Zdravo i fino

Nema do domaće sarme!

Recept za tradicionalno novogodišnje jelo - domaću sarmu

Nema do domaće sarme!

Nakon, po mnogima, ˝najluđe noći u godini˝ i dočeka nove 2013. godine ništa ne prija bolje od okrijepe u obliku domaće sarme. Napravite ju danas za nadolazeće dane jer je sarma još slađa kad kad odstoji dan - dva. Kiseli kupus će u vaš sistem unijeti potrebne količine C vitamina, a ostatak ovog jušnog i toplog jela obložit će od prethodne večeri već pomalo izmorene želuce.

 


Sastojci (za 4 osobe):

fotografija: gorila.jutarnji.hr

1 kg kiselog kupusa (srednje velika glavica kupusa)
600 dag mljevenog mesa iz organskog uzgoja
1 žlica crvene paprike
10 dag riže
3 - 4 češnja češnjaka (nasjeckati)
2 glavice luka (nasjeckati)
10 dag pancete
Ulje
Sol, papar, peršin

 

Nema do domaće sarme!


Postupak:

Na srednje jakoj vatri propirjajte luk i pancetu nasjeckanu na kockice. Pret kraj pirjanja u posudu dodajte i nasjeckani češnjak. Dobivenom smjesom prelijte mljeveno meso. Smjesi zatim dodajte i ostatak začina: crvenu papriku, sol, papar, peršin i rižu.

Pažljivo odvojite listove kupusa od same glavice i obrežite zadebljanja pri dnu svakog lista kako biste dobili ujednačene debljine svih listova. U svaki list stavite malo mesne smjese (otprilike pola šake) i zamotajte list u sarmice.

Na dno posude u kojoj ćete kuhati sarmu ulijte malo vode i na dno poslažite malo narezanog kupusa. Sve lagano zasolite i prokuhajte na srednje jakoj vatri dok se trakice kupusa ne opuste.

Zatim dodajte sarmice , ostatak nasjeckanog luka i malo crvene paprike te dolijte vode dovoljno da prekrije sarmice. Ostatke narezanog kupusa stavite na vrh i poklopljeno kuhajte na laganoj vatri oko dva sata.

Po potrebi pogustite jušni dio sarme zaprškom te prokuhajte još neko vrijeme bez miješanja.

Sarmu možete poslužiti uz pire krumpir ili ju jesti uz kruh kao prilog.


Dobar tek!

 

 



 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.