Zdravo i fino

Nije svaki klipič varaždinski klipič

Za vas ih je pripremila Dijana Lemon

Nije svaki klipič varaždinski klipič
Tradicionalni Varaždinki recept Dijana Lemon s portala Kuhari.com isprobala je davnih dana, a sada svoje umjeće izrade klipiča dijeli s čitateljima Naturale - ovo jednostavno moramo isprobati! Za zdraviju varijantu Naturalci preporučuju da koristite ili bezglutensko ili pak integralno prašno.  
 
 
Sastojci za 10 osoba (za oko 25 klipiča)
 
1 kg brašna
6 dl mlijeka
2.5 dl ulja
8 dkg svježeg kvasca
2.5 dkg soli
2 dkg šećera
malo sezama ili kumina
 
 
Priprema 
 
- Kvasac se stavi dizati s malo toplog mlijeka (oko 2 dcl), malo brašna i šećera. 
- U prosijano brašno dodamo sol, ulje, dignuti kvasac i s ostatkom mlijeka zamjesimo mekano tijesto. 
- Tijesto se mora jako dugo i dobro mjesiti da bude rahlo. (Kad ga mjesimo dobro je misliti na nešto što nas muči - kažu Varaždinci).
- Ostavimo ga da se diže na toplom. 
- Kad se tijesto diglo iz njega napravimo 25 komada kuglica te ih stavimo na plohu da se ponovno dižu. 
- Svaka kuglica se razvalja na otprilike 20 cm. 
- Tijesto se počne zamatati odozdo prema gore i pri tome se rasteže na duljinu tako da klipiči izgledaju oko 25 cm duljine. Složimo ih na protvan i opet stavimo da se dižu. 
- Premažemo ih žumanjkom i posipamo kuminom ili sezamom. 
- Peku se na 200-220 stupnjeva oko 10-12min (ovisno o pećnici).
 
 
Autor: Dijana Lemon
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.