Advertisement
Fitoterapija i aromaterapija

Obavijest Ministarstva poljoprivrede - atropin u čaju čička!

Molimo vas da prenesete ovu vijest na što više adresa

 Obavijest Ministarstva poljoprivrede - atropin u čaju čička!

Čaj korijena velikog čička poznato je sredstvo za detoksikaciju i djelovanje na kožne probleme. Kod jednog se našeg proizvođača, osim sastavnica koje treba sadržavati korijen velikog čička pojavio i atropin - izuzetno opasan alkaloid koji može izazvati kobno trovanje. 

Donosimo obavijest za potrošače objavljenu na stranici Ministarstva poljoprivrede i apeliramo na naše čitatelje da prošire vijest.
 
SUSTAV BRZOG UZBUNJIVANJA ZA HRANU I HRANU ZA ŽIVOTINJE - HR RASFF - obavijest za potrošače
  
Povlačenje i opoziv proizvoda – Čaj od korijena čička (Bardanae radix), lot: 034710, rok trajanja: srpanj 2012.
 
Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda: Čaj od korijena čička (Bardanae radix), oznake lota: 034710, roka trajanja: srpanj 2012., proizvođača Herbarium d.o.o.
 
Putem HR RASFF sustava od strane Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, zaprimljena je hitna obavijest o nalazu atropina u čaju od korijena čička. Po provedenom laboratorijskom ispitivanju od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utvrđeno je da uzorak predmetnog proizvoda, oznake lota 034710, sadrži atropin koji nije prirodna sastavnica biljke Bardanae radix.
 
Atropin je prirodno prisutan alkaloid u biljkama velebilje (Atropa belladona), bunika (Hyosciamus niger), bijeli bun (Scopolia carniolica) i kužnjak (Datura stramonium). Atropin se resorbira iz probavnog trakta, a izlučuje se urinom.
 
Neiskusni sakupljači bilja lako mogu zamijeniti biljke čičak (Bardanae radix) i kužnjak (Datura stramonium).
 
Konzumacija malih količina navedenih biljaka može dovesti do pojave trovanja atropinom. Kod trovanja atropinom mogu se javiti znakovi kao što su ubrzan rad srca, suhoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žućne vrećice. Također, može doći do proširenja i paralize zjenica te povišenja očnog tlaka, osobito kod osoba koje pate od glaukoma. Kod starijih osoba može doći do gubitka pamćenja, osjećaja izgubljenosti ili uzbuđenja. Kod djece dolazi i do povišenja temperature.
 
Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, zabranila je promet i daljnju upotrebu predmetnog proizvoda te je naredila povlačenje proizvoda iz maloprodaje i obavještavanje potrošača o razlozima povlačenja. 
 
Podaci o proizvodu:
 
Proizvod: Čičak korijen - Čaj od korijena čička (sastav: Bardanae radix)
Pakiranje: Prozirna nepropusna vrećica (primarna ambalaža) i kartonska kutija na kojoj se nalazi originalna oznaka na hrvatskom jeziku, neto 50 g
Rok trajanja: upotrebljivo do 07. 2012.
Šarža/Lot: 034710
Proizvođač: Herbarium d.o.o., P. Preradovića 183, Pitomača, Hrvatska
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se