Advertisement
Komplementarna medicina

Ostavite cigarete uz hipnozu

Ako ste čvrsto odlučili prestati pušiti – možda je hipnoza pravo rješenje za vas.

Ostavite cigarete uz hipnozu

Prestanak pušenja može predstavljati pravi izazov, ali je to definitivno jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe i svoje zdravlje.

Mnogo ste puta čuli da je pušenje opasno po zdravlje, da predstavlja vodeći uzrok karcinoma respiratornih organa (pogotovo pluća) te da povećava rizike od srčanog udara, moždanog udara, respiratornih bolesti, astme i nekih drugih oboljenja.

Ako pokušaji da provedete odluku o prestanku pušenja nisu urodili plodom, ako ste pokušali prekinuti lošu naviku i nikotinskim flasterima i tabletama – ne predajte se. 
 
Što je hipnoza?
 
Hipnoza se definira kao promijenjeno stanje svijesti u kojem osoba djeluje kao da spava ili da je u transu. Klinička hipnoza koristi se u tretiranju brojnih psihičkih i fizičkih problema. Na primjer, često se koristi kao pomoć pacijentima u kontroli boli. Koristi se i kod problema prekomjerne težine, problema s govorom i ovisnostima.
 
Nije sasvim sigurno kako hipnoza djeluje te postoji nekoliko različitih teorija. Jedna smatra da se u relaksiranom stanju izoštrava koncentracija te da su hipnotizirane osobe puno prijemčivije na sugestije u odnosu na budno stanje. Iako osoba izgleda kao da je u transu, ona ipak nije bez svijesti i potpuno je svjesna okruženja u kojem se nalazi.
 
Kod hipnoze je potrebno još nešto naglasiti, usprkos onoga što smo o hipnozi saznali preko mađioničarskih i zabavnih nastupa – hipnotizirana osoba ne čini ništa protivno njenoj volji. Istraživanja aktivnosti mozga pokazuju da tijekom seansi hipnoze pacijenti pokazuju visoku razinu neurološke aktivnosti. 
 
Hipnoza za pušače
 
Tijekom seanse, pacijent će često biti zatražen da zamisli sve neugodne posljedice pušenja – kao što su recimo bolesti koje se javljaju kao posljedica pušenja. Hipnoterapeut može pacijentu i sugerirati da dim cigarete ima vrlo neugodan miris (po pokvarenoj ribi, recimo) ili da će mu pušenje ostaviti neugodan okus u ustima. 
 
Koliko je hipnoza pouzdana?
 
Hipnoza, generalno, nije za svakoga. Smatra se da jedna od četiri osobe neće primiti sugestiju te da na nju hipnoza neće djelovati.
Pa čak i kada je hipnoza uspješna – razina uspješnosti varira od osobe do osobe. 
Rezultati provedenih studija o hipnozi su prilično nepouzdani – studija provedena 2001. godine, objavljena u The Journal of Dental Education zaključila je da je polovica pacijenata tretiranih hipnozom prestala s pušenjem u roku od 11 mjeseci. Međutim, s druge strane, iz American Cancer Society and National Cancer Institute izjavljuju da djelovanje hipnoze na prestanak pušenja nije potkrijepljeno dokazima te da se uz hipnozu trebaju koristiti metode koje dokazano djeluju na prestanak pušenja. 
 
Kako pronaći pouzdanog hipnoterapeuta?
 
Dajemo nekoliko savjeta kako možete pronaći kvalificiranog hipnoterapeuta:
- osigurajte se da se radi o stručnjaku medicinske struke koja ima iskustva na području psihologije ili psihijatrije – nemojte se bojati zatražiti na uvid diplome i licence za rad
- licencirani hipnoterapeut  zasigurno vam neće preporučiti samo jednu seansu- čuvajte se onih koji se samo reklamiraju i nude vam 100% - tnu garanciju da ćete prestati pušiti – najčešće se radi o “lažnjacima”
- čuvajte se i onih koji za svoj rad uzimaju tisuće i tisuće i tisuće kuna – pravi hipnoterapeut će vam zaračunati istu satnicu po utvrđenoj tarifi, bilo da se radilo o hipnozi za prestanak pušenja ili onoj za olakšanje boli 
 
 
 
Izvor: National Center for Complementary and Alternative medicine
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se