Najbolji darovi koje možete dati sebi

Promijenite život iz temelja

Ovo je opis
Objavljeno: 03.04.2012.


Nitko drugi ne može promijeniti vaš život osim vas samih - nova znanstvena istraživanja otkrivaju kako si možete podariti mir, kreativnost, dugovječnost i živjeti život pun zadovoljstva i ispunjenosti.


1. Optimizam
 
Za postizanje optimizma nisu potrebni mnogobrojni sati – čak i svega nekoliko minuta provedenih u mirnoj kontemplaciji donosi mnoga dobra. Skupina odraslih ljudi koja je sve skupa u meditaciji provela samo 6 sati i 13 minuta unutar perioda od 5 tjedana razvila je obrasce moždane aktivnosti koji se povezuju s pozitivnim raspoloženjem.
 
 
2. Spokoj
 
Irski i kanadski znanstvenici uočili su da miševi hranjeni sojem probiotika nađenim u jednom jogurtu lakše podnose stres i postaju mirniji. Bili su manje skloni panici u odnosu na druge miševe i proizvodili su mnogo manje hormona stresa. Stoga, potražite jogurt s probioticima i recite :˝Mmmm˝.
 
 
3. Kreativnost 
 
Volonteri  koji su radili u prostoriji osvijetljenoj svjetiljkom sa žarnom niti umjesto s fluorescentnom žaruljom uspješnije su rješavali probleme koji zahtijevaju nove načine razmišljanja – bili su kreativniji. Znanstvenici su ustvrdili da nas simbol žarulje kao nove ideje i rješenja problema može inspirirati u svakodnevnom životu.
 
 
4. Pripadnost
 
Studenti koji pileću juhu smatraju domaćom hranom, nakon njene su konzumacije postigli bolje rezultate na psihološkom testu društvene povezanosti od onih koji je nisu konzumirali. Pileća je juha u njima pojačala osjećaj sigurnosti, pripadnosti i povezanosti pa su, tijekom ispitivanja, od raznih slogova u većoj mjeri slagali riječi koje izražavaju takve vrijednosti.
 
 
5. Dobra  forma
 
Čudesan eksperiment s miševima pokazao je da jedenje malih količina epikatehina (spoja kojim obiluju  tamne čokolade) uzrokuje fizikalne promjene slične onima koje slijede nakon fizičkih aktivnosti, čak i u mirovanju. Mišići su im se teže umarali i mogli su brže trčati. 
 

6. Kvalitetan seks
 
Nedavno provedena studija instituta Kinsey u koju je bilo uključeno više od 1000 heteroseksualnih parova, pokazuje koliko je tjelesna bliskost važna, pogotovo u dugogodišnjim vezama. Znanstvenici su ustvrdili da žene lakše postižu zadovoljstvo u seksu ukoliko se češće miluju i ljube sa svojim partnerom (i to ne samo u predigri).
 
 
7. Vitalnost
 
Umorni ste i razdražljivi? Previše vremena provodite u uredu? Zamislite se vani ispod plavetnila neba i palminih grana jer prema rezultatima novih istraživanja -  čak i sanjarenje o prirodi energizira. Ukoliko imate priliku, naravno, povedite što više vremena vani, ali i dvadesetak minuta provedenih u prirodnom okruženju značajno povećava vašu dnevnu dozu energije.
 
 
8. Dugovječnost
 
Koristeći podatke dobivene praćenjem otprilike 10 000 odraslih osoba tijekom 50 godina, znanstvenici su dokazali da volontiranje i drugi oblici altruističkog ponašanja mogu produljiti život. Osobe koje su svoje vrijeme provodile dobrovoljno pomažući drugima nadživjele su one koji su to radile radi osobne koristi.
 
 
9. Zadovoljstvo
 
Istraživači su zatražili od ispitanika da ocijene razinu sreće koju su osjetili kad su poklonili nešto sebi u odnosu na to kad su poklonili nešto drugima. Ne samo da su bili sretniji kada su poklanjali drugima, nego su na druge bili voljni trošiti više novca nego na sebe. Kako su i znanstvenici zaključili – postoji veza između zadovoljstva i davanja.
 
 
10. Zdravija prehrana
 
Kako biste donijeli bolje i zdravije odluke pri kupnji – radije ponesite gotovinu. Istraživanja su pokazala da su potrošači koji plaćaju kreditnim karticama skloniji nezdravim namirnicama i proizvodima. Teoretski, razlog tome leži u činjenici da kad fizički dajemo novac iz ruke, mnogo smo svjesniji izdataka i zato želimo novac potrošiti na najbolji mogući način. 
 
 
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook

Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Medicina

Enterosgel - donesite s
Preporuka – uvijek uz sebe imajte Enterosgel kao sastavni dio putne ljekarne!... više
 
Kojom brzinom stari vaš
Prije 38 dana Izmjerite dužinu telomera u Poliklinici Nola, popravite zdravstvenu sliku i produljite svoj... više
Dentalni asistent - prekvalifikacijom
Prije 58 dana Biti konkurentan i zanimljiv sa postojećim ili novostečenim zanimanjem preduvjet je... više

Fitoterapija i aromaterapija

Keratosis pilaris - znate
Piše: Vlatka Mileusnić. Problemi s kožom mogu trajati godinama, a često nismo... više
 
Fitoterapija ima rješenje za
Prije 92 dana Piše: Vlatka Mileusnić. Pomažemo čitateljici da pronađe prirodno rješenje za problematičnu i... više
Ovih blagdana neka dom
Prije 220 dana Napravite božićni sprej i ugođaj blagdana je već tu... više

Relaksacija i duhovni rast

Umorni ste? Napeti? Vrijeme
Kronična mišićna napetost posljedica je lošeg držanja i višesatnog sjedenja, bez puno... više
 
Blaganska idila u Termama
Prije 100 dana Posjetite Terme Olimia i priuštite sebi i svojim bližnjima zasluženi odmor povodom... više
Slatko snivaj i napuni
Prije 107 dana Sedam sati sna može blagotvorno djelovati na imunitet, ali i riješiti vas... više
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Škola samoostvarenja ...
04.03.2014. | 13:29 | by romanadekic
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Plastične vrećice