Nema zime s Naturalom

Najbolje iz prirode za imunitet djece

Pravilna prehrana, vitaminsko-mineralni nadomjesci i prirodni preparati za snažan imunitet vašeg djeteta

Najbolje iz prirode za imunitet djece

Povratak djeteta u zatvorene prostore škola, vrtića i igraonica, velik broj djece na istom prostoru u kombinaciji sa hladnim i nestabilnim vremenom donosi nekim roditeljima glavobolje oko toga što učiniti i  kako djetetu pomoći da ojača imunitet, da izbjegne i ublaži učestale respiratorne infekcije karakteristične za hladnije doba godine. Osim prilagođene prehrane, prirodni suplementi, ljekovito bilje i eterična ulja mogu nam pružiti podršku u tim osjetljivim godinama odrastanja za djecu vrtićke i školske dobi.

Ono što razlikuje dijete podložno učestalim infekcijama od djeteta koje nije toliko „osjetljivo“ jest upravo imunološki sustav koji bolje funkcionira u drugom slučaju. Da bi se imunološki sustav mogao što efikasnije boriti protiv izazova u vidu bakterija, virusa i gljivica potrebno mu je pružiti malo podrške.

Kako ojačati imunološki sustav djeteta?
 
Nepotrebno je naglašavati kolika je važnost majčina mlijeka u stjecanju imuniteta u prvim mjesecima života te zdrava, raznolika i uravnotežena prehrana u kasnijoj dobi. Takva prehrana podrazumijeva mnogo voća i povrća, cjelovitih žitarica i organski uzgojenog mesa, a smanjen unos slatkiša, gaziranih sokova i hrane bogate aditivima.
Uz pravilnu prehranu dijete može koristiti i neki kvalitetni vitaminsko- mineralni pripravak kako biste bili sigurni da u organizam unosi dovoljne količine vitamina A, C i B kompleksa te cinka, selena i željeza. 
 
 
EHINACEJA
 
Od prirodnih preparata bilo bi neoprostivo na prvom mjestu ne spomenuti ehinaceju. Echinacea purpurea, imunostimulans je broj jedan kada se radi o prehladi ili nekoj drugoj akutnoj respiratornoj infekciji i daje odlične rezultate ako se daje djetetu već kod prvih znakova bolesti. 
 
Najbolje iz prirode za imunitet djeceKlinička su ispitivanja nedvojbeno dokazala da ehinaceja djeluje stimulirajuće na imunološki sustav, ublažava bol te ima antimikrobno i protuupalno djelovanje jer povećava broj leukocita u krvi te pojačava fagocitozu bakterija i toksičnih tvari u organizmu od strane makrofaga i granulocita. Ekstrakt isključivo svježe ehinaceje može se koristiti i preventivno kada je oslabljeni imunitet u pitanju, ali nikad dulje od šest do osam tjedana.
 
Najdjelotvorniji preparati ehinaceje su oni pripremljeni od nadzemnih dijelova ili korijena svježe biljke i to vrste Echinacea purpurea. Ehinaceju bi svakako trebalo izbjegavati kod svih autoimunih bolesti kao i kod korištenja imunosupresiva, a tek u rijetkim slučajevima zabilježene su alergijske reakcije. Ehinaceju mogu koristiti i djeca, ali u pedijatrijskoj se praksi izbjegavaju alkoholni preparati, a doza se prilagođava dobi i težini djeteta.
 
 
MATIČNA MLIJEČ
 
Matična mliječ, hrana matice u pčelinjoj košnici savršen je  proizvod prirode, hrana i lijek u onom najužem smislu riječi i interesantno je da je matica oko 40% duža, 60% teža od obične pčelice, a životni vijek joj je 40 do 50 puta duži od onog pčele radilice. Matična mliječ potiče regeneraciju svih stanica u tijelu, uravnotežuje žlijezde sa unutarnjim lučenjem, pospješuje izlučivanje žuči, regulira probavu, djeluje hepatoprotektivno i imunostimulativno. Odlična je za primjenu kod djece koja uz oslabljeni imunitet imaju i slab apetit. Preporuka je koristiti matičnu mliječ do tri mjeseca bez prestanka i tada učiniti pauzu.
Kvalitetna liofilizirana matična mliječ sve je prisutnija na našem tržištu i moguće ju je pronaći u oblicima koji su djeci prihvatljivi.
 
 
PROBIOTICI
 
Od najmlađe dobi u prehranu je, uz majčino mlijeko, korisno uvrstiti i probiotike- prirodne antibiotike, organizmu prijateljske bakterije laktobacile. Jedna od najpotentnijih probiotičkih bakterija je Lactobacillus acidophilus
Probiotici jačaju imunitet, koriste se kod učestalih infekcija, obnavljaju crijevnu floru, djeluju protektivno i protuupalno na urogenitalni trakt i ublažavaju probavne probleme.
Dojenčad niske porođajne težine, ona rođena carskim rezom, dojenčad na prehrani adaptiranim mlijekom i djeca koja su na čestim i dugotrajnim antibiotskim terapijama imat će koristi od jačanje imuniteta korištenjem probiotika.
 
 
RIBLJA ULJA
 
Riblja ulja, sa  standardiziranim omjerima omega-3-kiselina (EPA i DHA), bogata vitaminima A i D odličan su izbor za jačanje dječjeg imuniteta kod djece sklone učestalim infekcijama. Prilikom kupnje ribljeg ulja treba pripaziti da se radi o kvalitetnom i provjerenom proizvođaču koji garantira da u ribljem ulju nema prisustva teških metala i toksina. 
 
 
KOLOSTRUM
 
Kolostrum ili „prvo mlijeko“ prirodni je dodatak prehrani bogat proteinima, aminokiselinama, mineralima, vitaminima i antitijelima za borbu protiv različitih bolesti. Na tržište dolazi kravlji kolostrum,u obliku praha koji se razmuti u malo čaja ili vode i dijete ga može uzimati već od prvih dana života.
 
 
Napisala: Andrea Šitum
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se