Fitoterapija i aromaterapija

Neodoljivi kakao maslac

Miriši po kakau, čokoladnog je okusa, oslobađa od stresa i čini kožu neodoljivo mekom...

Neodoljivi kakao maslac

Theobroma cacao latinski je naziv za svima dobro poznatu biljku kakaa. Jedan od njenih najvažnijih prerađevina je kakao maslac s vrlo širokom primjenom i još brojnijim kvalitetama. Koristi se u proizvodnji čokolade, a u kozmetici je neizostavan sastojak u preparatima za njegu kože. Jedina dvojba je u tome treba li ga pojesti ili namazati njime kožu, prosudite sami.

Kakao maslac je jestiva masna krutina svjetložute boje specifičnog mirisa po kakau i čokoladnog okusa. Dobiva se iz kakao mahuna na način da se hladnim putem prešaju izmiješani i usitnjeni dijelovi mahuna. Na sobnoj temperaturi je krutina koja se otapa na temperaturi od 34 do 38 stupnjeva. Ima vrlo specifičnu kristalnu strukturu što se koristi pri izradi čokolade (daje mu mekanu teksturu).

Neodoljivi kakao maslac

Sastav

Sastoji se od 60% zasićenih masnih kiselina (stearinska, palmitinska, miristinska i ostale), 30-40% mononezasićenih (oleinska, palmitoleinska) i 5-10% polinezasićenih masnih kiselina (linolna, linolenska).

Svojstva i primjena

Kakao maslac glavnu primjenu nalazi u konditorskoj industriji za proizvodnju čokolade. Ima najstabilniju strukturu od svih poznatih ulja i masti i vrlo se teško kvari. Tu osobinu zahvaljuje sadržaju velike količine prirodnih antioksidansa. U kozmetici se koristi za proizvodnju sapuna i mlijeka za kožu. Uvijek se nalazi u sastavu pripravaka za prevenciju i smanjenje strija, posebno tijekom i nakon trudnoće.

Primjenjen kao čisti kakao maslac, vrlo će brzo dovesti do nestanka ožiljaka i mrlja nakon opeklina i ozljeda. Kakao maslac daje koži vlažnost i mekoću. Nanesen na kožu stvara barijeru između osjetljive kože i okolice što spriječava iritaciju tih područja. Kod primjene u masaži, pomaže u relaksaciji i oslobađanju od stresa, vjerovatno i radi svog vrlo ugodnog mirisa. Sastavni je dio balzama za usne.

 

 

Neodoljivi kakao maslac
 
Neodoljivi kakao maslac
 
 
Napisao: Valter Ajman, dr.med., fitoaromaterapeut
Studio Aromedica
 

 
 
 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.