Advertisement
Eko dom

Opuštanje u vlastitom dvorištu

Vrtne garniture za potpuni užitak na otvorenom

Opuštanje u vlastitom dvorištu

Dolaskom proljeća uređenje terasa, balkona i vrtova u prvom su planu. Slobodni trenuci provedeni u udobnoj vrtnoj garnituri, u izravnom kontaktu s prirodom i sunčevim zrakama, pravi su način za opuštanje i odmaranje.

Odabir vrtnih garnitura, od kojih ćete one manjih dimenzija uspješno smjestiti i na balkone manjih površina, ovisi o tome koliki komoditet želite i koliko ćete slobodnog vremena provoditi na balkonu, terasi ili u vrtu. Veličina raspoloživog prostora ograničavajući je čimbenik ako želite masivnije i udobnije stolce ili fotelje, popraćene stolom za veći broj osoba. Namjena garniture – za objedovanje ili trenutke opuštanja, utjecat će na odabir dizajna i razine udobnosti.

Materijali za izradu vrtnih garnitura su različiti: drvo, metal, kovano željezo, ratan, plastika te drugi umjetni materijali, od kojih mnogi imitiraju prirodne. Iako su vrtne garniture načinjene od prirodnih materijala najugodnije za ljudsko tijelo i najbolje se uklapaju u prirodni okoliš, one od umjetnih materijala i metala kao hladnog materijala, bolje podnose dugu izloženost različitim vremenskim uvjetima i vlazi. Vrstu materijala stoga odaberite u skladu s pozicijom vrtne garniture, a s obzirom na to koliko će biti izložena vanjskim utjecajima. Nadstrešnice i tende uvelike će zaštititi garnituru od vlage i tako joj produžiti rok trajanja.

Dileme pri odabiru vrtne garniture mogu biti vezane uz oblik stola. Iako su ovalni i okrugli oblici mekši i tako elegantniji u prostoru, često zauzimaju više mjesta i omogućavaju smještaj manjeg broja stolaca ili foteljica u odnosu na kvadratični stol sličnih dimenzija. Prednost kvadratičnih i pravokutnih stolova je ta što ih jednostavno smještate uz slobodni zid ili pregradu, dok ovalni ili okrugli uvijek stoje kao slobodnostojeći u prostoru i tako zahtjevaju veću tlocrtnu površinu za smještaj.

Vrtnu garnituru možete odabrati u kombinacijama različitih materijala. Kovano željezo i drvo, ratan i staklo, plastificirani pleteni materijali i metal, samo su neke od uspješnih kombinacija, koje vrtnu garnituru čine atraktivnijom. Jastuci, kao samostalni ili s naslonom, upotpunit će garnituru bojom ili uzorkom materijala. Boje odaberite u skladu s elementima koji se nalaze u okolini – poput tende, suncobrana, boje fasade i sl. Vrtna garnitura je element koji unosite u postojeći okoliš, pa ga nastojte skladno uklopiti vrstom materijala i koloritom.

Stil i način oblikovanja vrtne garniture prilagodite stilu uređenja vašeg doma. Ako garnituru postavljate na balkon ili terasu stana, koji su smješteni u višestambenom objektu, posvetite pažnju načinu oblikovanja fasade, a posebno vrsti ograde. Sve što se događa na vašem balkonu, projicira se na fasadu, pa stoga uz moderne fasade, koje karakterizira primjena stakla i aluminija izbjegavajte garniture od kovanog željeza ili masivnog drveta, koje su primjerenije rustikalnijim ugođajima.

Odabirom određene vrste vrtne garniture možete stvoriti željene ugođaje. Ovisno o smještaju vrtne garniture u prirodni ili urbani ambijent, možete stvarati kontrastne ugođaje ili efekt stapanja s okolišem. Ponekad je efektno zeleni vrt naglasiti modernim linijama i hladnim materijalima vrtne garniture, dok je u drugim slučajevima odabir toplih prirodnih materijala, poput drveta ili ratana pravo rješenje. Konačan odabir ovisi o senzibilitetu stanara, željom za dinamiziranjem ili smirivanjem prostora, ali oba rješenja mogu rezultirati izuzetno ugodnim balkonom, terasom ili vrtom.  

Vrtna garnitura definira vanjski prostor svojim dizajnom, materijalom izrade, dimenzijom i udobnošću. Svi ovi elementi određuju kvalitetu i interakciju garniture s okolinom. Uređenje eksterijera – u ovom slučaju balkona, terasa i vrtova, podjednako je važno kao i uređenje interijera, jer ti vanjski prostori postaju aktivni sudionici stanovanja u proljetnim, ljetnim i jesenskim mjesecima.

Napisala: Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se