Hrana kao lijek

Nahrani imunitet: Ovih 5 'jesenskih' namirnica tjera prehladu i gripu

Uzimate li isto ljekovito bilje tijekom cijele godine? Možda je vrijeme da izmijenite svoju rutinu i ove jeseni uključite namirnice koje će dati svoj doprinos jačanju imuniteta

Nahrani imunitet: Ovih 5 'jesenskih' namirnica tjera prehladu i gripu
 





S obzirom da smo gotovo na polovici jeseni, pravo je vrijeme da svoju energiju usmjerite prema unutra i početne dubinski hraniti svoje tijelo. Dok se polako opraštamo s aktivnostima na otvorenom i posljednjim sunčanim danima, briga o našem tijelu usmjerena je prema očuvanju zdravlja i prevenciji nadolazećih tegoba. Ayurveda i tradicionalna kineska medicina potiču nas da, zajedno s promjenom godišnjih doba, promijenimo i prehranu i način života. Zato birajte namirnice i biljke koje će opskrbiti tijelo pravim hranjivim tvarima potrebnima za borbu protiv zdravstvenih problema s kojima se susrećemo, poput prehlade i gripe.

Trebate li inspiraciju? Dr. Aviva Romm, stručnjakinja integrativne medicine, za portal MindBodyGreen izdvojila je neke od svojih omiljenih biljaka (i jedan moćan recept) za jesen koje vrijedi uključiti u prehranu.

Nahrani imunitet: Ovih 5 'jesenskih' namirnica tjera prehladu i gripu

Medicinske gljive

Gljive i jesen čine neraskidivu poveznicu, a ljekovite gljive bit će dobrodošao dodatak vašem jesenskom meniju. Određene vrste gljiva sadrže niz ljekovitih tvari, prije svega polisaharide, uglavnom beta-glukane, koji jačaju ili obnavljaju obrambene snage organizma. Možete ih pronaći u shiitake ili reishi gljivama, koje dolaze i u obliku praška, kapsule ili tinkture.

Češnjak

Češnjak je iznimna namirnica koja pomaže u sprječavanju bolesti, smanjuje vrijeme trajanja prehlade i gripe, a također pozitivno djeluje na liječenje infekcija gornjeg dišnog sustava. Koristite svježi, organski češnjak i dodajte ga jelima u posljednjih nekoliko minuta kuhanja kako bi se sačuvao alicin, jedan od njegovih aktivnih spojeva. Najbolji način za njegovo korištenje je da svaki dan uključiti dva do tri češnja češnjaka u svoju prehranu u juhama ili salatama.

Đumbir

Iako je đumbir zapravo tropska biljka, njegov se korijen koristi u medicinske svrhe već tisućama godina da zagrije tijelo te smanji bolove i probavne tegobe. Organski đumbir može se koristiti svježi ili u prahu, dodajte ga smoothiejima, jelima i pripremite kao čaj - jednu žlicu svježe naribanog korijena đumbira stavite u 2 šalice tople vode i pustite da odstoji, pokriveno, 10 minuta. Procijedite i dodajte limun i med.

Nahrani imunitet: Ovih 5 'jesenskih' namirnica tjera prehladu i gripu

Korijen astragalusa

Jedna od glavnih uzdanica tradicionalne kineske medicine, astragalus se koristi već stoljećima za jačanje otpornosti organizma te protiv prehlade i gripe. Zbog toga je korisna biljka za jesensko razdoblje, jer složeni polisaharidi u astragalusu djeluju kao imunomodulatori, dok korijen bogat hranjivim tvarima duboko njeguje tijelo. Koristite ga u obliku praha, tinkture, ili kao dodatak juhama i pecivima.

Echinacea

Korijen ehinaceje jedan je od najraširenijih pripravaka za prevenciju prehlade i gripe. Studije sugeriraju da ehinacea sadrži aktivne tvari koje podržavaju imunološku funkciju te time smanjuje ozbiljnost i trajanje prehlade.

Miso juha koja hrani imunitet

Budući da su ljekoviti biljni preparati tradicionalno uključeni u recepte, tako i ova miso juha sadrži namirnice s popisa za zdravu jesen. Koristite je kao preventivni pristup za zaobilaženje prehlade i gripe ove jeseni.

Sastojci

- 1 luk
- 10 shiitake gljiva, narezanih
- 2 velika mrkva, narezane
- 1 žličica svježeg ribanog đumbira
- 2 litre vode
- 2 kriške sušenog korijena astragalusa (prema želji)
- 1/4 šalice wakame algi
- 4 češnja nasjeckanog češnjaka
- 1/4 šalice organske crvene miso paste
- 1 do 2 šalice kuhane riže ili rezanaca (po želji)

Priprema

U zagrijanoj posudi na ulju pirjajte luk dok ne postane djelomično proziran. Dodajte gljive, mrkvu i đumbir pa propirjajte.
Dodajte vodu i korijen astragalusa, kuhajte 45 minuta pa dodajte kuhanu rižu ili rezance i nasjeckani češnjak.
Kuhajte još 15 minuta. Uklonite astragalus i otopite miso pastu.
 

Pročitaj i ovo:

Kurkuma i đumbir zajedno u protuupalnom toniku
Energizirajmo se uz limun, đumbir i med!

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se