Advertisement
Zdravlje žene i muškarca

Nada za oboljele od karcinoma dojke krije se u bakteriji

Molekula koja se prirodno pojavljuje u bakteriji može zaustaviti razvoj zloćudnog tumora dojke i postaviti put za novi način liječenja

Nada za oboljele od karcinoma dojke krije se u bakteriji

Znanstvenici su otkrili da molekula thiostrepton blokira protein FOXM1. Radi se o proteinu prisutnom u većem broju stanica karcinoma dojke koji uzrokuje rast i dijeljenje stanica, omogućava rast, širenje i prokrvljenost tumora.

Blokiranje ovog proteina može prevenirati razvoj i širenje karcinoma u ranom stadiju - sudeći prema studiji objavljenoj u Nature Chemistry.

Voditelj istraživanja sa Cancer Research UK u Cambridgu, Professor Shankar Balasubramanian rekao je novinarima da “Prije no što je istraživanje započelo nismo znali niti za jedan prirodan način na koji bismo direktno djelovali na protein koji kontrolira aktivnost gena. Ovim otkrićem dokazano je da bakterija, koja ima jake antibiotske učinke, djeluje na taj protein i na taj način koči daljnji razvoj tumora.” 
 
“Doista je fascinantno otkriće da jednostavna bakterija može nositi ključ za nove pristupe u liječenju karcinoma dojke”, izjavio je Dr. Lesley Walker, jedan od znanstvenika koji su sudjelovali u istraživanju. 
 
Možda ova bakterija koja se pojavljuje u prirodi i neće imati snagu da se koristi kao samostalni lijek kod svih oblika karcinoma dojke, ali sigurni smo, da će ovo istraživanje potaknuti buduća istraživanja za otkriće djelotvornog lijeka čija će se struktura bazirati na strukturi bakterije i tako pružiti nadu oboljelim ženama.
 
Izvor: PubMed
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se