Eko proizvodnja

Organski uzgojena hrana u borbi protiv raka

Češća konzumacija organske hrane povezana je s 25% manjim rizikom obolijevanja od raka, sugerira francuska studija

Organski uzgojena hrana u borbi protiv raka
 





Plaćanje onog skupljeg organskog voća i povrća sad bi se moglo itekako isplatiti – novo istraživanje sugerira kako bi konzumiranje organskih namirnica moglo smanjiti rizik od određenih vrsta raka. Naime, studija objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine pokazala je da su osobe koje su konzumirale prvenstveno organsku hranu imale manju vjerojatnost od razvoja ne-Hodgkinovog limfoma i karcinoma dojke u postmenopauzi u usporedbi s onima koji su rijetko ili nikada jeli organsku hranu, prenosi portal WebMD.

Predvođeni Julijom Baudry, epidemiologinjom na Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale, tim istraživača pratio je prehrambene navike 68.946 odraslih Francuza. Više od tri četvrtine volontera činile su žene, u prosjeku srednjih 40 godina. Ispitanici su kategorizirane u četiri skupine, ovisno o tome koliko su često u svoju prehranu uključivali 16 ekoloških proizvoda, među kojima su bili voće i povrće, meso i riba, gotova jela, biljna ulja i začini, dodaci prehrani i drugi proizvodi.

Istraživači su ih pratili u prosjeku nešto više od četiri i pol godine, a tijekom tog je razdoblja kod ispitanika zabilježeno ukupno 1.340 slučajeva raka. Najčešći je bio karcinom dojke (459), zatim karcinom prostate (180), rak kože (135), rak debelog crijeva (99) i ne-Hodgkinov limfom (47).

Usporedba rezultata ukazala je na poveznicu između konzumacije organske hrane i rizika od raka. Ispitanici koji su konzumirali najviše organske hrane imali su 25% manji rizik od razvoja raka – točnije, rizik od razvoja ne-Hodgkinovog limfoma bio je manji za 73% manje i 21% manji za razvoj karcinoma dojke u postmenopauzi.

Čak su i sudionici čija je prehrana bila niske do srednje kvalitete imali manji rizik od pojave raka ako su redovito birali hranu organskog podrijetla.

Kao moguće objašnjenje, autori navode značajno smanjenje onečišćenja do kojeg dolazi kada se konvencionalna hrana zamijeni onom organskom. No, čak i ako vam organske opcije nisu uvijek dostupne, izbacivanje voća i povrća iz prehrane nikako nije preporučljivo, jer je poznato kako prehrana bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od kroničnih bolesti i određenih karcinoma. Ipak, pokušajte barem voće i povrće koje se nalaze na zloglasnoj listi 12 namirnica najkontaminiranijih pesticidima, zamijeniti onima iz organskog uzgoja.

Pročitaj i ovo:

Ovih je 12 vrsta voća i povrća zatrovano pesticidima
Jadranka Boban Pejić: Jedina garancija kvalitete namirnica je certifikat organskog uzgoja

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se