Zdravo i fino

Njoki od ricotte

Razveselite nepce novim načinom izrade poznatog jela

Njoki od ricotte

Ako tražite novo zanimljivo jelo koje je istovremeno i zdravo, Maja Matus s  Dalmatia Gourmande bloga ima pravi recept za vas! Ovi njokići jako su laganog okusa pa se zbog toga mogu poslužti s bilo čime. Njoj su ipak bili najbolji u umaku od smeđeg maslaca i kadulje: na zagrijanoj tavi dodati malo običnog maslaca i na laganoj vatri miješajući pustiti da uhvati blago smeđu boju.

 

U međuvremenu dodati 2-3 listića svježe kadulje i lagano ih popržiti. Dodati kuhane njokiće i poslužiti!

  

Njoki od ricotte

(za 2 osobe)

 

Potrebni sastojci:

·       500 g ricotta sira

·       2 žlice ribanog Parmezana
 
·       1/2 žličice ribanog muškatnog oraščića
 
·       1 cijelo jaje
 
·       4 velike žlice glatkog pšeničnog brašna (tip 550)
 
·       prstohvat soli
 
·       pšenična krupica (gris)
 
Njoki od ricotte 
 

Priprema:

·       Ricotta sir pomiješajte s parmezanom, oraščićem i soli. Dodajte jaje pa umiješajte brašno, žlicu po žlicu. Iako će vam se smjesa učiniti pomalo gnjecavom, nemojte dodavati više brašna jer će vam njoki biti žilavi i pretvrdi.

·       Radnu plohu pospite grisom pa istresite pripremljenu smjesu sa ricotta sirom. Oblikujte smjesu u valjak vidine otprilike 3 cm pa dobro uvaljajte u gris sve dok se ne prestane lijepiti za radnu ploču. Meni je bilo potrebno tek pola čaše grisa, pa i manje.

·       Od pripremljenog valjka pomoću oštrog noža režite njoke debljine 1 cm. Izrezane njoke pospite s još malo grisa.

·       U međuvremenu, u dublji lonac stavite vodu da zavrije. Kada je voda zavrila blago ju posolite pa dodajte njokiće. Nemojte dodavati sve dojednom da vam se ne slijepe.

·       Kada se njokići dignu na površinu, ostavite ih da kuhaju još oko 30 sekunda, a potom ih izvadite iz vode i prelijte umakom po želji. Poslužite vruće ili mlako.

 

 

Njoki od ricotte
 
 
Njoki od ricotte
 
  
Pripremila i fotografirala: Maja Matus
Blog Dalmatia Gourmande
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.