Ljetujte s Naturalom

Neka ljetna zabava počne!

Što je ljetna proslava bez brzih i ukusnih zalogaja? Budući da su takve zabave obično u znaku opuštene atmosfere i ležernog druženja, predlažemo da u tom stilu bude i hrana – lagana, šarolika, jednostavna za pripremu i gušt za nepce

Neka ljetna zabava počne!
 





Ako dugi ljetni dani i tople večeri na otvorenom nisu povod za zabavu bez nekog posebnog razloga, ne znamo što je. Osim uobičajenog roštilja (jer zašto biste se i vi pržili ako baš ne morate), naš su prijedlog lagani ljetni zalogaji koji se brzo spremaju i još brže nestaju. Hladne salate, osvježavajući umaci, sitni kanapei i ostale popularne finger food opcije provjereni su recept za ljetni meni.

Priroda nas je u ovo doba godine opskrbila najšarenijim plodovima, iskoristite to – zato, koktele dobro opskrbite svježim voće, poslužite ražnjiće s jagodama, lubenicom i malinama, a večer zaokružite laganim (i sirovim) desertima. Dodajte tome još dekoracije u stilu uradi sam i svjetleće lampione, i kulisa za ljetnu zabavu već je postavljena – preostaje samo okružiti se dragim ljudima.

Neka ljetna zabava počne!

Umak tzatziki

Hladno i osvježavajuće, baš kao što ljeto i zahtjeva – tzatziki je hladni umak od jogurta, krastavaca, češnjaka i limuna koji svoje podrijetlo vuče iz Grčke. Iako ga Grci najčešće jedu uz mesu, toliko je dobar da bismo ga najradije jeli uz sve, a savršeno pristaje u svaki ljetni meni.

Sastojci
- 1 veliki krastavac
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- 500 g grčkog jogurta
- vlasac
- 1/2 limuna
- sol, papar

Priprema
Krastavac ogulite i naribajte na sitno, posolite i ostavite da pusti vodu. Ocijedite ga, prebacite na ravnu plohu i papirnatim ručnikom osušite ostatak vode.
Naribajte češnjak te pomiješajte s krastavcem i jogurtom. Dodajte nasjeckani vlasac i sok polovice limuna. Po ukusu dodajte sol i papar.
Poslužite uz ražnjiće od povrća ili kao dip uz grickalice.


Rajčica i paprika na hladno

Niste fan juhe usred ljeta? Ovu biste ipak mogli zavoljeti jer je riječ o hladnoj juhi od rajčice i paprike za koju ne trebate paliti štednjak. Gazpacho je podrijetlom iz Španjolske, priprema se od sirovog povrća i silno osvježava tijekom vrelih ljetnih dana.

Sastojci
- 3 srednje rajčice
- 1 srednji krastavac
- 1 crvena paprika
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice balzamskog octa
- 2 žlice maslinova ulja
- sol, papar
- 5-6 listova svježeg bosiljka

Priprema
Povrće operite i narežite na krupne komade. Ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Začinite soli i paprom po ukusu. Dodajte maslinovo ulje, balzamski ocat i listove bosiljka te miksajte još pola minute, dok se sastojci ne prožmu.
Ostavite je pola sata u hladnjaku jer se poslužuje hladna. Ako nemate vremena, u blender ubacite i kockicu-dvije leda. Zadivite goste i poslužite je u desertnim čašicama.


Kozice plivaju – u salati

Ovaj gurmanski tanjur pun je zdravlja i finih okusa. Osim kozica, u salatu ubacite povrće po želji, salatu po izboru, kremasti avokado te prstohvat čilija – tek toliko da ugrije atmosferu.

Sastojci
- 300 g očišćenih kozica
- sok od 1 limuna
- 1/4 žličice čilija u prahu
- 300 g salate po izboru
- 1 avokado
- 3 žlice sitno sjeckanog svježeg peršina
- 1 šaka svježeg vlasca
- sol, papar
- maslinovo ulje

Priprema
Na tavi kratko popržite kozice – dodajte malo maslinova ulja i začinite ih čilijem, solju i paprom.
U zdjeli pomiješajte salatu s pečenim kozicama, dodajte avokado, sitno sjeckani peršin i vlasac te začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.
Poslužite ohlađeno.


Pizza-patlidžan

Znate li nekoga tko ne voli pizzu? Pokažite novo lice ovog popularnog jela tako što će kao „kora“ poslužiti kriške patlidžana, za male zalogaje nadjevene sirom, špinatom i svježim cherry-rajčicama – savršene za ljetnu zabavu.

Sastojci
- 4 velika patlidžana narezana na kolutove 2 cm debljine
- umak od rajčice
- sir provolone (mozarella ili drugi sir po želji)
- 200 g cherry-rajčica, narezane
- 2 šalice svježeg špinata
- sol, papar

Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. U lim za pečenje posložite kriške patlidžana. Posolite i popaprite pa pecite 15-20 minuta.
Maknite pečene patlidžane iz pećnice. Premažite ih jednom žlicom umaka od rajčice i dodajte sir, špinat i rajčice. Kratko pecite još 3-5 minuta.

Neka ljetna zabava počne!

U salatu me obuci

Tortilje su poznato meksičko jelo, a za laganiju ljetnu inačicu nadjev zamotajte u listove salate, preporučljivo kristalke, koja sadrži visoki udio vode (oko 95 posto). A uz različite priloge, povrće i umake (kao što je tzatziki), svaki gost možete složiti tortilju baš po svom guštu.

Sastojci
- 2 veća pileća prsa
- 1 luk
- sol, papar
- listovi salate
- 500 g crvenoga graha
- 200 g kukuruza
- 3 paprike
- cherry-rajčice

Priprema
Na tavi zagrijte ulje i popržite luk. Dodajte piletinu narezanu na kockice, sol i papar pa pirjajte oko 10 minuta.
Servirajte piletinu uz povrće posluženo u različitim zdjelicama pa svaki gost može smotati svoju tortilju.


Voće na štapiću

Ovi su sladoledi jedni od najzabavnijih ljetnih deserata – uz omiljenu kombinaciju voća, mogućnosti za igru i kreativu neograničene su, a ako u kalupe ulijevate različite smjese po slojevima, uvijek se možete iznenaditi uzorcima koje ste stvorili. A možete ih podebljati i alkoholom za desert rezerviran samo za odrasle.

Sastojci

- 1 1/4 šalice kokosova mlijeka
- 2 žlice sladila (med, agava, javor ili stevija)
- 1 šalica trešanja, malina ili voća po izboru

Priprema
U blenderu miksajte voće dok ne dobijete glatku smjesu. Odložite sa strane.
U zasebnoj zdjeli miksajte kokosovo mlijeko i sladilo.
Kalup za sladoled djelomično ispunite smjesom od voća, zatim dodajte kremu od kokosova mlijeka te po želji opet smjesu voća – poigrajte se uzorcima.
Kad su kalupi ispunjeni, stavite u zamrzivač na pet sati ili preko noći.

Neka ljetna zabava počne!

Sirova sladoledna torta

Jednostavno da ne može jednostavnije – stavite sastojke u blender i torta je gotova. Najveći dio posla odradi zamrzivač, gdje torta miruje barem šest sati, dok ova sladoledna voćna poslastica ne bude spremna za posluživanje.

Sastojci

Za tijesto
- 1 1/2 šalice badema
- 1 šalica mljevenoga kokosa
- 2 žlice otopljenoga kokosova ulja
- 1/4 šalice javorova sirupa
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1/8 čajne žličice kardamoma (po želji)
- prstohvat morske soli

Za kremu
- 1 šalica indijskih oraščića natopljenih preko noći
- 1 šalica smrznutih jagoda (ili drugog bobičastog voća)
- 1 šalica smrznutih banana
- sok od 1 limuna
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Priprema

Za tijesto izmiksajte bademe dok ne dobijete brašno. Dodajte kokos, sol i mokre sastojke pa miksajte dok se smjesa ne poveže. Dobivenu smjesu rasporedite po kalupu i ravnomjerno pritisnite stražnjom stranom žlice.
Ocijedite natopljene indijske oraščiće. Stavite ih u blender, dodajte smrznute jagode, smrznutu bananu, sok od limuna, vaniliju i 1 žlicu vode. Miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu.
Dobivenu kremu rasporedite preko tijesta. Ukrasite po želji bobičastim voćem. Stavite u zamrzivač na šest sati ili preko noći.

Neka ljetna zabava počne!

 
Isprobaj i ovo:

Brzinske čoko kuglice od samo četiri sastojka
La dolce vita - tri brza čokoladna deserta u kojima možeš uživati bez grižnje savjesti

Zelene palačinke - savršeni ljetni zalogaj koje će obožavati i mali i veliki

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se