Zdravo i fino

Odabran ovogodišnji Chtef Zagorski chef

Marko Futivić iz Bluesun Hotela Kaj svojim je receptom za glavno jelo i desert oduševio žiri te zaslužio titulu Chtefa Zagorskog chefa

Odabran ovogodišnji Chtef Zagorski chef

U srijedu, 28. listopada 2015. godine u Mariji Bistrici je održana velika kulinarska manifestacija Krapinsko-zagorske županije Chtef Zagorski chef. Pobjednik petog izdanja je Marko Futivić iz Bluesun Hotela Kaj iz Marije Bistrice, zahvaljujući kojem statua Zagorskog chefa drugu godinu za redom ostaje u Mariji Bistrici.

Marko Futivić iz Bluesun Hotela Kaj pobjednik je petog izdanja Chtefa Zagorskog chefa, koji je pripremio glavno jelo "Kokoš na jaje" i desert "Tko je smjestio vjeverici". Mirko Ljubić, kuhar iz restorana Dvorac Mihanović iz Tuheljskih Toplica osvojio je drugo mjesto, dok je treće mjesto pripalo Mislavu Božiću iz Hotel&Restoran Villa Magdalena iz Krapinskih Toplica. Natjecatelji su ove godine imali zadatak pripremiti glavno jelo i desert od mesa kokoši hrvatice te heljde i oraha. U ocjenjivačkoj komisiji bili su gastronomski znalci Slavko Večerić, etablirani zagorski kuhar, počasni član Hrvatske kulinarske akademije, koji trenutno vodi kulinarsku emisiju Kruške i jabuke, Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje i Ivana Vukmanić, članica žirija ispred Gastronauta, višestruko nagrađivana kuharica i gastronaut edukatorica.

Na petom izdanju Chtefa Zagorskog chefa nastupili su i Jakov Mirt, Terme Jezerčica, Donja Stubica, Ivan Đurkin Benkotić, Restoran catering "Sermage" Sv. Križ Začretje, Marko Živaljić, Majsecov mlin, Donja Stubica i Zdenko Brlić, Restoran Kod Golubeka, Zabok. Nagradu su pobjedniku uručili ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, nagradu za drugo mjesto predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, a nagradu za treće mjesto zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol i saborska zastupnica Dunja Špoljar.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić se prilikom pozdravnog govora prisjetio prve manifestacije Chtef Zagorski chef, kada je on, tada kao župan KZŽ, i sam kuhao, ali izvan konkurencije. - Želio bih zahvaliti svima što održavate ovaj kulinarski show, koji također igra svoju ulogu u brendiranju Zagorja kao prepoznatljive turističke destinacije, kroz gastronomiju, koja u suvremenom turizmu 21. stoljeća, zajedno uz enologiju, postaje broj jedan. U narednim godinama stoga bi trebalo učiniti dodatne napore da se cjelokupna ponuda podigne za još stepenicu, dvije više. U toj priči svakako bi trebalo razmišljati o otvaranju kulinarskih akademija na kojima bi se na jednoj višoj razini učilo o pripremanju autohtonih specijaliteta od namirnica iz Zagorja, koje su po kvaliteti, najbolje na svijetu. Sve navedeno omogućit će nam da zatvorimo krug i da zaista Zagorje kao destinacija bude Bajka na dlanu.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar na početku obraćanja zahvalio je ministru Hajdašu Dončiću, na tome što je, dok je on bio župan Krapinsko-zagorske županije pokrenuo manifestaciju Chtef Zagorski Chef te je dodao - Već godinama brendiramo Zagorje kao ozbiljnu turističku destinaciju, što je nemoguće bez turističkih djelatnika, bez ljudi iz struke, ali zajedničkog nastupa. Posljednja nagrada u nizu koju smo dobili, Brand Leader za predvodnika kontinentalnog turizma u jugoistočnoj Europi potvrđuje da smo na dobrom putu. U prilog tome govore i nedavno održani Dani turizma u Poreču, na kojima je odano veliko priznanje turizmu Krapinsko-zagorske županije. Naime, od 28 nagrada u 7 kategorija, čak ih je 9 otišlo u Zagorje. Naravno da se uvijek može bolje i više, zbog toga smo i krenuli izradu Master plana turizma Krapinsko-zagorske županije, s čijom implementacijom želimo kroz deset godina povećati broj dolazaka, noćenja broj zaposlenih za pet puta.

Pozdravne riječi uputili su i direktorica Bluesun Hotela Kaj Martina Kovačić te načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički. Nakon svečanog otvorenja, prof.dr.sc Zlatko Janječić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kojem je uže područje znanstvenog djelovanja zaštita hrvatskih izvornih pasmina peradi, imao je kratko izlaganje o zaštiti izvornosti mesa i jaja kokoši hrvatica na razini RH i EU. Događanju su nazočili i zamjenici župana KZŽ Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek te potpredsjednik Skupštine KZŽ Tomislav Končevski. Posjetitelji su pratili ocjenjivanje gotovih jela koja su potom i kušali, ali su uživali i u bogatom popratnom programu tijekom kojeg su mogli degustirati brojne zagorske delicije poput meda, mesa zagorskog purana, bučinog ulja, neizostavnih štrukli i tradicionalnih Babičinih kolača te vrhunskih zagorskih vina i pjenušaca poznatih zagorskih vinara Bodrena, Bolfana, Vugleca, Severa i Zdolca.

Na ovogodišnjem Chtefu Zagorskom Chefu predstavljen je i projekt tri vrhunska zagorska restorana - Academie, Villa Magdalene i kleti Bolfan, Zagorje 3D Gourmet Experience, koji uključuje posebnu ponudu 3 degustacijska menija s 5 sljedova u svakom restoranu (više informacija ovdje). Ove godine na manifestaciji su svoje umijeće u spravljanju jela predstavili i učenici Srednje škole Zabok, koji su na nedavno održanom međunarodnom natjecanju učenika srednjih ugostiteljskih škola Europe nastupili u svim kategorijama i osvojili dva prva i jedno drugo mjesto. Iduće godine, učenici će na šestom izdanju Chtefa Zagorskog chefa sudjelovati kao ravnopravni natjecatelji. Manifestaciju Chtef Zagorski Chef posjetili su i članovi Kluba Gastronaut, kojeg čine vodeći hrvatski ugostitelji te stručnjaci u enologiji i ugostiteljstvu, koji su tog dana započeli svoje dvodnevno studijsko druženje u Zagorju.

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.