Advertisement

Pitaj stručnjaka/Arhiva prethodnih odgovora

Vlatka Mileusnić, fitoaromaterapeutkinja

Vlatka Mileusnić, fitoaromaterapeutkinja

Prirodna kozmetika za prištiće na licu

Odgovoreno: 13.01.2019. u 17:31

Pitanje:

Poštovana,

imam problema s kožom lica već 2-3 godine. Borim se s malim sitnim prištićima po licu i u području brade. Kako mi se je stanje pogoršalo, te se je broj prištića povećao, odlučila sam otići dermatologu na pregled, te sam dobila terapiju. Effaclar gel za umivanje, Effaclar duo (+) krema za ujutro, SRS losion dva puta dnevno, te Triacneal kremu za navečer.

Otprilike dva tjedna nakon korištenja svega toga mi se je lice počelo pogoršavati, po licu mi se izbacilo još više tih sitnih prištića nego što sam imala. I doktorica mi nije spomenula da se treba izbjegavati sunce za vrijeme korištenja kreme Triacneal, a ja sam otišla na kupanje i samim time bila izložena na suncu. Od tada mi je lice u totalnom kaosu, crvenilo, upaljeni prištići i još više tih sitnih. Otišla sam na još jedan pregled i ona je rekla da se sada po pitanju toga ne može ništa napraviti i da moram čekati do jeseni. Izbacila mi je tu Triacneal kremu i rekla samo da nastavim s Effaclar gelom i kremom, te tim SRS losionom.

No, ja sam prestala sa svim tim, jer mi je sve to još više nadraživalo kožu i kupila sam si kremu na bazi biljaka, iz biljne apoteke. Otkako mažem samo s njom, krastice i crvenilo se povlače, ali ti sitni prištići ostaju i dalje i njih se nikako ne mogu riješiti. A sada mi je doslovno cijelo lice puno tih sitnih prištića. Moram napomenuti da imam ciste na jajnicima, te da mi je dermatologica rekla da je moguće da su prištići zbog toga. No negdje sam pročitala da su prištići kojima su uzročnik ciste, veliki i upaljeni. A ja nemam takvih.

Sada me zanimaju me dvije stvari – je li moguće da sam na početku prije odlaska dermatologu imala alergiju, pa su ti sitni komedoni nastali zbog alergije? I kako da ih se sada riješim?

Hvala Vam unaprijed na odgovoru,

Lijepi pozdrav!


Odgovor:

Poštovana,

O problematičnoj koži smo već puno puta pisali, pa ću Vas uputiti na te tekstove za koje savjetujem da proučite kako bi dobili bolju sliku koji su principi fitoaromaterapije kod problematične kože.
 
Jednu stvar trebam svakako napomenuti – bez obzira koji je uzrok Vašim problemima s kožom (hormoni, alergija ili nešto treće), terapija sigurno neće proći bez „njege iznutra“. To znači da će korištenje samo dermalnih pripravaka pomoći, ali ne u potpunosti. 
 
Kod svih kožnih poteškoća obavezno je čišćenje jetre 2-3 puta godišnje, te konzumacija dodataka prehrani u vidu biljnih ulja, te ostalih dodataka koji pogoduju koži (spirulina, klorela, cink, B vitamin...). Više o tome ćete pronaći u tekstovima.
 
Čvrsto vjerujem da će kombinacija prirodne kozmetike (koje i kako koristit ćete pronaći u tekstovima), te terapije „iznutra“ donijeti dobre rezultate.
 
Preporučeni tekstovi:
 
 
 
 
Prirodna kozmetika - kako koristiti i što očekivati (http://www.naturala.hr/prirodna-kozmetika-sto-ocekivati/855/)
 
Srdačan pozdrav,
 
Vlatka Mileusnić
 
 
 
 


Komentari
Da biste mogli komentirati upite morate biti registrirani korisnik. Registriraj se ovdje.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se