Advertisement
Komplementarna medicina

Osteopatija - liječenje bez lijekova i operacija

Otac osteopatije, američki liječnik Andrew T. Still osmislio je u 19. st. terapijski pristup na temelju zakona prirode, liječenja indijanaca te starih vještina namještanja kostiju

Osteopatija - liječenje bez lijekova i operacija

Na prvi spomen riječi osteopatija, prvo što biste mogli pomisliti jest da je riječ o nečemu vezanom uz kosti. Pa ipak, iako riječ osteopatija doista dolazi od grčkih pojmova osteon (kost) i pathos (patnja, trpnja, bol), u njoj je sadržano daleko više od našeg kostura, čitava jedna filozofija, znanost, vještina.

Dakle, riječ je o dijagnostičkom i terapijskom pristupu koji je gotovo nepoznat u Hrvatskoj iako je i u našim krajevima prisutan posljednjih desetak godina. Da bismo bolje objasnili o čemu je riječ, treba za početak spomenuti oca osteopatije, američkog liječnika dr. Andrew Taylor Stilla, koji je sredinom 19. stoljeća osmislio osteopatiju s ciljem liječenja oboljelih bez lijekova i kirurških zahvata. Najveći utjecaj na njegov rad imali su zakoni prirode, metode liječenja Američkih Indijanaca te stare vještine namještanja kostiju koje je preuzeo, razvio i pretvorio u pravi medicinski sustav iscjeljivanja. Općenito, Still je poklanjao pažnju svemu što je u svojstvu i funkciji zdravlja, a nije se usredotočio na bolest, odnosno bio je uvjeren da nam je Bog usadio „sredstvo“ za samoozdravljenje.
 
Liječenje tijela, uma i duha
 
Iako osteopat ne može postati bilo tko, već to moraju biti zdravstveni djelatnici (kandidati moraju raditi u zdravstvenim ustanovama ili klinikama; to mogu biti fizioterapeuti, ergoterapeuti, bolničke sestre, psiholozi, zubari, liječnici, šijatsu praktičari i slično), osteopatija se ne studira na medicinskom fakultetu. Program izobrazbe je vrlo sličan, ali dopunjen osteopatskim tehnikama, a studij traje oko pet godina. 
 
Javite li se osteopatu zbog svojih zdravstvenih tegoba ili tek samo zbog prevencije i opuštanja, trebate znati da stojite pred stručnjakom koji će vam pristupiti cjelovito, uzrok poremećaja bit će mu važniji od simptoma te će vas tretirati u cijelosti (fizički, emocionalno, psihički, spiritualno), a neće liječiti samo eventualnu bolest. 
 
Mehanizam samoizlječenja
 
Riječ je o manuelnoj tehnici, pa se tako i problem traži ručno – osteopat će dodirom utvrditi gdje se nalaze napetosti i blokade u tkrivu koje bi mogle biti uzrok boli i ostalih vaših tegoba. Potom se raznim tehnikama oslobađaju tenzije u tkivu, poboljšava prokrvljenost, ublažava bol, poboljšava pokretljivost, opće dobro funkcioniranje organizma te se općenito „pokreće“ sustav samoizlječenja. Drugim riječima, osteopat će vam pomoći da izliječite sami sebe.
 
Ukratko, u precizno definiranim načelima osteopatije sve su osnove objašnjene, a ta načela su:
 
- Funkcionalno jedinstvo - ovisnost jednog sustava o drugom 
- Dobra cirkulacija je neophodna za dobro zdravlje 
- Ako je struktura zdrava i pokretljiva onda i funkcija če biti optimalna 
- Osobni vitalni potencijal koji je dio našeg zdravstvenog mehanizma 
- Homeostaza i autoregulacija koji daju: mogućnost samo izlječenja 
- Osteopatski pristup je globalan i traži uzrok funkcionalnog poremećaja, a ne tretira samo simptome 
- Ona gleda cijelo tijelo globalno i holistički a ne samo dio koji je bolan 
- Poštovanje individualnosti svake osobe bez obzira na psihomotorički i psihosocijalni status 
 
 
„I began to see during the civil war, in that part of the states of Missouri and Kansas where the doctors were shut out, the children did not die.“ (Andrew Taylor Still) 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se