Nutricionizam

Ne dopustite da slatkiši pobijede

Slatkiši i hrana obogaćena šećerima jedan je od glavnih uzroka mnogih zdravstvenih problema kao što su zubni karijes, pretilost, slaba ishrana nutrijentima i povišeni trigliceridi

Ne dopustite da slatkiši pobijede

U današnjem svijetu prerađene industrijske hrane ponekad je teško prepoznati sve skrivene loše sastojke koji vrebaju iz nje. Osoblje Mayo klinike donosi nam savjete o tome kako prepoznati i eliminirati slatkiše i hranu obogaćenu šećerima, sastojke opasne po naše zdravlje i struk.

 
Ukoliko niste znali, dostupnost hrane bogate dodanim šećerima jedan je od glavnih uzroka mnogih zdravstvenih problema kao što su zubni karijes, pretilost, slaba ishrana nutrijentima i povišeni trigliceridi koji mogu dovesti do oštećenja krvnih žila. Međutim, ponekad ih je teško prepoznati među sastojcima na etiketi nekog proizvoda pa vam donosimo male trikove pomoću kojih ćete prepoznati da neki proizvod sadrži dodani šećer.
 
Šećeri se u hranu dodaju kako bi poboljšali njen okus i teksturu, potaknuli fermentaciju, konzervirali je ili neutralizirali kiselost. Iako je njihova zadaća u tim područjima ostvarena, bitno je da znamo koja je njihova zadaća u našem tijelu. Tamo su šećeri izvor energije, ali ukoliko ih je previše, talože se kao masti i uzrokuju navedene zdravstvene probleme. 
 
USDA (Ministarstvo poljoprivrede SAD-a) preporučuje smanjenje dnevnog unosa dodanih šećera na 5-15 % (otprilike 6 čajnih žličica za žene i 9 za muškarce). Prosječan čovjek kroz konzumaciju bezalkoholnih pića i brze hrane unese i do 22 žličice!
 
 
Kako prepoznati i izbjeći dodane šećere?
 
Pokušajte što više izbjegavati bezalkoholna pića jer su ona najveća “skladišta” dodanog šećera. Čak i sa 100% voćnim sokovima treba biti na oprezu jer su oni koncentrat voćnog šećera bez vlakana koja voćka sadrži, a koja bi usporila apsorpciju šećera. Umjesto soka, uzmite mlijeko ili vodu. 
 
Izbjegavajte bombone, gume za žvakanje, kolače, sladolede i druge slastice. Neka oni budu upravo to – povremene slastice, a ne zamjena za obroke. Pažljivo birajte žitarice za doručak, neka budu u što prirodnijem izdanju bez dodanih šećera. Ograničite salatne preljeve, ketchup, majonezu i sl. Kada konzumirate konzervirano voće, pazite da bude u vodi, a ne u sirupu. Izbjegavajte zaslađeni čaj i tople instant napitke. Što češće umjesto deserta pojedite voćku.
 
Kad kupujete namirnice, čitajte popis sastojaka. Ukoliko je šećer pri vrhu liste, znači da ga ima u velikim količinama. Na popisu se može pronaći pod sljedećim nazivima: smeđi šećer, tršćani sirup (sok), kukuruzni sirup, dekstroza, fruktoza, koncentrirani voćni sok, glukoza, granulirani šećer, med, visoko fruktozni kukuruzni sirup, invertni šećer, laktoza, maltoza, malt, melasa, saharoza, sirup.
 
Izbjegavajući dodani šećer u hrani jest ćete zdravije jer ćete birati namirnice u njihovom prirodnijem obliku i one će vam donijeti više nutrijenata, a manje kalorija pa bi se učinak, osim na poboljšanju zdravlja, mogao odraziti i na konfekcijski broj.
 
Naturala vam želi puno sreće u lovu na dodane šećere!
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.