Advertisement

Pitaj stručnjaka/Arhiva prethodnih odgovora

Dr.med.univ. Denisa Legac

Dr.med.univ. Denisa Legac

Kako se riješiti unutarnjeg roditeljskog glasa i kritike?

Odgovoreno: 13.01.2019. u 11:47

Pitanje:

Poštovana,

kako se riješiti roditeljske kritike, barem one u glavi? Imam 40 godina, više-manje mi je život sređen, naučila sam nakon dosta godina pokušaja i pogrešaka voljeti sebe, opraštati si pogreške i ne biti pretjerano stroga prema samoj sebi, ali još uvijek se (rijetko, ali ipak) uhvatim kako samu sebe pošteno iskritiziram, baš onako kako su to nekad činili moji roditelji.

Sada znam da su to radili jer su i sami bili nesretni i neostvareni, ali kao djetetu mi se činilo da sam toliko nesposobna da ne znam niti hodati pravilno, a kamoli nešto više od toga. Danas imam dobru karijeru, obitelj, volim svoj posao, surađujem s ljudima koji me cijene, odustala sam odavno od toga da se dokazujem roditeljima - i stvarno mogu reći da sam veći dio svojih zamjeranja i trauma odradila i riješila, ali ponekad mi se ipak javi onaj glasić: "Ne, ti to ne možeš. Nisi dovoljno pametna, nisi dovoljno sposobna, to je prekrupan zalogaj za tebe!"

Htjela ja to priznati ili ne, glasić je odgovoran za mnoge propuštene prilike i strah od uspjeha koji me prati cijeli život. I priznajem, riješila sam ga se djelomično, a vas pitam - Kako ga se riješiti do kraja?

Lp

 

 


Odgovor:
Poštovana,
 
Neovisno o tome koliko smo odrasli i koliko smo iskustava u proživjeli, činjenica jest da predstavljamo dio obiteljskih sustava koji su nas pratili u djetinjstvu. Samim time nosimo nesvjesne i svjesne ideje, vjerovanja o sebi i svojoj okolini. Neka od tih uvjerenja, vjerovanja, popraćena su jakim osjećajima i unutarnjim monolozima.
 
Ponekad su ta uvjerenja nešto pozitivno za nas. iako se vrlo često ispostavlja da iduća generacija baš i ne profitira od ideja prethodeće joj. Tu počinje bitka za vlastiti individualizam i vlastiti unutarnji glas, koju prati osjećaj integriranosti, sigurnosti, a prije svega osjećaj slobode da u svakom trenutku možemo donijeti odluku koja je dobra za nas bez grizodušja da ćemo ili da jesmo nekom nanijeli emocionalnu štetu.
 
Pitate me kako se kao odrasla osoba možete riješiti roditeljskog glasa? Proces kojem težite zove se separacija.
 
Separacija od kolektivnih osjećaja koje nosi obiteljski sustav. Uobičajeno se individua počinje separirati u kasnijoj adolescenciji te završava separacijski proces do ulaska u bračnu zajednicu te stvaranja vlastitog obiteljskog sistema s vlastitim vrijednostima, unutarnjim glasovima.
 
Ta separacija ne znači neminovno da se odričemo svih ideja koje smo „pokupili” iz bazične obiteljske zajednice iz koje potičemo već da slobodnom voljom možemo birati kako ćemo definirati vlastiti život i osobnu unutarnju emocionalnu slobodu.
 
Odričemo se samo onih ideja i osjećaja za koje znamo da nam štete ili da nas sprečavaju da osjećamo osobnu unutarnju emocionalnu slobodu.
 
To jest cjeloživotni rad te ga je izuzetno teško sprovesti u djelo.
 
Kako starimo to je sam proces separacije teže započeti, te nas samo izuzetno teške situacije u kojima patimo od anksioznosti, maničnih napadaja ili depresivnih stanja popraćenih tjelesnim simptomima mogu natjerati na rad na sebi. U suprotnom rijetko tko je voljan upustiti se u bolan proces odvajanja i separiranja od obiteljskog sistema, jer je jednostavno tako lakše živjeti i često se mnogima čini logičnijim i jednostavnijim.
 
Rješenje je naći dobrog psihoterapeuta koji će vas pratiti i motivirati da:
a. Saznate tko ste
b. Saznate što želite u životu
c. Saznate kako se želite osjećati
d. Spoznate kakav status u zajednici (obiteljskoj) želite imati
e. Shvatite koliko ste voljni investirati emocionalno u ciljeve koje ste sebi postavili
 
Nakon 2–4 godine rada na sebi riješit ćete se većih unutarnjih problematika te ćete naučiti sami rješavati novonastale probleme s kojima ćete se možda suočiti u budućnosti.
 
dr.med.univ. Denisa Legac
 
 


Komentari
Da biste mogli komentirati upite morate biti registrirani korisnik. Registriraj se ovdje.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se