Advertisement

Pitaj stručnjaka/Arhiva prethodnih odgovora

Vlatka Mileusnić, fitoaromaterapeutkinja

Vlatka Mileusnić, fitoaromaterapeutkinja

Kako liječiti akne na području vrata nakon puberteta?

Odgovoreno: 13.01.2019. u 17:33

Pitanje:

Poštovani,

Imam 26 godina i jako problematičnu kožu, osobito na području vrata. Problemi s aknama pojavili su se za vrijeme puberteta, a 2009. godine razina testosterona bila je 4,5 nmol/L (referentne vrijednosti: 0,2 – 2,6 nmol/L). Neko vrijeme pila sam minociklin i Yasmin tablete pa je moja koža izgledala bolje, no ovo ljeto stanje se značajno pogoršalo, osobito na vratu, dok mi je lice uglavnom čisto. Ponovno sam vadila spolne hormone, no nalaz je ovoga puta u granicama referentnih vrijednosti. Referentni interval Prolaktin 314.7 72-511 FSH 11.9 3,50-12,5 (folikularna faza – hormoni vađeni 3. dan ciklusa) LH 4.5 2.4-12.6 Estradiol 152.8 46-607 Testosteron 1.75 0.22-2.9 Slobodni testosteron 0.0237 0.004-0.039 SHBG 52.6 26.1-110. Također, radila sam UZV jajnika koji je uredan, što znači da možemo isključiti policistične jajnike. Hormoni štitnjače također su u granicama referentnih vrijednosti kao i hepatogram.

Budući da više nisam u pubertetu i da ovo stanje, sa svim urednim nalazima, nije normalno za moju dob, želim pronaći njegov pravi uzrok. Trebam li kontrolirati još nešto (helio pylori, alergije...)? Prema savjetu dermatologa, trenutno pijem doksiciklin i Diane 35 te koristim losion s klindamicinom i Mirobact mast. Dakle, Dianama liječim problem policističnih jajnika koji u mom slučaju ne postoji. Usto, tijekom svih ovih godina nisam primijetila nikakvo poboljšanje koristeći losion s klindamicinom. Počinjem misliti kako dermatolozi kao po nekakvoj šabloni propisuju doksiciklin, kontracepciju i losion s klindamicinom bez detaljnog pregleda. Ne želim nikoga uvrijediti, ali takvu sam si terapiju mogla propisati i sama.

Molim Vas za mišljenje i savjet.

Unaprijed hvala


Odgovor:

Poštovana,

Kao prvo, htjela bih Vam reći kako akne nisu karakteristične samo za pubertet – tzv. odrasle akne poprilično su uobičajena pojava. Nažalost, sve više žena pati od tog poremećaja, čak i nakon 30. godine života. Moglo bi se mnogo raspravljati o uzrocima ovog stanja, a moje mišljenje je da ono javlja kao posljedica našeg načina života – stresa, neadekvatne prehrane, nedovoljno sna...

Ne vidim razlog za uzimanje antibiotika i kontraceptivnih preparata bez nekih drugih indikacija osim akni. Kako ste naveli, svi nalazi koje ste napravili uredni su. Trebali biste uzeti u obzir i negativne posljedice takvih terapija, koje vrlo lako možete pronaći i na internetu, a možete se raspitati i kod Vašeg liječnika. Možda je, nakon svih tih neučinkovitih terapija, vrijeme za prirodno liječenje?

Već sam dosta pisala o problematičnoj koži, tretmanima izvana i iznutra te prehrani vezanoj za taj problem. Pozivam Vas da pogledate već objavljene odgovore na Naturali (tekst o prirodnoj kozmetici Prirodna kozmetika – što očekivati? i Prirodna kozmetika izvana i iznutra, tekst o aknama kod adolescenata – može se primijeniti i kod Vas – Za akne i prištiće tinejdžera stiže pomoć iz prirode i dodatni tekst o aknama Fitoterapija ima rješenje za bolne akne), kao i  tekstove u našem Oshadhi web dućanu.

U navedenim tekstovima pronaći ćete savjete kako primjenjivati fitoaromaterapiju kod problematične kože, a ako budete imali dodatnih pitanja, slobodno me kontaktirajte na info@oshadhi.hr.

Srdačan pozdrav,

Vlatka Mileusnić

 Komentari
Da biste mogli komentirati upite morate biti registrirani korisnik. Registriraj se ovdje.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se