Advertisement
Martina Mavrin Jeličić

Najbolje prirodne vježbe za zimske mjesece

Aktivirajte se, izgradite tijelo i pobijedite osjećaj tjeskobe i razdražljivosti

Najbolje prirodne vježbe za zimske mjesece

Tijekom svakog pojedinog godišnjeg doba ljudsko tijelo na fizičkoj i psihičkoj razini funkcionira različito. Svako doba nosi sa sobom određene karakteristike i osobine koje imaju veliki utjecaj na pojedinca. 

Dolazak hladne fronte potiče stvaranje hormona stresa koji stimulira korteks i medulu nadbubrežnih žlijezda, čime je potaknuta pojačana sekrecija adrenalnih hormona koji pridonosi fiziološkoj tenziji u tijelu. Ukoliko organizam u ovoj fazi ne podlegne štetnom podražaju dolazi do faze rezistencije te nestaju znakovi uzbune i organizam se uspješno nosi s podražajem. Potraje li štetni podražaj javljaju se ponovno simptomi uzbune u trajnom obliku, što dovodi do tjelesne iscrpljenosti.
 
Pojačano lučenje adrenokortikotropnog hormona uslijed pada temperature zraka uzrokuje i osjećaj tjeskobe i razdražljivosti. 
 
Vježba disanja 
 
Mnogo je načina kojim se može regulirati lučenje hormona stresa, a jedan od dokazanog sustava je disanje.
Sporo i nazalno disanje stimulira parasimpatički živčani sustav koji smiruje organizam. Dišete li pravilno i zadržite li koncentraciju na svojemu dahu podražit će se živac lutalac (nervus vagus), kranijalni živac koji sadrži motorna, senzitivna i parasimpatička nervna vlakna. Zadužen je za psihofizičko smirivanje.
 
10 puta svaki dan polako i svjesno udahnite i izdahnite kroz nos. Prilikom izdisaja lagano uključite stiskanje trbušnih mišića kako bi istisnuli sav zrak iz pluća.
 
Umjerene aerobne vježbe
 
Hladnije vrijeme smanjuje lučenje endorfina, našeg prirodnog sredstva protiv boli, pa se prag boli znatno smanjuje. 
Zbog manjka endorfina povećava se osjetljivost mišićnog, tetivnog i živčanog sustava na bol te se javljaju glavobolje, bolovi u kostima i mišićima. Upravo iz tog razloga za zimske mjesece program vježbanja trebao bi biti usmjeren na umjerenu aerobnu aktivnost. 
 
Najbolje prirodne vježbe za zimske mjesece
BBS - aerobna aktivnost 
 
Bilo da se odlučite na vožnju bicikla, trčanje ili kondicijske programe u zimskim mjesecima,  treninzi ne bi smjeli biti do vaših maksimalnih granica, jer bi mogli ne osnažiti vaš imunološki sustav, već ga uništiti. Posljedice su opći mišićni umor, iritacija zglobova i depresija (dizanje i spuštanje raspoloženja).
 
Vježbe snage, izduživanja i pokretljivosti kralježnice
 
Nastojite u svoj program vježbanja uključiti vježbe za svaku skupinu mišića, prateći pritom biomehaniku tijela s naglaskom da se pokreti tijekom vježbe međusobno nadopunjavaju kroz fazu kontrakcije i izvlačenja mišića te pokretljivosti zlobnih struktura. Samo na taj način razvit ćete potpunu snagu mišića i njegovu izduženost uz osjećaj maksimalne pokretljivosti kralježnice.
 
Vježba za guzu iz programa MBalance
 
 
Najbolje prirodne vježbe za zimske mjesece
vježba za guzu - udisaj                                    
 
 
 
Najbolje prirodne vježbe za zimske mjesece
vježba za guzu - izdisaj
 
Kako bi se uskladili tjelesno i duhovno, dobro je stvoriti zdrave i pravilne navike vježbanja koje vam pruža Body Balance sustav prateći promjene kroz godišnje cikluse (jesen, zima, proljeće, ljeto). Time uspostavljamo dobar odnos sa svojim tijelom i učimo ga da će sve dobiti u određeno vrijeme te da neće biti "iznevjereno". Naše će nam se tijelo itekako odužiti svojim besprijekornim funkcioniranjem.
 
 
 
Martina Mavrin Jeličić, magistra kineziologije
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se