Advertisement
Zdravo i fino

Nikada dovoljno smokava – zato donosimo recept za džem, tost i parfe od smokvi

Zagristi u svježu, zrelu smokvu jedna je od najvećih ljetnih radosti, a kad su u sezoni, dobrodošle su u gotovo svakom receptu

 Nikada dovoljno smokava – zato donosimo recept za džem, tost i parfe od smokvi


Voljene zbog slatkog i blagog okusa te raznovrsnih recepata, smokve sadrže malo kalorija i još manje masti. Tako jedna velika sirova smokva ima samo 47 kalorija, što je čini odličnim voćem za lagani obrok i grickanje na plaži.

I suhe i svježe smokve su jednako dobre. 30 grama suhih smokvi sadrži 3 grama vlakana, koja pomažu sporoj probavi, ublažavaju zatvor i pridonose osjećaju sitosti. Također pridonose snižavanju kolesterola i kontroliraju razinu šećera u krvi.

Ako želite u svoju prehranu dodati još antioksidansa, ne možete pogriješiti sa smokvama. Prema studiji iz 2005. godine, suhe smokve posjeduju izvrsna antioksidativna svojstva. Antioksidansi djeluju kao „protuotrov“ za slobodne radikale koji mogu oštetiti stanice u tijelu, zbog čega stručnjaci preporučuju da povećate svoj unos antioksidansa tako što ćete jesti više voća i povrća kao što su smokve.

Smokve su dobar izvor kalcija, važnog minerala zbog njegove uloge u prevenciji osteoporoze i drugih zdravstvenih problema. Također su jedan od najbogatijih biljnih izvora raznih vitamina i minerala, uključujući vitamin A, vitamin C, vitamin K, B vitamine, kalij, magnezij, cink, bakar, mangan i željezo.

Zbog ovih razloga vrijedi razmisliti o dodavanju smokvi u ljetnu salatu ili isprobavanju sljedećih recepata.

Slatko slane smokve na tostu

Sastojci
- kruh sa sjemenkama
- krem sir za mazanje
- smokve
- maslinovo ulje
- med
- morska sol

Priprema
Na kruh namažite krem sir. Na vrh stavite narezane zrele smokve i posipajte maslinovim uljem i medom. Začinite pahuljastom morskom soli.


Super-jednostavan džem od smokve

Sastojci
- 450 g smokvi
- 1/2 šalice (filtrirane) vode
- 2 žlice meda
- prstohvat soli
- 3-4 žlice balzamičkog octa, prema ukusu

Priprema
Stavite smokve i vodu u posudu, pustite da zakipi. Kuhajte 10-15 minuta ili dok smokve ne postanu mekane i počnu se raspadati.
Dodajte med, sol i balzamički ocat i smanjite toplinu na srednju/nisku.
Smjesu pretvorite u pire pomoću štapnog miksera.
Nastavite kuhati na srednjoj / niskoj temperaturi 10 minuta ili dok ne postignete željenu gustoću.
Prebacite u posudu i čuvajte u hladnjaku 7-10 dana.


Parfe od smokvi i oraha


Sastojci
- 2 zrele smokve, narezane na šestine
- 2 žlice cijelih oraha
- 1 šalica običnog grčkog jogurta
- med ili javorov sirup

Priprema
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
Narežite smokve na četvrtine ili šestine i stavite ih na lim za pečenje, s narezanom stranom prema gore. Stavite i orahe na lim za pečenje
Orahe pecite 5 do 8 minuta (dok se ne tostiraju i dobe laganu boju), a smokve 15 do 20 minuta, ili dok sokovi ne iscure, a one postanu mekane na dodir. Maknite smokve iz pećnice i pustite da se ohlade.
U čašu dodajte sloj jogurta, nakon čega slijedi sloj pečenih smokava i oraha te malo meda. Dodajte još jedan sloj jogurta te na vrh smokve, orah i med.

 

 Pročitaj i ovo:

Grickalica koja vraća energiju: Energetske kuglice u tri zdrave varijante
Sirovi kolač od svježih smokava - savršena ljetna poslastica
Dva lagana ljetna deserta s malinama u glavnoj ulozi

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se