Silvija Kolar Fodor

Silvija Kolar-Fodor

 

Između autorice i Prirode uvijek je postojala neka posebna veza. Još kao dijete najviše vremena provodila je lutajući livadama i šumarcima, istraživajući, pentrajući se po drveću, u branju livadnog cvijeća i šumskih jagoda.... I sama je imala svoj mali cvjetnjak kao dijete, u kojem je sadila vrste koje je donosila iz prirode. Kasnije je imala svoj «teritorij» u obližnjem šumarku, a danas radi na vlastitom biovrtu i budućem šumskom vrtu.

 

Njezino obrazovanje, i formalno i neformalno, te posao koji radi nemaju veze s vrtlarenjem. I iako je krenula u raznim smjerovima i bavi se svačim, život ju je vratio Prirodi. Vrtlarenje je hobi u kojem je pronašla najviše inspiracije i koji je definirao njezin život.

 

Na svojoj web stranici biovrt.com spojila je svoje 3 velike ljubavi – fotografiju, prirodu i istraživanje. Tako su svo bilje koje uzgaja i svi stanovnici vrta postali njezini najomiljeniji modeli za fotografije, a na stranici bilježi svo znanje koje je uspjela prikupiti, iz literature i iz vlastitog iskustva. Najviše voli otkrivati nepoznate činjenice o poznatom bilju, uvijek ostavlja prostora za divljenje prirodi u svim svojim oblicima. Svojim radom na vrtu pokušava ne samo uzgojiti zdravu hranu, nego učiti od prirode, i pronaći načine vrtlarenja koji neće biti toliko udaljeni od prirodnih zakonitosti kao što je to u konvencionalnoj poljoprivredi. Teži razumijevanju načina na koji funkcioniraju biosustavi i kako postići maksimalne učinke u vrtu s što manje napora  - kako vrtlariti u savezu s prirodnim zakonitostima, a ne boriti se protiv njih. Trudi se očuvati stare sorte cvijeća i povrća, te znanja naših djedova i baka.

 

Biovrtlarka, vegetarijanka i aktivistica koja pokušava svoj život usmjeriti u skladu s prirodom. Duboko vjeruje u to da svi naši postupci itekako imaju utjecaja na cijeli svijet oko nas.  Stoga se trudi biti promjena koju želi vidjeti u ovom svijetu.

 

www.biovrt.com

e-mail: xeenaa13@gmail.com

Detaljnije o autoru/ici

Kolumne
Arhiva