Advertisement
Komplementarna medicina

Nazalna irigacija kao pomoć kod alergija

Prednosti i mane korištenja nazalne irigacije (ispiranja nosa i sinusa slanom otopinom) kod alergija i problema sa začepljenim nosom

Nazalna irigacija kao pomoć kod alergija

Kronični problemi sa sinusima i alergijama mogu rezultirati osjećajem kao da vam je nos neprestano začepljen. Kako bi ponovno slobodno prodisali, mnogi posežu za nazalnom irigacijom - tehnikom koja slanom otopinom ispire dišne prolaze u nosu.

Doktorica Evangeline Lausier, stručnjakinja za ovu problematiku sa Sveučilišta Duke (SAD) izjavila je kako je nazalna irigacija korisna kao prva pomoć za neprohodne dišne puteve i simptome alergije, a čak može pomoći i u slučaju sinusnih infekcija. Postoji više proizvoda koji se mogu koristiti za nazalnu irigaciju, jedan od najpoznatijih je posuda Neti. Pomoću takvih proizvoda u nosnice se ručno ušpricava mješavina soli i vode. Otopina prolazi kroz nosnu šupljinu i ulazi u drugu nosnicu, a neki pak napredniji uređaji za nazalnu irigaciju omogućuju korisniku da sam kontrolira jačinu špricanja otopine i potisak.
 
Prednosti nazalne irigacije
 
Cijela ideja nazalne irigacije je da pomogne tijelu izbaciti agense iritacije i infekcije koji se nalaze u nosu. Nosni prolazi opremljeni su sitnim strukturama nalik dlačicama koje se zovu cilije, a njihova uloga je sprečavanje prekomjernog ulaska prljavštine, bakterija, virusa i ostalih nepoželjnih supstanci.
 
˝ To je obrambeni mehanizam našeg tijela˝ , objašnjava doktorica Lausier. ˝Pokreti cilija i sluz u nosu djeluju kao muholovka za spore i čestice koje udišemo˝. Takve se čestice odguruju u grlo, bivaju progutane i razorene u želucu pomoću želučanih kiselina. 
 
Kod  problema s alergijama mijenja se sastav sluzi sinusa te ona postaje gušća i slabije pokretljiva. Nazalna irigacija prorjeđuje sluz i pomaže koordinaciji cilija kako bi učinkovitije uklonile bakterije i ostale oblike iritacija.
Nazalna irigacija može biti učinkovit način olakšanja problema sa sinusima i nadopuna liječničkim terapijama antibioticima i nazalnim steroidima. 
 
Na linku pogledajte postupak izvođenja nazalne irigacije pomoću Neti posude. 
 
Nazalna irigacija nije za dugotrajno korištenje
 
Korištenje ove metode za pročišćavanje dišnih puteva s vremena na vrijeme može biti korisno, ali rezultati jednog istraživanja ističu kontraefekte korištenja nazalne irigacije u duljem vremenskom razdoblju. Pacijenti koji su primjenjivali slanu nazalnu irigaciju u periodu od jedne godine i onda  je na godinu dana prestali koristiti imali su 62% manje pojavljivanje sinusitisa tijekom godine nekorištenja nazalne irigacije.
 
Objašnjenje koje potkrepljuje ovakve rezultate ističe korisnost sluzi u našem nosu koja predstavlja prirodnu zaštitu protiv infekcija. ˝Sluz koju sadrži naš nos sadržava vrlo važne jedinice imuniteta koje predstavljaju prvu liniju obrane od respiratornih infekcija.˝, objašnjava Talal Nsouli, voditeljica provedenog istraživanja sa Sveučilišta Georgetown. 
 
Osim što pomaže ukloniti nekorisnu sluz, slana otopina također razrjeđuje i ispire korisne antibakterijske, antivirusne i antigljivične agense. Stoga Talal Nsouli preporučuje korištenje nazalne irigacije u razdoblju od jednog do najviše tri tjedna, ukoliko se u tom vremenu ne poprave simptomi, trebate posjetiti liječnika koji će vam preporučiti odgovarajuću terapiju. 
 
Održavanje nosne šupljine zdravom i čistom
 
Korištenje nazalne irigacije smatra se prilično sigurnom metodom, premda se kod malog udjela korisnika pojavljuju nuspojave poput iritacije nosne šupljine. Ljudi čiji imunološki sustav ne funkcionira idealno trebali bi se konzultirati s liječnikom prije korištenja ove metode. Također, nazalna irigacija nije preporučljiva osobama kojima se učestalo pojavljuje krvarenje iz nosa i koje imaju problema s gutanjem.
 
Liječnici upozoravaju da se za nazalnu irigaciju ne smije koristiti voda iz slavine već fiziološka otopina. Osim toga, važno je održavati čistoću uređaja za nazalnu irigaciju redovitim ispiranjem nakon korištenja kako bi se izbjeglo nakupljanje bakterija koje mogu uzrokovati razne infekcije.
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se