Advertisement

Pitaj stručnjaka/Arhiva prethodnih odgovora

Vlatka Mileusnić, fitoaromaterapeutkinja

Vlatka Mileusnić, fitoaromaterapeutkinja

Prirodni preparati - mogu li stajati van hladnjaka?

Odgovoreno: 13.01.2019. u 09:29

Pitanje:

Poštovana,

Za lice koristim hidrolat rimske kamilice, sama svoju prirodnu kremu koju sam napravila od nerafiniranih biljnih ulja (lješnjak, neven, plod divlje ruže i eu palmarose), micelarnu otopinu. Mora li to sve baš stajati u hladnjaku? Isto me zanima i za tijelo za suhu kožu, pomiješala sam bademovo i suncokretovo ulje.

Za tijelo nekad i preventivno koristim kantarionovo ulje.... Može li ta prirodna krema stajati u sobi? Moraju li sva ta biljna ulja, hidrolati, micelarne otopine stajati u hladnjaku ili može u sobi gdje se ne grije? Koliko dugo imaju rok trajanja? Pitam ako sam na duže vrijeme daleko od kuće i nemam hladnjak? Isto to me zanima i za Euten kremu (ako znate) smije li ne biti u hladnjaku?

Ima li na kraju Euten krema kortikosteroide? Imaju li učinka Encian Artičoka tablete, namjeravam ih koristiti kao detox zbog psorijaze i seborejičnog dermatitisa?? Pijem i već 1.5 mj noćurak tablete 2x1000 mg (je li to puno?), ali ne vidim pomak.

Unaprijed puno hvala za odgovore.

 


Odgovor:
Poštovana, 
 
Hidrolat rimske kamilice bi, u principu, trebali držati u hladnjaku. Jedino ako je soba u kojoj ga mislite držati zaista prohladna i ako hidrolat mislite brzo potrošiti (za manje od mjesec dana) tada nije potrebno držati u hladnjaku. 
 
Ako u prirodnu kremu, koju sami radite, ne stavljate nikakav konzervans, tada bi kremu trebali držati u hladnjaku, ali poput hidrolata ako ćete brzo potrošiti (za manje od mjesec dana) isto nije potrebno držati u hladnjaku. 
 
Za micelarnu otopinu nisam baš dobro shvatila da li je radite sami ili koristite kupovnu. Kupovni proizvodi obično imaju neki rok trajanja naznačen na ambalaži, a u većini slučajeva sadrže i konzervans koji omogućuje da proizvod stoji na policama dulje vrijeme. Znači, kupovnu micelarnu otopinu ne morate držati u hladnjaku, a ako je sami radite na bazi hidrolata, vrijedi pravilo kao za hidrolat rimske kamilice. 
 
Mješavine biljnih ulja za njegu tijela nije potrebno držati u hladnjaku, ali je važno da nisu izložena direktnom suncu. 
 
Rokovi trajanja svih navedenih proizvoda ovise o puno parametara: točnom sastavu, sadržaju konzervansa, temperaturi i vlazi prostorije u kojoj se nalaze, pa čak i vrsti ambalaže i načinu izrade. U grubo, možemo reći:
 
- hidrolati, ako se drže u hladnjaku, imaju rok trajanja koji je naznačen na ambalaži. Izvan hladnjaka,  bilo bi ih dobro potrošiti unutar mjesec dana. Isto pravilo vrijedi za prirodne micelarne otopine na bazi hidrolata;
 
- prirodne kreme bez konzervansa se u pravilu moraju držati u hladnjaku i potrošiti za nekoliko tjedana. Neke kreme, ovisno o sastavu, mogu „izdržati“ nekoliko tjedana i izvan hladnjaka, ali kao što sam već napomenula, ovisi o točnom sastavu, temperaturi sobe, itd.;
 
- uljne mješavine za njegu tijela mogu trajati i do 12 mjeseci izvan hladnjaka.
 
Euten krema, kao i sve ostale komercijalne kreme, se mogu držati izvan hladnjaka (jer inače bi i u dućanu, gdje se kupuju, trebale stajati u hladnjaku). Koliko mogu vidjeti po sastavu Euten kreme, ona sadrži neke prirodne konzervanse, tako da njeno skladištenje izvan hladnjaka ne bi smio biti problem.  Također, obzirom da ta krema sadrži mineralna ulja koja nisu kvarljiva, rok trajanja joj je sigurno dulji od krema s nerafiniranim biljnim uljima. 
 
Proizvođači Euten kreme su napravili niz testiranja na kortikosteroide i svi nalazi su bili negativni. Sva dokumentacija se može vidjeti na stranici proizvođača  http://www.bioeliksireuropa.hr/krema-bioeliksir-euten.html
 
 
Moram priznati da nemam iskustva s tabletama artičoke od Enciana, pa Vam ne bih mogla konkretno reći koliko su učinkovite. Ono što Vam sigurno mogu preporučiti za čišćenje jetre i cjelokupnog organizma su S.I.P.F.-ovi, konkretno postoje na našem tržištu S.I.P.F. artičoke, čička i fukusa, koji se koriste za detoksikaciju. Ako želite napraviti čišćenje organizma zbog kožnih poteškoća (psorijaza i seboreja) tada je S.I.P.F. čička  terapija izbora. Naime, čičak se koristi baš u tu svrhu – kod kožnih poteškoća. Doze i način korištenja možete pronaći na stranicama uvoznika (www.aromedica.hr), kao i na ambalaži. 
 
Biljno ulje noćurka, ako ga želite koristiti terapijski, se može uzimati u dozama od 3 čajne žličice na dan. Znači, doza koju Vi sada uzimate je možda čak i premala. Isto tako trebate dati vremena da noćurak počne djelovati. Ono što možete napraviti je nabaviti biljno ulje noćurka i uzimati navedene doze. Prije toga Vam svakako preporučam da se konzultirate s liječnikom ili stručnim fitoaromaterapeutom. 
 
Srdačan pozdrav.
 
Vlatka Mileusnić
 
 
 
 


Komentari
Da biste mogli komentirati upite morate biti registrirani korisnik. Registriraj se ovdje.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se