Zdravo i fino

Najbolji pekmez od šljiva

Prema sudu i receptu Naturala.hr

Najbolji pekmez od šljiva
Rana je jesen vrijeme šljiva koje su upravo savršeno voće za konzerviranje kroz dulje vrijeme, a ovaj pekmez tako savršeno paše uz kolače, kekse i mlijeko, palačinke. Pekmez je toliko ukusan da nam se često dogodi da umjesto zamišljene jedne ture, zbog apetita ukućana, napravimo dvije ili tri ture. Koliko dugo može stajati u smočnici? Zaista ne bismo znali reći jer se sve zalihe pouzdano isprazne do prvih dana proljeća.  
 
 
Najbolji pekmez od šljiva 
 
1. Za pekmez birajte šljivu bistricu, ali onu sitniju - još je bolje ako u prirodi pronađete divlju šljivu. Mi smo svoje ove godine nabrali ove godine na Žumberku. 
2. Treba vam za početak 5 kilograma šljive i 700-800 g smeđeg šećera koji ćete posuti preko dobro opranih i očišćenih šljiva i ostaviti preko noći. Ako volite slađe, dodajte do 1 kg šećera.
3. Ujutro se bacite na posao. Posudu za kuhanje stavite na laganu vatru i kada sadržaj zavrije krenite s miješanjem. Za razliku od naših baka koje su neprekidno stajale kraj štednjaka, mi se pekmezu „onako svojski“ posvetimo zadnji pola sata jer je tada najopasnije da ne zagori. Ostatak se vremena malko "švercamo" i promiješamo tu i tamo.
4. Prva dva sata nakon što je pekmez zavrio, periodično ga miješajte – pekmez će postupno gusnuti, a voda će ispariti. Nakon dva sata usitnite skuhano voće štapnim mikserom i dodajte mu 1 limun narezan na ploškice.
5. 30 minuta nakon ovoga izvadite limun, i dodajte u pekmez čajnu žličicu cimeta i u mužaru izrađene i u prah pretvorene pola čajne žličice klinčića i pola čajne žličice kardamoma. Dodajte i 1dcl ruma.
6. Narednih 30 minuta samo miješajte i pripazite da ne zagori.
7. Sklonite s vatre, ostavite nekoliko minuta sa strane i punite u staklenke koje ste prethodno dobro oprali i sterilizirali u pećnici. Stavite u pećnicu 10 minuta na 150 stupnjeva i nakon toga poklopite poklopcem koji je prebrisan alkoholom. 
8. Ostavite da se staklenke ohlade i s njima u smočnicu! 
 
Džem od šljiva s rumom i vinskim octom
 
Ovaj ukusni džem od šljiva zahtijeva više vremena za pripremu, no rezultat te pripreme potpuno će opravdati vrijeme utrošeno na nju. Aromatičan način pripreme džema od šljiva nude vam Kuhari.com i Matea Mandir McConnell. Učinite svoje palačinke i druga jela s džemom još ukusnijima.

Potrebni sastojci za 4 osobe:

- 3 kg šljiva
- 1 kg šećera
- 1 dcl vinskog octa
- 1 dcl ruma
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica mljevenog klinčića
- 4 žličice vanili šećera

Priprema:

Očistite šljive od koštica i narežite ih na kockice.

Najbolji pekmez od šljiva

U velikom loncu pripremite sirup od vinskog octa i šećera. Dodajte šljive i prvih sat vremena često miješajte, a onda smanjite vatru i ostavite šljive da se krčkaju otprilike 3 sata.

Najbolji pekmez od šljiva

Dodajte rum, cimet, klinčić i vanili šećer pola sata prije kraja kuhanja.

Džem je spreman za flaširanje ako ne curi s kuhače, nego pada u komadima. Iako se na prvi pogled čini rijedak, nakon nekoliko sati u ugrijanoj pećnici i hlađenja na sobnoj temperaturi, postigne gustoću savršenu za filanje palačinki.

Staklenke dobro operite i prokuhajte (ili operite u perilici posuđa) i stavite ih u pećnicu na 100°C. Nakon desetak minuta napunite ih džemom i vratite nazad u pećnicu na nekoliko sati (5 – 6 sati).

Zatvorite staklenke odgovarajućim poklopcima i pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Napomena: ako su šljive jako slatke, možete smanjiti količinu šećera.

Danas kuhamo džem od šljiva! Pomozite nam pronaći najbolji recept! 

Izvuci mamine, bakine i tetine bilježnice s receptima i otkrij nam koji je tvoj najdraži recept za džem od šljiva - napiši nam ga u komentarima ispod ovog članka (vrijedi i ako se prijaviš preko Facebooku ili preko profila na sajtu). Darujemo te jednim sjajnim iznenađenjem koje će odlično odgovarati uz tvoj džem od šljiva koje ti nećemo otkriti sada, već po završetku prijava 25. rujna.
 
Tvoja Naturala.hr
 
29. rujna 2014. Objava dobitnika darivanja
 
Naš "tajanstveni" dar, knjigu Slano i slatko od brašna autorice Maje Kefeček, osvaja osoba registrirana kao "monstrum" na Naturalu. Osvojila nas je ova kombinacija šljive, čokolade i kardamoma te molimo autora ili autoricu recepta da nam se javi na info@naturala.hr i ostavi svoje podatke.
Uredništvo Naturala.hr 
 
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.

  • Najbolji pekmez od šljiva- komentira natertua natertua

    Najbolji pekmez od šljiva je pekmez bez šećera kakav je spremala moja baka. I ja ga već godinama spremam po istoj recepturi. Znači, 5 kg zrelih, slatkih šljiva očistiti i prepoloviti. Staviti u pliću, širu posudu i kuhati cca 4 sata. Dodati 1 dl rakije šljivovice, žličicu cimeta i žličicu klinčića. Kuhati još 1 sat, pa vruće sipati u tegle.

  • Najbolji pekmez od šljiva- komentira monstrum monstrum

    Malo neobičan ali odličan recept za pekmez od šljiva:
     
    Očistiti 4 kg šljiva i prepoloviti ih, te staviti u dublju i širu posudu.
    Zatim ih posuti s 2,5 kg smeđeg šećera.
    Staviti u pećnicu i peći oko 4 sata na oko 160 stupnjeva.
    Zatim rastopiti 100 gr.gorke čokolade (s min.70% kakaa) i dodati šljivama, uz dodatak 3-4 žlice ruma i male žličice kardamoma.
    Pomiješati sve zajedno, i peći lagano dok se ne počne zgušnjavati.
    Kad se zgusne, nalijati u teglice i staviti u rernu kako bi se uhvatila korica po povšini, te drugi dan zatvoriti teglice.

  • Najbolji pekmez od šljiva- komentira Lion Lion

    Ovaj recept je izvučen iz mamine kuharice iz 1973. g.!!Smile Do sada puno puta isproban i prefin.
    **Džem od šljiva s octom**
    Potrebno je-5 kg šljiva, 2 dcl vinskog octa, 2 naranče, 1,5 kg šećera,i 2 dcl ruma.
    Šljive oprati i očistiti od koštica. Naranče dobro oprati,iscijediti sok,a od kore narezati rezance koje obarimo kipućom vodom. Dodati šljivama,ocat, sok naranče i koru,i tako kuhati sat vremena.Onda malo-pomalo dodavati šećer .Kuhati dok se šećer skroz ne rastopi i pred kraj dodati ruma. Još toplo stavljati u staklenke,i onda cijelu zimu uživati u neodoljivim mirisima i okusima jeseni.Kiss

  • Najbolji pekmez od šljiva- komentira JelenaBerta JelenaBerta

    Meni je ovaj najbolji, s tamnom čokoladom je:

    Šljive oprati i očistiti od koštica.Posuti ih šećerom, te staviti kuhati. Možete skidati pjenicu koja se stvara prilikom kuhanja, ali nije nužno.Kad su šljive fino omekšale (nakon nekakvih 20ak minuta), štapnim mikserom ih usitniti, pa pustiti da kuhaju još par minuta.Zatim dodati tamnu čokoladu, te stalno miješati dok se čokolada ne otopi.Kuhati još 10ak minuta i pekmez je gotovo!Sipati pekmez u teglice ugrijane u pećnici na 100°C, okrenuti ih na čep i pustiti 5 min da se stvori vakuum.Sipati pekmez u ugrijane teglice.

    Sastojci:3 kg šljiva, 550 g šećera100 g čokolade (70% kakaa)

  • Najbolji pekmez od šljiva- komentira ecume ecume

    Aromatizirani džem od šljiva

    U posudu poslažite u slojevima: red otkoštenih šljiva (ukupno 2kg) pa red mješavine 1 kg šećera u prahu (1 kg), 1 naribanog štapića vanilije i 1 žlica naribanog đumbira. Ostavite 12 sati. Prebacite u lonac, dodajte sok jednog limuna pa kuhajte 35 min, dodajte sok drugog limuna i nasjeckane pistacije (40g). Prebacite u posudice koje okrenete "naglavačke" i ohladite.

     

  • Najbolji pekmez od šljiva- komentira majaleo majaleo

    3 kg šljiva operem i očistim,i narežem na kockice.Slažem 1 red šljiva,pa jedan red i to dok ne potrošim sve šljive i 400 g šećera.stavim kuhati i kad šljive puste tekućinu dodam im 1 veliku žlicu cimeta ( pošto sam veliki fan cimeta malo se i zaigram,pa stavim i 2 žlice :) ) i mahunu vanilije koju raspolovim uzdužno, da pokupim sjemenke.Kad džem zakuha smanjim vatru na lagano i stalno ga miješam da se ne zalijepi.Meni se obično kuha do željene gustoće nekih 2 sata.Steriliziram staklenke:oprane i osušene 15 min na 120 °C u pećnici.Zatim u njih još vruće ulijem džem.Preokrenem ih naopačke na nekih 20  min. ;) ovo je recept kojim svake godine poberem samo riječi hvale za najbolji pekmez koji svi obožavaju :)

  • Najbolji pekmez od šljiva- komentira dadoitea dadoitea

    3 kg šljiva operem, očistim od koštica, stavim u lonac, dodam 2 kg smeđeg šećera, 2 jabuke i 3 narezana limuna koje sam 24 sata prije namakala u slanoj vodi kako bi se neutralizirali otrovi ako je limun šprican. Tu smjesu kuham dvadesetak minuta i onda uzmem štapni mikser i malo izmiksam, ali uvijek ostavim komadiće šljiva. Nakon toga dodam 2 vanilin šećera i malo ruma. Sve još kuham dvadesetak minuta. Đem je spreman za spremanje u staklenke koje sam prethodno ugrijala u pećnici. Dvije jabuke koje sam dodala đemu služe mi za zgušnjavanje, jer su bogate pektinom.

  • Najbolji pekmez od šljiva- komentira doroteica53 doroteica53

    Ispravak - poslala sam recept za đem od šljiva, a napisala sam pekmez. Ispričavam se.

  • Najbolji pekmez od šljiva- komentira doroteica53 doroteica53

    Moj pekmez od šljiva

    4 kg šljiva očistim i stavim u posudu za kuhanje, dodam 2 kg šećera, vanilin šećer, i sok od 3 limuna. Sve kuham oko pola sata. Štapnim mikserom sve izmiksam i nastavim kuhati još 2 sata, pred kraj dodam 1 rebro čokolade za kuhanje, još malo kuham i prefini pekmez je gotov. Tople staklenke napunim vrućim pekmezom i odmah okrenem naopako. Sve zamotam stolnjakom i ostavim da se polagano ohladi. Čokolada mu daje poseban okus.