moždane ovojnice, leziju primarnog respiratornog ritma SBSa, restrikciju organa, lezije kralješaka visceralnog uzroka (korijen mesenterija), emocionalne lezije, fascijalne tenzije abdomena i prsišta, anatomski promijenjenu poziciju uterusa (antepozicija, retropozicija, anteverzija, retroverzija, dekstroverzija, sinistroverzija, elevacija, descenzus, antefleksija, retrofleksija), ali i ostalih organa (jajnika, bubrega, jetre ), odstupanja od središnje linije, blokadu na nekom od nivoa kralješnice, sakroiliakalnih zglobova i pubične simfize, adhezije ožiljnog tkiva, povećanoj toplini u abdominalnoj regiji.
 
Tretman se usmjeruje na rješavanje primarnih, pa sekundarnih osteopatskih lezija kako bi se postigao osteopatski cilj, odnosno optimiziranje organizma poboljšanjem cirkulacije, otpuštanjem blokiranih struktura i dobrim funkcioniranjem sistema kao preduvjet za začeće i održavanje trudnoće do poroda.
 
Uspješnost tretmana je velika budući da se u velikom postotku pokazuje da žene sa tzv. nerazjašnjenim uzrocima uspjevaju zatrudnjeti nakon primjene osteopatskih tretmana.
 
 
Napisao: Bojan Nasteski, viši fizioterapeut
Zdravstvena ustanova Medeor
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se