Advertisement
Njega i zdravlje djeteta

Najbolje iz prirode za imunitet djece

Pravilna prehrana, vitaminsko-mineralni nadomjesci i prirodni preparati za snažan imunitet vašeg djeteta

Najbolje iz prirode za imunitet djece

Povratak djeteta u zatvorene prostore škola, vrtića i igraonica, velik broj djece na istom prostoru u kombinaciji sa hladnim i nestabilnim vremenom donosi nekim roditeljima glavobolje oko toga što učiniti i  kako djetetu pomoći da ojača imunitet, da izbjegne i ublaži učestale respiratorne infekcije karakteristične za hladnije doba godine. Osim prilagođene prehrane, prirodni suplementi, ljekovito bilje i eterična ulja mogu nam pružiti podršku u tim osjetljivim godinama odrastanja za djecu vrtićke i školske dobi.

Ono što razlikuje dijete podložno učestalim infekcijama od djeteta koje nije toliko „osjetljivo“ jest upravo imunološki sustav koji bolje funkcionira u drugom slučaju. Da bi se imunološki sustav mogao što efikasnije boriti protiv izazova u vidu bakterija, virusa i gljivica potrebno mu je pružiti malo podrške.

Kako ojačati imunološki sustav djeteta?
 
Nepotrebno je naglašavati kolika je važnost majčina mlijeka u stjecanju imuniteta u prvim mjesecima života te zdrava, raznolika i uravnotežena prehrana u kasnijoj dobi. Takva prehrana podrazumijeva mnogo voća i povrća, cjelovitih žitarica i organski uzgojenog mesa, a smanjen unos slatkiša, gaziranih sokova i hrane bogate aditivima.
 
Uz pravilnu prehranu dijete može koristiti i neki kvalitetni vitaminsko- mineralni pripravak kako biste bili sigurni da u organizam unosi dovoljne količine vitamina A, C i B kompleksa te cinka, selena i željeza.  
 
Ehinaceja
 
Od prirodnih preparata bilo bi neoprostivo na prvom mjestu ne spomenuti ehinaceju. Echinacea purpurea, imunostimulans je broj jedan kada se radi o prehladi ili nekoj drugoj akutnoj respiratornoj infekciji i daje odlične rezultate ako se daje djetetu već kod prvih znakova bolesti. 
 
Klinička su ispitivanja nedvojbeno dokazala da ehinaceja djeluje stimulirajuće na imunološki sustav, ublažava bol te ima antimikrobno i protuupalno djelovanje jer povećava broj leukocita u krvi te pojačava fagocitozu bakterija i toksičnih tvari u organizmu od strane makrofaga i granulocita. Ekstrakt isključivo svježe ehinaceje može se koristiti i preventivno kada je oslabljeni imunitet u pitanju, ali nikad dulje od šest do osam tjedana.
 
Najdjelotvorniji preparati ehinaceje su oni pripremljeni od nadzemnih dijelova ili korijena svježe biljke i to vrste Echinacea purpurea. Ehinaceju bi svakako trebalo izbjegavati kod svih autoimunih bolesti kao i kod korištenja imunosupresiva, a tek u rijetkim slučajevima zabilježene su alergijske reakcije. Ehinaceju mogu koristiti i djeca, ali u pedijatrijskoj se praksi izbjegavaju alkoholni preparati, a doza se prilagođava dobi i težini djeteta. 
 
Matična mliječ
 
Matična mliječ, hrana matice u pčelinjoj košnici savršen je  proizvod prirode, hrana i lijek u onom najužem smislu riječi i interesantno je da je matica oko 40% duža, 60% teža od obične pčelice, a životni vijek joj je 40 do 50 puta duži od onog pčele radilice. Matična mliječ potiče regeneraciju svih stanica u tijelu, uravnotežuje žlijezde sa unutarnjim lučenjem, pospješuje izlučivanje žuči, regulira probavu, djeluje hepatoprotektivno i imunostimulativno. Odlična je za primjenu kod djece koja uz oslabljeni imunitet imaju i slab apetit. Preporuka je koristiti matičnu mliječ do tri mjeseca bez prestanka i tada učiniti pauzu.
Kvalitetna liofilizirana matična mliječ sve je prisutnija na našem tržištu i moguće ju je pronaći u oblicima koji su djeci prihvatljivi. 
 
Probiotici
 
Od najmlađe dobi u prehranu je, uz majčino mlijeko, korisno uvrstiti i probiotike- prirodne antibiotike, organizmu prijateljske bakterije laktobacile. Jedna od najpotentnijih probiotičkih bakterija je Lactobacillus acidophilus
Probiotici jačaju imunitet, koriste se kod učestalih infekcija, obnavljaju crijevnu floru, djeluju protektivno i protuupalno na urogenitalni trakt i ublažavaju probavne probleme.
Dojenčad niske porođajne težine, ona rođena carskim rezom, dojenčad na prehrani adaptiranim mlijekom i djeca koja su na čestim i dugotrajnim antibiotskim terapijama imat će koristi od jačanje imuniteta korištenjem probiotika. 
 
Riblja ulja 
 
Riblja ulja, sa  standardiziranim omjerima omega-3-kiselina (EPA i DHA), bogata vitaminima A i D odličan su izbor za jačanje dječjeg imuniteta kod djece sklone učestalim infekcijama. Prilikom kupnje ribljeg ulja treba pripaziti da se radi o kvalitetnom i provjerenom proizvođaču koji garantira da u ribljem ulju nema prisustva teških metala i toksina.  
 
Kolostrum
 
Kolostrum ili „prvo mlijeko“ prirodni je dodatak prehrani bogat proteinima, aminokiselinama, mineralima, vitaminima i antitijelima za borbu protiv različitih bolesti. Na tržište dolazi kravlji kolostrum,u obliku praha koji se razmuti u malo čaja ili vode i dijete ga može uzimati već od prvih dana života.
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se